Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Σεπτεμβρίου 2022Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Έχετε ηγετική θέση εξ αποστάσεως; Πώς να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τη διεθνή σας ομάδα

Αν και η εξ αποστάσεως εργασία έχει γίνει συνήθεια για πολλούς ανθρώπους, μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστεί κανείς μια διεθνή ομάδα – όμως μια απομακρυσμένη ομάδα δεν χρειάζεται να αποτελεί πρόκληση. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μπορείτε να μετατρέψετε τη διεθνή σας ομάδα στο μεγαλύτερο πλεονέκτημά σας.

Leading from a distance? Here’s how to effectively manage your international team

1. Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο λογισμικό

Υπό το πρίσμα της πανδημίας COVID-19, υπάρχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ για την εξ αποστάσεως εργασία και συνεργασία. Ωστόσο, αυτές οι επιλογές μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές, ιδίως εάν η ομάδα σας δεν χρησιμοποιεί ένα ενοποιημένο σύστημα. Ως διαχειριστής, είναι δική σας ευθύνη να αξιολογήσετε το διαθέσιμο λογισμικό και να διασφαλίσετε ότι η πλατφόρμα που επιλέξατε υποστηρίζει την αποδοτική συνεργασία. Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε μπορεί να περιλαμβάνουν βιντεοκλήση/βιντεοεγγραφή, άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων, διαμοιρασμό οθόνης, ένδειξη εντός και εκτός σύνδεσης, καθώς και διαθεσιμότητα λογισμικού στη χώρα κάθε μέλους της ομάδας σας.

2. Προγραμματίστε καθημερινές συναντήσεις

Προγραμματίζοντας καθημερινές βιντεοδιασκέψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σταθερό μοτίβο εργασίας για τη διεθνή ομάδα σας. Ωστόσο, φροντίστε να λάβετε υπόψη τις διαφορετικές ζώνες ώρας των υπαλλήλων σας κατά τον προγραμματισμό της συνάντησης. Αν και είναι σημαντικό να διατηρείτε τις συναντήσεις σας παραγωγικές, θα πρέπει, επίσης, να φροντίζετε να αφήνετε χρόνο στην ομάδα σας να συζητά ανεπίσημα. Η παροχή ευκαιριών κοινωνικοποίησης στην ομάδα σας θα συμβάλει στη διατήρηση των φιλικών και επαγγελματικών σχέσεων των μελών της, στην προώθηση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος και στη βελτίωση της αφοσίωσής τους στην εργασία, παρά τη γεωγραφική σας απόσταση.

3. Οργανώστε ταξίδια σε διεθνή γραφεία

Να θυμάστε ότι, παρά την απόσταση μεταξύ των μελών της ομάδας σας, δεν είναι αδύνατο να συναντηθείτε! Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να οργανώσετε ταξίδια για να συναντηθεί η ομάδα σας και να συνεργαστείτε στον ίδιο χώρο εργασίας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε δεσμούς, κάτι που δεν είναι εφικτό όταν εργάζεστε εξ αποστάσεως. Η ομάδα σας μπορεί να γνωριστεί καλύτερα και να έχει περισσότερες ευκαιρίες για αυθόρμητες συζητήσεις για τη δουλειά και τη ζωή.

4. Ενημερωθείτε για τις πολιτισμικές διαφορές

Ως διαχειριστής, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τυχόν πολιτισμικές διαφορές που ενδέχεται να υπάρχουν εντός της ομάδας σας, ιδίως εάν τα μέλη είναι διασκορπισμένα σε πολλές χώρες. Αυτό αφορά τον ενδυματολογικό κώδικα, τα επίπεδα της επισημότητας και τα κατάλληλα θέματα για συζήτηση μεταξύ συναδέλφων, καθώς και τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε για να επικοινωνείτε μεταξύ σας. Να είστε ειλικρινείς σχετικά με το τι αναμένετε από την ομάδα σας και, κυρίως, ρωτήστε τα μέλη της ποιες είναι οι προσδοκίες τους από εσάς αλλά και μεταξύ τους. Οι πολιτισμικές διαφορές ενδέχεται να είναι ανεπαίσθητες, οπότε εντοπίζοντάς τις στο πλαίσιο της συνεργασίας και προσπαθώντας να περιορίσετε τις σχετικές παρεξηγήσεις θα βοηθήσετε την ομάδα σας να γίνει πιο συνεκτική και να μειωθούν οι πιθανότητες διαφωνιών.

5. Δώστε στην ομάδα σας εναλλακτικούς τόπους εργασίας

Τέλος, εξετάστε το ενδεχόμενο να δώσετε στην ομάδα σας επιλογές για εργασία σε άλλα μέρη, στην περίπτωση απρόβλεπτων προβλημάτων κατά την τηλεργασία κατ' οίκον. Ξαφνικά προβλήματα με τη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο, παιδιά σε σχολικές διακοπές ή ακόμα και θορυβώδεις γείτονες μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή των ατόμων που εργάζονται εξ αποστάσεως. Αυτά τα εμπόδια είναι συχνά αδύνατο να αποτραπούν και μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγικότητα της ομάδας σας, αλλά δεν είναι και απροσπέλαστα. Δώστε στα μέλη της ομάδας σας πρόσβαση σε εναλλακτικούς χώρους εργασίας όπου μπορούν να εργαστούν ανενόχλητα, όπως το πλησιέστερο γραφείο του οργανισμού σας, τοπικούς κοινόχρηστους χώρους εργασίας (co-working) ή χώρους γραφείων βραχυπρόθεσμης εργασίας στην περιοχή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο στήριξης των υπαλλήλων σας, δείτε το άρθρο μας με θέμα Πώς να είσαι κορυφαίος εργοδότης.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πώς να είσαι κορυφαίος εργοδότης

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΧρήσιμες συμβουλές
Σχετικές ενότητες
Χρήσιμες συμβουλές
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.