Denne sektion er især henvendt til de jobsøgende, som er tilknyttet universitets- og undervisningssektoren og/eller har en højere uddannelse: studerende, færdiguddannede, undervisere og forskere. Da der er efterspørgsel efter arbejdskraft i visse jobsektorer i de fleste EU-lande, har højtkvalificerede jobsøgende gode chancer for at finde et job i udlandet.
Hvis du har planer om at indlede din erhvervskarriere, finde et nyt job eller se dine uddannelsesmuligheder i et andet land i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) og/eller Schweiz, kan du finde flere oplysninger i følgende sektioner og dertil knyttede links.
Overgang fra uddannelse til arbejdsliv
Overgangen fra uddannelse til arbejdsliv er en usikker periode. Er du i færd med at afslutte (eller har du afsluttet) dine studier, og ønsker du at flytte til et andet EØS-land og arbejde der? Hvis du behersker fremmedsprog, er fleksibel, ihærdig og opsat på at tilpasse dig både et nyt job, et nyt land og en ny kultur, så har du den profil, der kræves for at gøre international karriere!
6 TRIN MOD EN PROFESSIONEL KARRIERE I UDLANDET
At tage skridtet fra at være studerende til at få et arbejde i udlandet kan virke overvældende. Desuden er det ofte både en udfordring og tidskrævende at søge arbejde! For at gøre overgangen lettere kan du nedenfor se 6 trin med nyttige "råd og vink", som du kan tage med i dine overvejelser, inden du flytter til et andet land. Klik på hvert punkt for at komme til den aktuelle side.
Råd og vink …
De europæiske arbejdsgivere kan benytte forskellige tjenester og kommunikationsværktøjer til at offentliggøre deres ledige stillinger. Nedenstående liste giver et overblik over de informationskilder, som er tilgængelige på europæisk plan.
OFFENTLIGE ARBEJDSFORMIDLINGER OG EURES-PORTALEN FOR JOBMOBILITET
- Kontakt din lokale eller regionale arbejdsformidling for råd og vejledning. De har måske en EURES-vejleder, som kan give dig netop den hjælp, du har brug for.
- EURES-vejlederne kan yde rådgivning om jobmulighederne på det europæiske arbejdsmarked, formidle kontakt til potentielle arbejdsgivere og give nærmere oplysninger om det at bo og arbejde i udlandet.
- Deltag i arbejdsgiverpræsentationer, kompetenceworkshopper og jobmesser organiseret af EURES i dit land. Nærmere oplysninger om arrangementerne på europæisk plan kan fås i "Kalender over events" på EURES-portalens hjemmeside.
- En anden nyttig indgangsport til oplysninger om beskæftigelsessituationen og leve- og arbejdsvilkårene i andre EØS-lande er sektionen om "Leve- og arbejdsvilkår" på EURES-portalen. Her fås detaljerede oplysninger om hvert land.
- Søg efter ledige stillinger i samtlige EØS-lande ved hjælp af funktionen "Søgning efter et job" på EURES-portalen. Du kan få adgang til stillingsannoncer i 31 europæiske lande - med realtidsopdatering - som dækker en lang række erhverv, herunder faste stillinger og sæsonarbejde. De stillingsannoncer på EURES, hvor arbejdsgiveren er særligt interesseret i at ansætte arbejdstagere fra andre europæiske lande, er markeret med det europæiske flag.
- EURES-funktionen "Søgning efter et job" har et brugervenligt søgeinterface. De jobsøgende kan f.eks. vælge land, region, beskæftigelse, kontrakttype eller kombinere flere jobsøgningskriterier. Funktionen findes på alle 25 EØS-sprog.
- Meddelelserne om ledige stillinger på EURES-portalen er hovedsageligt importeret direkte fra de nationale jobformidlingsdatabaser. Generelt er det kun stillingsbetegnelsen og beskrivelsen af jobbet, som er skrevet på nationalsproget i det land, opslaget kommer fra. Nærmere oplysninger om jobbet såsom kontrakttype, nødvendig erfaring og uddannelsesniveau osv. er ofte oversat.
- Bemærk, at det er op til arbejdsgiveren at beslutte, hvilket sprog stillingen skal opslås på i "Søgning efter et job"-sektionen på EURES. Hvis en arbejdsgiver er særligt interesseret i at ansætte arbejdstagere fra andre lande, kan stillingsopslaget offentliggøres på et eller flere sprog foruden arbejdsgiverens nationalsprog.
INTERNATINALE ORGANISATIONER
- Ledige stillinger i nationale og internationale offentlige institutioner offentliggøres på deres respektive websteder. Der gøres opmærksom på, at de fleste administrative stillinger inden for offentlig administration forudsætter, at ansøgeren består en række prøver for at komme på listen over udvalgte ansøgere. Ved at klikke på "Links" i øverste bjælke på EURES-portalens hjemmeside finder du en omfattende oversigt over organisationer og institutioner med adgang til flere oplysninger og jobmuligheder.
- Der er ikke adgang til ledige stillinger i de europæiske institutioner via EURES-portalen. De offentliggøres på Det Europæiske Personaleudvælgelseskontors websted (EPSO).
PRIVATE ARBEJDSFORMIDLINGER OG REKRUTTERINGSKONTORER
- I mange medlemsstater findes der private ansættelseskontorer, som har specialiseret sig i at finde midlertidigt arbejde i udlandet. På samme måde kan private rekrutteringskontorer i dit land eller i udlandet give dig en lang række oplysninger. De vil hjælpe dig gennem ansøgningsprocedurerne og informere om de juridiske krav, der gælder i forbindelse med flytning. Inden du henvender dig til dem, bør du undersøge, om de er behørigt registreret, og hvorvidt de tager betaling for deres ydelser. Tjek også, hvilke ansættelseskontrakter de kan tilbyde.
ANDRE INFORMATIONSKILDER
- Søg efter relevante begivenheder eller andre jobmuligheder for kandidater på specialiserede websteder eller gennem internetsøgemaskiner (f.eks. Google, Yahoo,...), nationale aviser, specialtidsskrifter (såsom karriereguider) og gennem dit universitetskarrierecenter eller din studenterorganisation/-forening. Mange offentlige biblioteker abonnerer normalt også på udenlandske aviser og tidsskrifter. Du kan også kigge under linket "Informationstjenester for kandidater" og "Jobmuligheder for færdiguddannede" under "Tilhørende links", hvor der findes mange nyttige webadresser i EØS.
- Hvis du bruger noget tid i det land, du vil flytte til, som trainee eller praktikant, kan du lære landet at kende, og du får mulighed for at søge job på stedet. Mange store virksomheder har ordninger for trainees og praktikanter. Kig efter muligheder for praktikantophold under linket "Informationstjenester for kandidater" og "Jobmuligheder for færdiguddannede".
- Du har nu fået vejledning i, hvordan man finder karrieremuligheder som ansat. Har du overvejet muligheden for at starte egen virksomhed i en anden medlemsstat? Kender du til Europa-Kommissionens nye pilotprojekt "ERASMUS for unge iværksættere"? Denne mobilitetsordning skal fremme uddannelse (1-6 måneders ophold i udlandet), netværkssamarbejde og erfaringsudveksling blandt unge iværksættere ved hjælp af praktikophold i små og mellemstore virksomheder i en anden EU-medlemsstat.
- Hvordan finder jeg bedst et job udlandet, der passer til mine kvalifikationer? Tænk over dine personlige kompetencer, og hvor villig du er til at lære nye færdigheder (tænk på din selvtillid, troen på, at du kan klare det!). Arbejdsgiveren er ofte ikke særligt interesseret i eksamensbeviser og studieområder, men er mere optaget af ansøgerens evne til at påtage sig et ansvar og udføre sit job korrekt.
- Vil mine akademiske og erhvervsmæssige kvalifikationer blive anerkendt i udlandet? Noget af det vigtigste er at finde ud af, hvordan man får sine kvalifikationer anerkendt i værtslandet, og hvorvidt erhvervet er reguleret eller ej. Regulerede erhverv Regulerede erhverv er erhverv, som kun må udøves af personer med bestemte kvalifikationer (f.eks. advokater, regnskabsførere, lærere, ingeniører, paramedicinsk personale, læger, tandlæger, dyrlæger, farmaceuter og arkitekter). Inden for nogle af disse erhverv er der udarbejdet en liste over anerkendte og sammenlignelige eksamensbeviser. Ikke-regulerede erhverv For visse andre erhverv er det arbejdsgiveren, der afgør om ansøgeren er egnet til jobbet. Sammenligneligheden inden for andre erhverv bedømmes fra sag til sag under hensyntagen til uddannelsens varighed og indhold. Hvis dit erhverv ikke er lovreguleret, kan du begynde at arbejde, så snart du får job, men du skal dog overholde alle nødvendige procedurer, der gælder for det pågældende erhverv i værtslandet. Disse procedurer kan variere i forhold til det, du er vant til I april 2008 blev en anbefaling om oprettelse af en Europæisk referenceramme for kvalifikationer for livslang læring (EQF) formelt underskrevet af Europa-parlamentet og Rådet. Den europæiske referenceramme (EQF) fungerer som et oversættelsesværktøj, så nationale kvalifikationer bliver mere sammenlignelige på tværs af Europa for at fremme mobiliteten for arbejdstagere og personer under uddannelse, og således at deres livslange læring nemmere kan finde sted. Fra 2012 skal alle nye kvalifikationer have en reference til EQF, således at arbejdsgivere og institutioner kan identificere kandidatens vidensniveau, faglige kvalifikationer eller kompetencer. Du kan få flere oplysninger om anerkendelse af akademiske kvalifikationer - ved at klikke på 'NARIC'-linket under 'Tilhørende emner' i sektionen "Er du kandidat?" og i sektionen EQF på Europa-portalen.
- Er sproget et problem? Når man søger job i et andet land, er det altid en fordel at kunne sproget (og det kan tilmed være en nødvendighed). Grundlæggende engelskkundskaber er ofte særdeles nyttige. De påkrævede sprogkundskaber kan dog variere fra job til job og fra land til land, og der gælder ingen faste regler. Du bør dog overveje at tilmelde dig et sprogkursus for at forbedre dine kundskaber.
- Kan jeg bevare retten til arbejdsløshedsunderstøttelse i mit hjemland, mens jeg opholder mig i et andet EØS-land for at søge job? Hvis du er ledig og ønsker at søge job i et andet EØS-land, kan arbejdsløshedsunderstøttelsen medbringes til en anden medlemsstat for en periode på højst tre måneder. Der er dog strenge regler og betingelser for overførslen af understøttelse. Henvend dig til den lokale arbejdsformidling eller A-kasse, inden du foretager dig noget. Hvis du ikke har fundet et job inden for de tre måneder, kan du blive bedt om at forlade landet, selv om myndighederne kan være fleksible, hvis du kan dokumentere, at du har gode chancer for at finde et job. I sektionen om "Leve- og arbejdsvilkår" på EURES-portalen kan du få flere nyttige oplysninger om emnet.
- Hvilke juridiske dokumenter kræves der normalt ved flytning til udlandet? Tjek i god tid, om du har et gyldigt id-kort eller pas for at kunne rejse inden for EØS. Find ud af, om der kræves visa og/eller arbejdstilladelse, hvis ... - overgangsordningerne for arbejdstagernes frie bevægelighed gælder i dit land. Yderligere oplysninger fås i sektionen "Leve- og arbejdsvilkår" på EURES-portalen eller ved henvendelse til en EURES-vejleder - du gerne vil arbejde i et land uden for EØS (kontakt ambassaden for det pågældende ikke-EØS-land i dit hjemland for at få oplysninger om ansøgningsproceduren).
- Hvad nu, hvis jeg ikke er EU-borger? EURES' onlinetjenester står gratis til rådighed for alle brugere med internetadgang. Hvis du allerede bor og arbejder i et EØS-land eller i Schweiz, kan du kontakte en lokal eller regional EURES-vejleder for at få rådgivning. Selv om du finder et job via EURES, ændrer det dog ikke de retlige forpligtelser og administrative procedurer, der gælder for statsborgere fra lande uden for EU. Hvis du ønsker at flytte fra et land uden for EØS (undtagen Schweiz) til Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde eller Schweiz for at bo og arbejde, kan udenrigsministeriet i dit eget land ofte oplyse om de retlige krav, der skal opfyldes for at flytte til udlandet, eller henvise til nyttige informationscentre.
Hvordan ansøger man?
- Udarbejd en karriereplan Definer et tydeligt karriereprojekt på baggrund af dine kvalifikationer, evner og ønsker: job- og virksomhedstype, kompetencer, opgaver og ansvarsområder, som du vil være villig til at påtage dig. Prøv at lave en jobmatchningsøvelse ved hjælp af søgemaskinen og/eller nøgleordssøgningen i EURES-sektionen "Søgning efter et job" på denne portal. Sammenlign din profil med jobbeskrivelserne inden for de områder, du er interesseret i.
- Målrettet jobansøgning Send din ansøgning på stillingsopslagene på denne portal eller andre websteder, i aviser, tidsskrifter osv. Annoncerne indeholder oplysninger om, hvordan man ansøger, og hvem man skal kontakte. Mange virksomheder har deres egne online rekrutteringssites, hvor du sommetider kan indsende en elektronisk ansøgning.
- EURES CV online Ved gratis at tilmelde dig "My EURES" for jobsøgende kan du oprette dit eget cv og gøre det tilgængeligt for tilmeldte arbejdsgivere og EURES-vejledere, som hjælper arbejdsgivere med at finde egnede kandidater. Du kan også kontakte en EURES-vejleder, som vil behandle ansøgningen, eller i visse tilfælde arbejdsgiveren direkte.
- Uopfordret jobansøgning Du kan naturligvis også skrive og sende uopfordrede ansøgninger (husk, at mange ledige stillinger ikke offentliggøres af arbejdsgiverne). Mange websteder for færdiguddannede giver råd og vejledning om cv'er og uopfordrede ansøgninger. Den mest almindelige procedure er at sende en ansøgning, vedlagt et målrettet cv, til udvalgte arbejdsgivere.
Hvordan skriver jeg et cv?
- Europass CV Det anbefales at bruge det europæiske cv-format, som gør det lettere at sammenligne kvalifikationer og erfaringer på tværs af EØS-landene. Dette cv-format findes for øjeblikket på alle EØS-sprog i EURES CV online, og det kan benyttes af både faglærte og akademikere. Europass CV giver et klart billede af kandidatens egnethed og kompetencer på tværs af landegrænserne. Klik på "Europass"-linket under "Tilhørende emner" på EURES -portalen og få flere oplysninger.
- Enkelhed Personalemedarbejderne skimmer normalt kort cv'et igennem i et par sekunder, før de beslutter sig. Sørg for, at dit cv er læservenligt ved at bruge korte sætninger, positivt sprog og om nødvendigt tekniske begreber. Slet irrelevant information.
- Resultater Fremhæv tidligere ansvarsområder, der er relevante for det ønskede job, også selvom din erfaring er begrænset. Prøv at bruge "aktive" udsagnsord, påvis en eventuel sammenhæng mellem årsag og virkning, når du beskriver dine resultater, og sæt altid fokus på dine målbare resultater.
- Faktuel Sørg for, at de oplysninger, du giver, er faktuelle, præcise og relevante (f.eks. fokuseret på arbejdsgiverens behov). Husk, at visse personlige aspekter eller erfaringer kan tilføre dit cv værdi - dine tidligere studenterjob, praktikantophold, frivilligt arbejde eller feriejob har helt sikkert bidraget til at forbedre dine personlige kompetencer. Derfor skal du sørge for kort at fremhæve disse aktiviteter samt de færdigheder, du har opnået.
- Uddannelse Fremhæv dine akademiske resultater samt andre kompetencer, navnlig hvis du står uden (eller har begrænset) erhvervserfaring. Spørg dig selv: "Hvad er det, jeg har i min uddannelse, som de ikke har i deres land?"
- Længde Prøv at begrænse dit CV til maksimalt to sider (arbejdsgiverens tid er kostbar!). Vedhæft dit CV til ansøgningsbrevet, som skal præsentere dig selv og din interesse for jobbet. Fremhæv, at du kan kontaktes for yderligere information.
- Klarhed Skriv dit cv selv, og få nogen til at læse korrektur på det, før du lægger det op på EURES-portalen eller sender det til arbejdsgiveren.
- Referencer I mange lande er det almindelig praksis at vedlægge referencer - navne og kontaktoplysninger på personer, som kan give arbejdsgiveren oplysninger om ansøgeren. Husk altid at dobbeltjekke referencerne, og sørg for at indhente de pågældende personers tilladelse, før du giver dem fra dig.
- Målrettede cv'er Vigtigt: Tilpas dit standard-cv til den jobprofil, du er interesseret i. Det betyder, at du bør fremhæve bestemte kvalifikationer, færdigheder, uddannelser eller erfaringer med relevans for den pågældende stilling.
- Værd at vide: - Arbejdsgiverens websted indeholder ofte relevante oplysninger om virksomhedens målsætninger og interesser. - Flere websteder for nyuddannede og universitetskarrierecentre tilbyder råd og vejledning i, hvordan man udarbejder et cv.
Hvordan skriver jeg ansøgningen?
- Formål Medmindre andet er angivet i stillingsbeskrivelsen, eller der kræves en særlig ansøgningsformular, består en ansøgning normalt af et personligt udformet brev til virksomheden og et cv (helst et Europass CV). Den personlige ansøgning er det dokument, hvori du præsenterer dig selv over for arbejdsgiveren og udtrykker din interesse for den ledige stilling.
- Udformning Ligesom cv'et skal ansøgningsbrevet være kort (1 side) og klart. Gør teksten enkel, men objektiv. Fokuser på tre eller fire relevante punkter (se nedenfor).
- Indhold Din tekst bør bestå af ca. 4 afsnit, der hver fokuserer på et forskelligt tema. Eksempel: 1) Udtryk din interesse for jobbet, og forklar, hvor du fandt stillingsopslaget. 2) Beskriv, hvorfor du er interesseret i jobbet, og hvorfor du mener, du har den rette profil. 3) Fremhæv en eller to personlige og faglige egenskaber, nævnt i cv'et, som efter din opfattelse er positive for din ansøgning. 4) Inden du afslutter brevet (f.eks. med "Med venlig hilsen"), bør du give udtryk for, at du vil være interesseret i at komme til samtale, og at du kan kontaktes for yderligere oplysninger eller dokumentation.
Hvilken sprogversion skal jeg bruge?
- Medmindre andet udtrykkeligt er angivet i stillingsopslaget, anbefales det at skrive på arbejdsgiverens nationalsprog eller på det sprog, jobannoncen er skrevet på. Som tidligere nævnt accepteres engelsk ofte som det primære kommunikationssprog (efterfulgt af fransk og tysk), når det gælder rekruttering over landegrænserne. Kontakt en EURES-vejleder, hvis du har brug for yderligere vejledning.
- Forudsat at du kender sproget i det land, du ønsker at flytte til, bør du selv skrive både brev og cv. Hvis der i stillingsopslaget forudsættes kendskab til et bestemt sprog, har du således mulighed for at vise dine sprogkundskaber inden en eventuel jobsamtale. Få altid nogen til at læse korrektur på ansøgningen, før du sender den.
- Hvis du skriver ansøgningen på et andet sprog, skal du sørge for at forklare, hvad specifikke uddannelsesforløb eller kvalifikationer betyder på arbejdsgiverens sprog. Dette kan beskrives ved hjælp af tilsvarende eksempler fra arbejdsgiverens land. Kontakt en EURES-vejleder, hvis du har brug for yderligere vejledning.
Udvælgelsesprøver eller officielle optagelsesprøver
- Mange større firmaer, internationale virksomheder og institutioner kræver, at ansøgerne gennemgår psykometriske og tekniske prøver inden samtalen. Mange benytter sig endog af vurderingscentre til at bedømme, hvordan potentielle ansatte ville klare sig i autentiske situationer. Kun de ansøgere, der har bestået prøvens første del, vil få adgang til anden del (sædvanligvis samtalen). Led efter information om de pågældende organisationer, og hvilke prøver eller praktiske opgaver de benytter. Visse websteder for kandidater har denne facilitet samt faglige publikationer.
Forberedelse til jobsamtale
- Baggrundsinformation Sørg for at være velorienteret om virksomheden, og vær klar til at stille spørgsmål om firmaet og om særlige forhold ved jobbet. Sammenlign tilsvarende kvalifikationer i arbejdsgiverens land med dine egne kvalifikationer. Vær også klar til at besvare spørgsmål om dine ansvarsmæssige, tekniske, ledelsesmæssige eller beslutningsmæssige kompetencer, og hvordan de passer til jobprofilen.
- Personlige færdigheder Du vil sandsynligvis blive bedt om at dokumentere, at du behersker værtslandets sprog, og beskrive, hvordan dine færdigheder og kompetencer passer til jobkravene. Hvis du har et begrænset kendskab til landets sprog, skal du vise, at du er parat til at forbedre dine færdigheder (f.eks. ved at deltage i et sprogkursus). Gør en indsats, og brug dit ordforråd, selvom det er begrænset - vis, at du kan og ikke giver op så let!
- Scenarier fra det virkelige liv Før samtalen skal du finde eksempler på situationer, som har sat dig på en prøve, og som du har klaret, og vær forberedt på at gøre nærmere rede herfor. Forbered en skriftlig version af en "salgstale", som kan bruges til at overbevise arbejdsgiveren om, at du er den person, han har ledt efter. Hvis der er tale om et telefoninterview, skal du sørge for at have dokumentet parat og øve dig i en klar præsentation af argumenterne.
- Uventede spørgsmål Mist ikke modet, hvis du får stillet spidsfindige eller uventede spørgsmål. Hold hovedet koldt, tag dig tid til at svare, og frem for alt vær ærlig. Hvis du ikke kender svaret, så sig det, men forklar hvordan du ville finde ud af det.
- Teamwork Sæt fokus på, hvordan du har bidraget til resultaterne i tidligere team. Leder- og managementevner samt personlige og sociale egenskaber bør også nævnes og dokumenteres ved eksempler.
- Løn- og kontraktvilkår Indhent oplysninger om det gennemsnitlige lønniveau (brutto og/eller netto) for lignende beskæftigelse og om kvalifikationskravene i det land, du ønsker at flytte til. Du bør ligeledes kende til kontraktvilkår og gældende arbejdslovgivning. Få yderligere oplysninger i sektionen "Leve- og arbejdsvilkår" på EURES-portalen. EURES-vejlederne kan også hjælpe dig.
Dokumenter, som bør medbringes til samtalen
- Cv Flere eksemplarer af dit cv på arbejdsgiverens sprog og eventuelt også på engelsk.
- Eksamensbeviser Fotokopier af dine eksamensbeviser, beviser for deltagelse i sprogkurser eller andre kvalifikationer.
- Oversættelse af eksamensbevis(er) For visse job, f.eks. i den offentlige sektor, skal du bruge en bekræftet oversættelse af dine kvalifikationsbeviser, som du normalt rekvirerer hos din uddannelsesinstitution eller det relevante ministerium. Forhør dig hos den pågældende uddannelsesmyndighed i dit land.
- Identitetspapirer Medbring et pas, et identitetskort eller en kopi af din fødselsattest.
- Sygesikringsbevis Det europæiske sygesikringsbevis (eller et andet sygesikringsdokument, dette gælder navnlig borgere uden for EU) vil vise sig nyttigt i udlandet, såfremt du bliver tilbudt en stilling på stedet under samtalen, eller til dækning af uventede sundhedsudgifter.
- Pasbilleder Medbring pasbilleder for nemmere identifikation af dit cv eller med henblik på andre formaliteter.
- Anbefalinger Anbefalinger kan skille dig ud fra andre kandidater. Hvis du ikke har nogen erhvervserfaring, kan du medbringe en anbefaling fra skolen eller universitetet.
Husk - i god tid inden du pakker…
- Arbejdskontrakt Sørg for, at du modtager en ansættelseskontrakt (eller en behørigt underskrevet ansættelseserklæring) samt en bekræftelse af lønaftalen, inden du rejser. Medbring kopier af alle ansættelsesaftaler.
- Dokumentation Tag kopier af vigtige dokumenter, bl.a. forsikringspapirer, pas, jobkontrakter, fødselsattester, bankkort osv. Tjek, om dit kørekort er gyldigt.
- Sprogkurser Følg et sprogkursus, helst på nationalsproget i dit kommende værtsland eller på det arbejdssprog, du vil få mest brug for i det daglige.
- Andre uddannelsesmuligheder Indhent oplysninger, og søg eventuelt optagelse på videreuddannelseskurser / suppleringskurser og uddannelsesordninger i EØS (f.eks. rettet mod socialsektoren, undervisning, administration, jura osv.). De fleste kandidatsites og dit lokale akademiske karrierevejledningscenter (eller studenterorganisationer) kan give dig de nødvendige oplysninger. Find flere oplysninger under sektionen "Uddannelse" på EURES-portalen.
- Bankkonti Undersøg, hvor mange penge du skal bruge for at åbne en bankkonto i det nye værtsland. Noter dine nuværende bankkontooplysninger. Du får brug for dem i udlandet, når du skal foretage bankoverførsler.
- Forsikringer Husk at medbringe et gyldigt sygesikringsbevis. Overvej at tegne en rejseforsikring.
- Boligforhold Kig efter boligmuligheder og -priser i dit nye bopælsland (f.eks. via internetsøgning, vandrehjemsforeninger med henblik på midlertidigt ophold osv.). Tjek også betingelser og priser for flytning af dine ejendele.
- Socialsikring Kontakt din socialsikringsinstitution før afrejsen for at få de nødvendige oplysninger og de påkrævede EU-blanketter og/eller et EU-sygesikringsbevis (til dig og din familie, hvis det er relevant). Find oplysninger om landeaftaler og yderligere formaliteter vedrørende overførsel af sociale sikringsrettigheder (sociale ydelser, arbejdsløshedsunderstøttelse).
- Skat Henvend dig til de relevante myndigheder i dit hjemland for at få personlig vejledning om skatteaftaler med dit bestemmelsesland.
- Familie Som mobil arbejdstager har du og din familie samme rettigheder som de nationale arbejdstagere. De familiemedlemmer, der ledsager dig, har ret til at arbejde og gå i skole i det nye bopælsland. EURES kan også hjælpe med at finde job til din ægtefælle eller partner. Kontakt en EURES-vejleder for yderligere information.
- Skolegang for børn Den bedste måde til at finde oplysninger om skoler og uddannelsessystem i dit nye bestemmelsesland er at kontakte en lokal EURES-vejleder. Søg efter information på den pågældende uddannelsesmyndigheds websted. Du kan også kontakte din nationale uddannelsesmyndighed og/eller det nye lands ambassade for at få mere at vide om uddannelsessystemet og de gældende studieregler.
Lige inden du rejser…
- Sørg for, at du afslutter ethvert kontraktforhold lovformeligt og korrekt med dine serviceudbydere: Det gælder boligforhold, vand, gas, telefon, internet, fjernsyn osv. Du skal måske også gøre dig nogle tanker om din bank og dine forsikringsselskaber (generelt ved et meget langvarigt eller permanent ophold i værtslandet).
- Underret din lokale myndighed om, at du flytter til udlandet, hvis dette er et krav.
- Meld ny postadresse til alle de myndigheder eller organer, som du normalt har noget at gøre med.
- Underret skatte- og socialforvaltningen i dit hjemland om, at du rejser.
Husk også…
- Gyldigt pas og/eller identitetskort for dig selv og dine familiemedlemmer.
- Visa til dig og/eller dine familiemedlemmer, hvis I ikke er statsborgere i et EØS-land (eller hvis I skal flytte til et land uden for EØS).
- Bolig Selvom du begynder at lede, inden du forlader hjemlandet, kan det være vanskeligt at finde en egnet bolig, før du kommer frem. Hvis din arbejdsgiver ikke kan hjælpe dig, kan du starte med en midlertidig løsning og søge efter en mere permanent bolig, når først du er ankommet. Kig efter oplysninger om lovbestemmelser og parternes rettigheder og forpligtelser i forbindelse med leje af bolig i værtslandet.
- Juridiske og administrative formaliteter I de fleste tilfælde vil nogle af de juridiske formaliteter, der er forbundet med registrering i det nye land, blive behandlet af den nye arbejdsgiver (registrering hos skatte- eller socialsikringsmyndigheder osv.). Under alle omstændigheder skal du være klar over, at du har både rettigheder og forpligtelser. Kontakt en EURES-vejleder eller de lokale myndigheder for at få flere oplysninger.
- Socialsikring Alle sociale sikringsydelser i forbindelse med en beskæftigelseskontrakt i landet tildeles på lige vilkår til alle EU-/EØS-borgere. Sociale ydelser omfatter ydelser i forbindelse med sygdom og fødsel, arbejdsløshed og familieydelser, arbejdsulykker og erhvervssygdomme, invaliditet samt alderspensioner.
- Skat De europæiske lande har indgået bilaterale skatteaftaler, der skal sikre, at deres borgere ikke bliver beskattet dobbelt for samme aktivitet eller indkomst i et andet land.
- Registrering i det lokale folkeregister Tilmeld dig, og få et nyt id-kort i dit nye hjemland.
- Bankkonto Åbn en ny bankkonto, og informer din arbejdsgiver (med henblik på lønudbetalinger).
- Forsikringer Hvis du lejer eller køber et hus, eller hvis du bliver bilejer, er det obligatorisk at forsikre sig mod brand og andre ulykker. Indhent information om anbefalede forsikringsselskaber.
- Uddannelse og skolegang for børn Skaf dig oplysninger om skoler og formaliteter i forbindelse med skolegang for børn. Nationale websteder, lokale myndigheder eller endog din arbejdsgiver kan være behjælpelig med at finde egnede skoler til børnene.
- Sprog- og/eller videreuddannelse Hvad enten det sker på eget initiativ eller efter aftale med arbejdsgiveren, er det altid en fordel at deltage i specialtilpassede kurser for at forbedre dine sprogfærdigheder og/eller faglige kvalifikationer.
- Lokal transport Ved ankomsten bør du undersøge, hvad der den mest økonomiske og effektive transportmåde fra dit nye hjem til arbejdspladsen. Tjek billetpriser og månedskortordninger.
- Kultur- og fritidsaktiviteter Arbejdsgiveren, lokale administrationskontorer, dine nye naboer og kolleger samt nationale websteder kan hjælpe dig med at finde de mest interessante steder og aktiviteter på dit nye bopælssted.
Tænk også på ... når du skal tilbage til hjemlandet
- Oprethold kontakten med et netværk af personer i dit land og/eller inden for dit fagområde. Få vejledning, eventuelt fra en EURES-vejleder, om, hvordan du bedst kan fremhæve dine erfaringer fra udlandet, og begynd at søge job i god tid, før du tager tilbage. EURES kan også hjælpe dig med at finde et fagligt netværk i dit hjemland.
- Glem ikke at bede om EU-blanketterne i god tid, før du rejser hjemmefra (E205 for alderspension, E301 / E303 for arbejdsløshedsunderstøttelse, det europæiske sygesikringsbevis osv.).
Bemærk: Fremgangsmåden til at finde et job i dit hjemland, mens du bor og arbejder i udlandet, er stort set den samme som den, du brugte, da du flyttede udenlands!
Hvis du ønsker yderligere oplysninger om, hvordan man kan lette overgangen fra studenterliv til et arbejdsliv i udlandet, kan du tjekke andre websteder ved at klikke på "Informationstjenester for kandidater" og "Jobmuligheder for færdiguddannede" under "Tilhørende links".
Sidst men ikke mindst: Over 1000 Eures-vejledere er parate med oplysninger og hjælp i forbindelse med alle spørgsmål, som har med det europæiske arbejdsmarked at gøre. Start med at kontakte en EURES-vejleder, fortrinsvis i dit bopælsland. Du kan finde nærmere oplysninger om EURES-vejlederne ved at klikke på "Kontakt en EURES-vejleder".
Forskerkarriere
Forskere kan benytte muligheden for at studere eller arbejde i andre medlemsstater og drage fordel af mobilitetsportalen for europæiske forskere (European Researchers' Mobility Portal). Et nyt websted - "EURAXESS - Researchers in motion" - er nu tilgængeligt med udvidede tjenester. Det er en one-stop-shop for forskere, der ønsker at fremme deres karriere og personlige udvikling ved at flytte til et andet land. Ved hjælp af denne gratis, skræddersyede tjeneste kan du få detaljerede, aktuelle oplysninger om ledige stillinger og finansieringsmuligheder inden for alle fagområder i hele Europa. Den fungerer også som et første stoppested, hvis du vide mere om dine rettigheder og om, hvilke rettigheder forsknings- og finansieringsinstitutioner har, og der er adgang til en række links, som kan være en hjælp både før og efter flytningen. Yderligere oplysninger fås under "Tilhørende emner".
BEMÆRK
Læg mærke til, at du under sektionen "Leve- og arbejdsvilkår" i EURES-portalen finder nærmere oplysninger for hvert EURES-medlemsland om temaerne i faktabladssektionen "Råd og vink".
Du kan også finde svar på andre spørgsmål om EU og borgernes ret til frit at bo, studere og arbejde i en anden medlemsstat på EUROPA-portalen.