Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия25 Aприл 2019 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

„Невероятни места и чудесни хора“: историята на Лара

EURES — Испания продължава да изпраща примери за успех. След Хуан Карлос и Алехандра, Лара, която също ползва услугите на EURES, разказва за себе си, като ни дава полезни съвети и мотивация, на страницата на EURES — Испания във Facebook.

‘Incredible places and wonderful people’: Lara’s story
Lara Sánchez Morante, 2018/Saray Fernández Couce

„Всичко започна, когато се регистрирах  в платформата на EURES“, спомня си Лара. „Процедура е проста и сходна с тази на всяка друга онлайн платформа за търсене на работа. Накратко трябва да качиш автобиография. Можеш също да зададеш филтри на предложенията, които искаш да получаваш, в зависимост от вида работа.

Скоро Лара получава предложение за работа от хотел в долината на река Мозел в Германия, но, признава тя, в началото не е много сигурна какво значи всичко това, тъй като работодателят иска да започне веднага.

„Нямах какво да губя“

Лара решава да се свърже със съветника на EURES в Servicio Extremeño Público de Empleo (SEXPE) в собствената ѝ област Екстремадура в Югозападна Испания.

„Съветите им бяха много полезни. Благодарения на тях съмненията ми изчезнаха и успях да проясня мислите си“, казва тя.

Съветникът на EURES, който се заема с Лара, я уверява, че предложенията, регистрирани на портала EURES, са надеждни и ѝ дава примери за хора, които вече работят в чужбина чрез EURES. В крайна сметка Лара приема предложението, въпреки че работата е напълно нова и непозната за нея.

Екстремадура е предимно земеделски район, който предлага малко възможности за млади хора. Равнището на безработицата е около 25 % — средната стойност за Испания е 16 % — и се оценява на близо 50 % за възрастовата група под 25 години. Предвид тези факти Лара е наясно, че ѝ се е отворил шанс.

„Нямах какво да губя — в Испания бях безработна“, обяснява тя. „Приех го като възможност да натрупам опит от живот в чужда държава и, защо не, да науча немски.“

„Най-доброто решение, което можех да взема“

Лара признава, че не е било лесно да се приспособи към това да работи и живее в Германия. „На просто трудно, бих го описала като странно, в началото всичко изглеждаше различно“, казва тя.

Лара пояснява, че така е винаги, когато човек започва нова работа или преминава през голяма промяна в живота си, и уверява, че бързо е привикнала към новия живот и работа.

Освен това споделя, че е случила на внимателен и отзивчив ръководител, който ѝ е помогнал да намери квартира, да уреди бюрократичните формалности и дори да намери лекар.

„След време разбрах, че да приема предложението за работа в Германия беше най-доброто решение, което можех да взема в онзи момент“, заключава тя. „Благодарение на тази работа имах възможността да опозная невероятни места и чудесни хора, каквито не подозирах, че съществуват.“

Ползи не само в професионален, но и в личен план

„Освен това вярвам, че този вид опит те обогатява като личност — мога да го докажа“, заявява Лара. „Научаваш се да цениш друг вид неща, развиваш се като личност.“

„Накратко, от личен опит, горещо препоръчвам работата в чужбина за известен период, ако обмисляте такъв вариант. „Много повече ще спечелите, отколкото ще загубите.“

Ако разказът на Лара ви е мотивирал и обмисляте работа в чужбина, защо да не се регистрирате на портала EURES? Можете също да следите последните новини от EURES — Испания на тяхната страница във  Facebook.

 

Връзки по темата:

Портал EURES — Историята на Хуан Карлос

Портал EURES — Историята на Алехандра

Историята на Лара — материалът в оригинал  Facebook(на испански език)
Портал EURES

EURES Испания във Facebook

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветник на ЕURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Истории за успехМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.