Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Απριλίου 2019Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

«Καταπληκτικά μέρη και εξαιρετικοί άνθρωποι»: η ιστορία της Lara

Οι ιστορίες επιτυχίας των ατόμων που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες του EURES της Ισπανίας συνεχίζονται. Μετά τον Juan Carlos και την Alejandra, η Lara, η οποία έλαβε επίσης τη βοήθεια του EURES, μοιράζεται την εμπειρία της, παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές και προτάσεις μέσω της σελίδας Facebookτου EURES Ισπανίας.

‘Incredible places and wonderful people’: Lara’s story
Lara Sánchez Morante, 2018/Saray Fernández Couce

«Όλα ξεκίνησαν με την εγγραφή μου στην πλατφόρμα του EURES» θυμάται η Lara. Η διαδικασία είναι απλή και μοιάζει με τη διαδικασία που ακολουθείται σε άλλες πλατφόρμες αναζήτησης εργασίας. Το βασικότερο είναι να καταχωρίσετε το βιογραφικό σας σημείωμα. Μπορείτε, επίσης, να φιλτράρετε τις προσφορές ανάλογα με το είδος της εργασίας.

Στη Lara προσφέρθηκε πολύ σύντομα θέση εργασίας σε ξενοδοχείο στην περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Moselle στη Γερμανία. Η Lara παραδέχεται ότι δεν ήταν εξ αρχής σίγουρη για τη δουλειά, διότι ο εργοδότης ήθελε να ξεκινήσει τη δουλειά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

«Δεν είχα τίποτα να χάσω»

Η Lara αποφάσισε να απευθυνθεί στον σύμβουλο EURES του Servicio Extremeño Público de Empleo (SEXPE) της περιοχής της, στην Extremadura της νοτιο-δυτικής Ισπανίας.

«Πρέπει να πω ότι οι συμβουλές που μου δόθηκαν ήταν πολύ χρήσιμες και με βοήθησαν να ξεπεράσω τις αμφιβολίες μου και να ξεκαθαρίσω τις ιδέες μου», δηλώνει.

Ο σύμβουλος του EURES διαβεβαίωσε τη Lara ότι όλες οι καταχωρίσεις θέσεων εργασίας στην πύλη EURES είναι αξιόπιστες και της έδωσε παραδείγματα ατόμων που βρήκαν δουλειά στο εξωτερικό μέσω του EURES. Η Lara δέχτηκε τελικά τη θέση, παρότι αυτό σήμαινε ότι θα άλλαζε επάγγελμα.

Η Extremadura είναι κατ' εξοχήν αγροτική περιοχή και δεν προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους. Το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή ανέρχεται σε περίπου 25 % (ο μέσος όρος ανεργίας στην Ισπανία είναι 16%) και εκτιμάται ότι πλησιάζει το 50% στις ηλικίες κάτω των 25 ετών. Έχοντας αυτά υπόψη, η Lara κατάλαβε ότι επρόκειτο για μια μεγάλη ευκαιρία.

«Δεν είχα τίποτα να χάσω – στην Ισπανία ήμουν άνεργη», διευκρινίζει. «Θεώρησα τη θέση αυτή ως ευκαιρία να ζήσω σε μια ξένη χώρα και, γιατί όχι, να μάθω Γερμανικά».

«Η καλύτερη απόφαση που έλαβα ποτέ»

Η Lara παραδέχεται ότι η προσαρμογή στις συνθήκες ζωής και εργασίας στη Γερμανία δεν ήταν εύκολη. «Θα χαρακτήριζα την κατάσταση μάλλον περίεργη, παρά δύσκολη, καθώς όλα στην αρχή ήταν διαφορετικά», εξηγεί η Lara, η οποία διευκρινίζει, ωστόσο, ότι το ίδιο συμβαίνει κάθε φορά που αλλάζει κανείς δουλειά ή υφίσταται μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του. Εκείνη κατάφερε πολύ γρήγορα να συνηθίσει στη νέα της ζωή και εργασία.

Η Lara νιώθει πολύ τυχερή για τη φροντίδα και την υποστήριξη που έλαβε από τον διευθυντή, ο οποίος τη βοήθησε να βρει σπίτι, να χειριστεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ακόμη και να βρει γιατρό.

«Με τον καιρό συνειδητοποίησα ότι έλαβα τότε την καλύτερη δυνατή απόφαση, αποδεχόμενη τη δουλειά στη Γερμανία», διευκρινίζει. « Χάρη στη δουλειά αυτή, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καταπληκτικά μέρη και εξαιρετικούς ανθρώπους, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσα ποτέ μου να είχα φανταστεί.»

Προσωπική εξέλιξη καθώς και επαγγελματική εμπειρία

«Πιστεύω ότι τέτοιου είδους εμπειρίες σε εμπλουτίζουν επίσης ως άτομο  – αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω», δηλώνει η Lara. «Μαθαίνεις να εκτιμάς άλλα πράγματα, αναπτύσσεσαι ως άτομο»

«Συνεπώς, από την προσωπική μου εμπειρία, συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους σκέφτονται να εργαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό να το πράξουν. Έχετε περισσότερα να κερδίσετε παρά να χάσετε».

Εάν η ιστορία της Lara σας εμπνέει και σκέφτεστε και εσείς να εργαστείτε στο εξωτερικό, εγγραφείτε σήμερα κιόλας στην πύλη EURES. Μπορείτε επίσης να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα στην ιστοσελίδα Facebook του EURES Ισπανίας.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Η ιστορία του Juan Carlos στην πύλη EURES

Η ιστορία της Alejandra στην πύλη EURES

Η ιστορία της Lara - αρχική ανάρτηση στο Facebook (στα ισπανικά)
στην πύλη του EURES

Το EURES της Ισπανίας στο Facebook

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Ιστορίες επιτυχίας
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.