Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο22 Ιουνίου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Πέντε λόγοι για τους οποίους η γνώση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πρόσληψής σας

Η γνώση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε στην αγορά εργασίας και να κεντρίσει την προσοχή των υπεύθυνων πρόσληψης προσωπικού. Οι δίγλωσσοι δεν έχουν μόνο καλό βιογραφικό – αναπτύσσουν παράλληλα και άλλες δεξιότητες οι οποίες προσελκύουν τους εργοδότες που αναζητούν προσωπικό.

Five reasons why learning a language can boost your employability
Unsplash

Μια δεξιότητα που εμφανίζει ζήτηση

Το διαδίκτυο διευκολύνει όσο ποτέ άλλοτε τις επιχειρήσεις να επεκταθούν στις διεθνείς αγορές. Καθώς πολλές από τις μικρές επιχειρήσεις απευθύνονται πλέον σε διεθνείς πελάτες και συνεργάτες, οι αγγελίες εργασίας στις οποίες ζητείται η γνώση μιας δεύτερης γλώσσας αυξάνονται συνεχώς. Επομένως, αν αναζητείτε εργασία είτε σε μεγάλη είτε σε μικρή εταιρεία, το πιθανότερο είναι ότι για να προσληφθείτε, θα πρέπει να μιλάτε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα.

Ξεχωρίστε από τους υπόλοιπους

Ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας είναι συχνά σκληρός και οι αγγελίες για τις πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας προσελκύουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες υποψηφίους. Η γνώση μιας δεύτερης ή τρίτης γλώσσας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους, πολύ δε περισσότερο αν η πείρα και τα προσόντα σας είναι ανάλογα με την πείρα και τα προσόντα των άλλων υποψηφίων. Φροντίστε ώστε οι γλωσσικές σας δεξιότητες να κατέχουν περίοπτη θέση στο βιογραφικό σας ώστε να μην παραβλέπονται.

Πολλοί μάλιστα θα ισχυριστούν ότι, καθώς το 35% των Ευρωπαίων ηλικίας 25-64 ετών είναι δίγλωσσοι, η γνώση δύο γλωσσών δεν θεωρείται πλέον και τόσο μοναδικό προσόν και ότι οι αναζητούντες εργασία πρέπει να μάθουν και δεύτερη ξένη γλώσσα αν θέλουν να ξεχωρίσουν.

Υψηλότερος μισθός

Οι υπάλληλοι που μιλούν ξένες γλώσσες αμείβονται κατά κανόνα καλύτερα από τους μονόγλωσσους συναδέλφους τους. Σύμφωνα με μελέτη, οι εργαζόμενοι που μιλούν δεύτερη γλώσσα λαμβάνουν κατά κανόνα από 11 έως 35% υψηλότερο μισθό, ανάλογα με τη γλώσσα και τη χώρα στην οποία εργάζονται. Παραδείγματος χάρη, οι ομιλητές ισπανικών ως δεύτερης γλώσσας είναι περισσότεροι στη Γαλλία από ό,τι στη Λετονία, και ως εκ τούτου η ζήτηση για τη γλώσσα αυτή είναι διαφορετική στις δύο αυτές χώρες.

Περισσότερες ευκαιρίες εργασίας

Η γνώση δύο ή και περισσότερων γλωσσών μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια εξ ολοκλήρου νέα αγορά. Αν εργάζεστε για ξένη εταιρεία δεν είστε πλέον αναγκασμένοι να μετακομίσετε. Με την επικράτηση της τηλεργασίας λόγω της νόσου COVID-19, οι εταιρείες είναι περισσότερο πρόθυμες από ποτέ να προσλάβουν εξ αποστάσεως εργαζόμενους. Έτσι, εκτός από τις θέσεις εργασίας στις οποίες απαιτείται η γνώση των γλωσσών που μιλάτε, μπορείτε να εστιάσετε το ενδιαφέρον σας και στις αγορές εργασίας των χωρών αυτών των γλωσσών. Οι διεθνείς διαδικτυακές πύλες για την απασχόληση όπως π.χ. η πύλη EURES είναι το ιδανικό μέρος από το οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε την έρευνά σας.

Οι δίγλωσσοι αναπτύσσουν και άλλες δεξιότητες

Σύμφωνα με έρευνες οι γνώστες μίας ή περισσότερων ξένων γλωσσών είναι καλύτεροι στην επίλυση προβλημάτων, είναι περισσότερο δημιουργικοί και έχουν ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση. Η επίλυση προβλημάτων, η δημιουργικότητα και η ενσυναίσθηση αποτελούν πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες που όλοι οι εργοδότες εκτιμούν σε έναν υποψήφιο. Υποστηρίζεται επίσης ότι οι δίγλωσσοι και οι πολύγλωσσοι αποδέχονται με μεγαλύτερη ευκολία διαφορετικές απόψεις και συνάπτουν καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις, στοιχεία που αποτελούν επίσης σημαντικές δεξιότητες, ιδίως σε τομείς όπως η εξυπηρέτηση πελατών και οι εμπορικές σχέσεις.

Θέλετε να εξασκήσετε τις γλωσσικές σας δεξιότητες και να ανανεώσετε τις γνώσεις σας; Δοκιμάστε αυτά τα δωρεάν εργαλεία εκμάθησης ξένων γλωσσών για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας από το σπίτι.

Σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

EURES:Βρείτε δουλειά μέσω του EURES

Στην Ευρώπη η γνώση περισσότερων της μίας γλώσσας θεωρείται ακόμα προνόμιο

Σύμφωνα με έρευνα οι δίγλωσσοι είναι περισσότερο έξυπνοι και δημιουργικοί και έχουν ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση

Προσαύξηση μισθού λόγω γλωσσικών γνώσεων

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Νέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότητα
 • Τάσεις προσλήψεων
 • Νεολαία
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.