Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel2 oktober 2019Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Een leven lang beroepsonderwijs en -opleiding wordt gestimuleerd tijdens de Europese Week van beroepsvaardigheden 2019

Van 14 t/m 18 oktober 2019 vindt in de Finse hoofdstad Helsinki de vierde editie van de Europese Week van beroepsvaardigheden plaats. De week wordt georganiseerd door de Europese Commissie in samenwerking met het Finse voorzitterschap van de Raad van de EU en er zal opnieuw de waarde van beroepsonderwijs en -opleiding in alle levensfasen worden aangetoond.

European Vocational Skills Week 2019 promotes lifelong vocational education and training
European Union

De Europese Week van Beroepsvaardigheden is een jaarlijkse campagne waarmee beroepsonderwijs wordt gepromoot in een combinatie van evenementen in heel Europa: lokaal, regionaal en nationaal. De eerste campagne vond in 2016 plaats. Via deze campagne worden aanbieders van onderwijs en opleiding, maatschappelijke organisaties, overheidsinstanties, bedrijven, vakbonden en het grote publiek bij elkaar gebracht en worden de voordelen van beroepsonderwijs en de mogelijkheden in Europa op dat gebied uitgelicht.

Afgelopen jaar werden er in het kader van de campagne 2018 ruim 1 800 evenementen en activiteiten georganiseerd, waarmee meer dan 2,4 miljoen mensen werden bereikt. Dit jaar zijn er tot dusver al een 500-tal evenementen en activiteiten geregistreerd, en naar verwachting zullen er in de loop van het jaar en tijdens de week zelf nog veel meer plaatsvinden.

Een slimme keus voor iedereen

Hoewel bijna 80 % van de jonge afgestudeerden van beroepsonderwijs snel een baan vindt, wordt het soms nog steeds als een “tweede keus” gezien, na traditionelere loopbaantrajecten. Via de Europese Week van beroepsvaardigheden wordt geprobeerd dit beeld te veranderen onder zowel potentiële werknemers als werkgevers.

“Dit jaar is het thema van onze campagne ‘Beroepsonderwijs voor iedereen – vaardigheden voor het leven’”, aldus Marianne Thyssen, Europees commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit. “Dat thema hebben we gekozen omdat ik wil dat beroepsonderwijs en -opleiding een goede eerste keus wordt voor zowel jongeren als volwassenen. Ik ben er echt van overtuigd dat beroepsonderwijs een goede opstap kan zijn naar een waardevolle loopbaan en een bevredigend leven.”

Het tekort aan vakmensen aanvullen

De EU doet er alles aan om het tekort aan vakmensen te verhelpen dat in de Europese economie is ontstaan vanwege de snel veranderende behoeften op de arbeidsmarkt. In de Europese Week van beroepsvaardigheden wordt uitgelicht hoe beroepsonderwijs werkgevers kan helpen reageren op de voortdurende veranderingen in gevraagde vaardigheden, door bij- en nascholingsmogelijkheden te bieden aan hun huidige werknemers. Op die manier kunnen mensen van alle leeftijden zich beter aanpassen aan veranderingen op de arbeidsmarkt, hun mogelijkheden vergroten en werk van hoge kwaliteit uitvoeren. Daarnaast kan het bedrijven helpen hun concurrentievermogen te behouden in de huidige, snel veranderende economie.

Een boodschap van kwaliteit

Tijdens de week worden ook succesverhalen van beroepsonderwijs en -opleiding uitgelicht door tijdens de awards voor beroepsonderwijs van topkwaliteit aandacht te besteden aan de inzet van mensen, organisaties en projecten in heel Europa. Met deze awards worden prestaties binnen beroepsonderwijs en -opleiding bekroond in een aantal verschillende categorieën. De winnaars worden gekozen op basis van een stemming onder onafhankelijke juryleden en het publiek.

“De Europese Week van beroepsvaardigheden dient als platform om onze boodschap van kwaliteit in het beroepsonderwijs te delen. Ik wil dat die boodschap in heel Europa wordt gehoord, van noord tot zuid en van oost tot west”, zegt commissaris Thyssen tot slot. “Drie jaar geleden hebben we dit ambitieuze initiatief opgezet, en het wordt ieder jaar beter. Ieder jaar bereikt onze boodschap meer mensen en gaan meer mensen beroepsonderwijs volgen.”

Doe mee!

 

Volg onderstaande links voor meer informatie over de Europese Week van beroepsvaardigheden 2019:

Website Europese Week van Beroepsvaardigheden 2019

Evenementenkaart Europese Week van beroepsvaardigheden 2019

Hulpmiddelen Europese Week van beroepsvaardigheden 2019

Facebookevenement:Europese Week van beroepsvaardigheden 2019

Website Fins voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie 2019

Volg Marianne Thyssen op Facebook en Twitter

Europese Week van beroepsvaardigheden op Twitter: #EUVocationalSkills, #DiscoverYourTalent

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-medewerker

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
 • Extern EURES-nieuws
 • Jeugd
Gerelateerde sectie(s)
Sector
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.