Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2019. október 2.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 4 perc

A Szakmai Készségek 2019. évi Európai Hete támogatja az egész életen át tartó szakoktatást és -képzést

A Szakmai Készségek Európai Hetére 2019. október 14–18. között kerül sor Helsinkiben (Finnország). Az Európai Bizottság szervezésében, az Európai Unió Tanácsának finn elnökségével együttműködve a rendezvényhét a szakoktatás és -képzés (VET) értékeit mutatja be az élet minden szakaszában.

European Vocational Skills Week 2019 promotes lifelong vocational education and training
European Union

A 2016-ban elindított Szakmai Készségek Európai Hete egy olyan, évente megrendezett kampány, melynek célja a szakoktatás és -képzés támogatása az Európa-szerte zajló események kombinációja révén: helyi, regionális és nemzeti szinten. A kampány összefogja az oktatási és szakképzési szolgáltatókat, a civil társadalmi szervezeteket, az állami hatóságokat, az üzleti szervezeteket, a szakszervezeteket és a szélesebb közönséget annak érdekében, hogy kiemeljék a szakoktatás és -képzés előnyeit és bemutassák az európai lehetőségeket e téren.

Tavaly több mint 1800 rendezvényt és tevékenységet szerveztek a 2018. évi kampány keretében, mely több mint 2,4 millió embert ért el. Idén eddig közel 500 rendezvényt és tevékenységet jegyeztek be, és az év hátralevő részében és a Hét során is még várhatóan sokkal több eseményre kerül sor.

Bölcs választás mindenki számára

Annak ellenére, hogy a szakképzésben részt vevő fiatalok közel 80%-a már a végzettség megszerzése után munkát talál, a szakképzés a hagyományosabb karrierpályákhoz képest néha továbbra is „B-tervnek” számít. A Szakmai Készségek Európai Hetének célja, hogy megváltoztassa ezt a vélekedést a potenciális munkavállalók és a munkáltatók körében egyaránt.

„Az idei kampányunk központi témája „A mindenki számára elérhető szakképzés – életreszóló készségek”, mondta Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős uniós biztos. „Szeretném, hogy a szakoktatás és -képzés a fiatalok és a felnőttek számára egyaránt büszkén vállalható választás legyen. Őszintén hiszek abban, hogy a szakoktatás és -képzés ugródeszkát jelent az érdemi szakmai karrier és a kiteljesedő életpálya irányába.”

A készséghiány pótlása

Az EU keményen dolgozik azon, hogy csökkentse a munkaerőpiaci igények gyors változása miatt az európai gazdaságban jelentkező készséghiányokat. A Szakmai Készségek Európai Hete rámutat, hogy a szakképzés hogyan segítheti a munkáltatókat a folyamatosan változó készségigények kielégítésében azáltal, hogy a már meglévő munkavállalóik számára továbbképzési és átképzési lehetőségeket biztosít. Így minden korosztály számára lehetővé válik, hogy alkalmazkodjon a munkaerőpiaci változásokhoz, javítson saját foglalkoztathatóságán és magas színvonalú állásokban álljon helyt. A rendezvényhét emellett segíthet a vállalkozásoknak a versenyképességük megőrzésében a mai gyorsan változó gazdaságban.

A kiválóság elismerése

A Hét emellett a szakképzés sikereit is ismerteti azáltal, hogy a szakképzési kiválósági díjak odaítélésével elismeri az európai emberek, szervezetek és projektek kötelezettségvállalásait . A díjakkal a szakképzés terén elért, különféle kategóriákba tartozó eredményeket üdvözlik, a nyerteseket egy független tagokból álló zsűri és a nagyközönség szavazatai alapján választják ki.

„A Szakmai Készségek Európai Hete platformot biztosít ahhoz, hogy megoszthassuk a szakoktatás és -képzés kimagasló színvonalával kapcsolatos üzenetünket, és azt szeretném, ha ezt az üzenet Európa-szerte mindenkit elérne, északon, délen, keleten és nyugaton” – nyilatkozta Marianne Thyssen biztos. „Három évvel ezelőtt úttörő szerepünk volt ebben az ambiciózus kezdeményezésben, ami minden évben egyre jobb lesz. Üzenetünk minden évben egyre több embert ér el, és egyre több ember vesz részt a szakképzésben.”

Legyen aktív!

 

A Szakmai Készségek 2019. évi Európai Hetére vonatkozó további információkért látogasson el az alábbi weboldalakra:

Szakmai Készségek 2019. évi Európai Hetének weboldala

Szakmai Készségek 2019. évi Európai Hetének eseménynaptára

Szakmai Készségek 2019. évi Európai Hetének erőforrásai

Facebook eseményoldal:Szakmai Készségek 2019. évi Európai Hete

Az Európai Unió Tanácsa finn elnökségének weboldala

Kövesse Marianne Thyssent a Facebook-on és a Twitter-en

Szakmai Készségek Európai Hete  a Twitter-en #EUVocationalSkills, #DiscoverYourTalent

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
 • Külső EURES hírek
 • Ifjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.