Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο21 Μαρτίου 2019Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Το EURES της Γερμανίας διοργανώνει μια μοναδική εκδήλωση για φιλόδοξους μουσικούς ορχήστρας

Για τους μουσικούς που συμμετέχουν σε διεθνείς ορχήστρες, η Γερμανία αποτελεί ελκυστικό τόπο εργασίας. Έχει πλούσια παράδοση στην κλασική μουσική και φιλοξενεί πάνω από 50 φιλαρμονικές ορχήστρες.

EURES Germany organises unique event for aspiring orchestral musicians
Matthias Naggert (ZAV)

Δεν χρειάζεται παρά να δει κανείς τα ονόματα των μουσικών που συμμετέχουν στις ορχήστρες αυτές για να διαπιστώσει ότι η αγορά εργασίας για επαγγελματίες είναι διεθνής. Η Γερμανία, η οποία διαθέτει πολλά μουσικά κολέγια υψηλού κύρους, είναι επίσης ελκυστική και για σπουδές μουσικής. Ωστόσο, λόγω της διεθνούς φύσης του συγκεκριμένου κλάδου, όσοι σπουδάζουν στη Γερμανία μπορεί να χρειαστεί να είναι ανοικτοί στο ενδεχόμενο να μεταβούν στο εξωτερικό για να εργαστούν.

Προκειμένου να προετοιμάσει ανερχόμενους μουσικούς όσο το δυνατόν νωρίτερα στην καριέρα τους για την πιθανότητα αυτή, η ZAV-Künstlervermittlung (η ειδική υπηρεσία εύρεσης εργασίας για τις παραστατικές τέχνες που υπάγεται στον γερμανικό ομοσπονδιακό οργανισμό απασχόλησης) διοργάνωσε πρόσφατα μια μοναδική εκδήλωση σε συνεργασία με το εθνικό γραφείο συντονισμού του EURES στη Γερμανία.

Εκτενής καθοδήγηση από τους συμβούλους του EURES

Περίπου 30 σπουδαστές μουσικής, μεταξύ των οποίων αρπίστες, βιολονίστες, τσελίστες και φαγκοτίστες, συγκεντρώθηκαν στο Orchesterzentrum NRW στο Dortmund στις 29-30 Οκτωβρίου 2018 για να ενημερωθούν σχετικά με ευκαιρίες εργασίας στη Γερμανία και στο εξωτερικό.

Το Orchesterzentrum NRW είναι ένα κέντρο όπου συστεγάζονται τέσσερα διαφορετικά μουσικά κολέγια, το οποίο ήταν το πρώτο διαπανεπιστημιακό κέντρο σπουδών για μουσικούς ορχήστρας στην Ευρώπη όταν άνοιξε το 2009.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν σύμβουλοι του EURES από τη Σλοβακία, την Ελβετία και τη Σουηδία με σκοπό να παράσχουν πληροφορίες από πρώτο χέρι σχετικά με τις ευκαιρίες στις χώρες τους. Οι σπουδαστές ενημερώθηκαν για ποιους λόγους η εργασία σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να τους προσφέρει πολύτιμη εμπειρία και έλαβαν εισαγωγικές πληροφορίες σχετικά με τις αντίστοιχες αγορές εργασίας στις διάφορες χώρες.

«Η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων φορέων ώστε οι συμμετέχοντες να λάβουν εκτενείς συμβουλές σχετικά με το θέμα της δίκαιης κινητικότητας», αναφέρει η Lena Sundheimer από το εθνικό γραφείο συντονισμού του EURES στη Γερμανία.

Οι σπουδαστές έλαβαν επίσης πληροφορίες σχετικά με ευκαιρίες που προσφέρουν τα προγράμματα κινητικότητας της ΕΕ, όπως «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES», που παρέχει στήριξη σε άτομα τα οποία αναζητούν εργασία σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

«Το EURES μπορεί να βοηθήσει τους καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών να επωφεληθούν από το δίκτυό του»

Παρότι η συμμετοχή σε διεθνείς εκδηλώσεις, όπως οι εκθέσεις για την απασχόληση, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για το προσωπικό του EURES, η συγκεκριμένη εκδήλωση η οποία απευθυνόταν σε μουσικούς ορχήστρας αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα μιας μοναδικής και στοχευμένης πρωτοβουλίας.

Η αγορά εργασίας για τους επαγγελματίες μουσικούς είναι ανταγωνιστική και μεταβάλλεται συνεχώς, επομένως εκδηλώσεις όπως αυτή αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, όπως εξηγεί η διοργανώτρια της εκδήλωσης Lilia Felde-Ritz, από το ZAV-Künstlervermittlung στην Κολωνία: «Για εμάς, τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες εύρεσης εργασίας για μουσικούς ορχήστρας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε στενή επικοινωνία με μουσικά κολέγια και με τους αποφοίτους τους, ώστε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.»

Ο συμμετέχων Tony Erb, συντονιστής του EURES για την Ελβετία στο Υφυπουργείο Οικονομικών (SECO) στη Βέρνη, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το EURES για την υποστήριξη των εργαζομένων στον τομέα των παραστατικών τεχνών: «Η διεθνής κινητικότητα των καλλιτεχνών παραστατικών τεχνών είναι κατά τη γνώμη μου αναγκαία και θεωρώ εύλογη τη συνεργασία μεταξύ των χωρών ώστε να τους συνδράμουν», δήλωσε. «Το EURES μπορεί να βοηθήσει τους καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών να επωφεληθούν από το δίκτυό του.»

Οι κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργίας προσφέρουν ευρύ φάσμα ευκαιριών για τους πολίτες της ΕΕ να εργαστούν στο εξωτερικό. Ορισμένες υπηρεσίες EURES, όπως μεταξύ άλλων η ZAV-Künstlervermitchtung, η Arbetsförmedlingen στη Σουηδία και η Pôle Emploi στη Γαλλία, προσφέρουν ειδικές υπηρεσίες παροχής συμβουλών και εύρεσης εργασίας για άτομα που αναζητούν εργασία σε αυτούς τους κλάδους.

Εάν είστε μουσικός ή καλλιτέχνης παραστατικών τεχνών και ενδιαφέρεστε για διεθνή σταδιοδρομία, ή αν είστε εργοδότης που αναζητά ειδικευμένους υποψηφίους, προτείνουμε να έρθετε σε επαφή με τον τοπικό σας σύμβουλο EURES ή να εγγραφείτε σήμερα στη διαδικτυακή πύλη του EURES στη διεύθυνση: https://ec.europa.eu/eures/public/index_el.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

ZAV-Künstlervermittlung

Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES

Πύλη EURES

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • βέλτιστη πρακτική EURES
 • Εξωτερικές ειδήσεις EURES
 • Ημέρες εργασίας/Εκδηλώσεις
 • Νέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότητα
 • Τάσεις προσλήψεων
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.