Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre21 martie 2019Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

EURES Germania organizează un eveniment inedit pentru muzicienii care doresc să se afirme în cadrul unei orchestre

Germania este un loc atractiv pentru muzicienii care lucrează în orchestre internaționale. Țara are o tradiție bogată în domeniul muzicii clasice și găzduiește peste 50 de orchestre filarmonice.

EURES Germany organises unique event for aspiring orchestral musicians
Matthias Naggert (ZAV)

Este suficient să te uiți la numele membrilor acestor orchestre ca să-ți dai seama că piața locurilor de muncă destinate acestor profesioniști este de factură internațională. Germania este și un loc atractiv pentru studii muzicale, datorită numeroaselor și prestigioaselor școli superioare de muzică. Pe de altă parte, având în vedere caracterul internațional al industriei muzicale, cei care studiază în Germania trebuie să manifeste deschidere față de posibilitatea de a se muta în altă țară pentru a găsi de lucru.

Dorind să-i pregătească pentru această posibilitate cât mai devreme în cariera lor pe tinerii muzicieni cu șanse de afirmare, ZAV-Künstlervermittlung (Serviciul de plasare pentru artele spectacolului din cadrul Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania) a organizat de curând un eveniment inedit în colaborare cu biroul național de coordonare (BNC) al EURES din Germania.

O multitudine de sfaturi din partea consilierilor EURES

Aproximativ 30 de studenți muzicieni, printre care harpiști, violoniști, violonceliști, flautiști și fagotiști, s-au adunat la Orchesterzentrum NRW din Dortmund în zilele de 29 și 30 octombrie 2018 pentru a afla ce posibilități de angajare există în Germania și în alte țări.

Orchesterzentrum NRW este un centru înființat prin efortul comun a patru universități de muzică diferite și care, la momentul deschiderii sale în 2009, a fost primul centru interuniversitar din Europa de pregătire a instrumentiștilor pentru orchestre.

La eveniment au fost prezenți consilieri EURES din Slovacia, Elveția și Suedia, care au oferit informații direct de la sursă despre oportunitățile din țările respective. Studenții au aflat cum pot câștiga experiență prețioasă lucrând în alte state membre ale UE și au făcut cunoștință cu piața locurilor de muncă de profil din diferitele țări reprezentate.

„Datorită cooperării transfrontaliere între diverșii actori implicați, studenții participanți au putut să primească o multitudine de sfaturi pe tema mobilității echitabile”, relatează Lena Sundheimer, reprezentantă a BNC EURES din Germania.

Studenții au primit și informații despre modalitățile prin care pot beneficia de pe urma programelor de mobilitate ale Uniunii Europene, cum ar fi „Primul tău loc de muncă EURES”, care oferă asistență persoanelor din grupa de vârstă 18-35 de ani aflate în căutarea unui loc de muncă într-un alt stat membru al Uniunii.

„Rețeaua EURES poate oferi beneficii artiștilor interpreți”

Participarea la evenimente internaționale de tipul târgurilor de locuri de muncă nu este ceva neobișnuit pentru personalul EURES, iar acest eveniment dedicat muzicienilor de orchestră reprezintă un exemplu perfect de inițiativă inedită și cu obiectiv precis.

Piața locurilor de muncă pentru muzicieni profesioniști este competitivă și în permanentă schimbare, ceea ce face ca evenimentele de tipul celui descris să fie cu atât mai valoroase, după cum explică și organizatoarea evenimentului, Lilia Felde-Ritz, reprezentantă a ZAV-Künstlervermittlung din Köln: „Pentru noi, în calitate de agenți de plasare pentru muzicieni de orchestră, este extrem de important să păstrăm o legătură strânsă cu universitățile de muzică și cu absolvenții, pentru a fi la curent cu evoluțiile de pe piața muncii.”

Tony Erb, coordonator EURES pentru Elveția în cadrul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) din Berna și participant la acest eveniment, a subliniat rolul important pe care îl are EURES în ceea ce privește sprijinirea celor care lucrează în sectorul artelor spectacolului: „Mobilitatea internațională a artiștilor interpreți este, în opinia mea, o necesitate, și consider că este înțelept ca țările să coopereze pentru a le veni în ajutor”, a declarat el. „Rețeaua EURES poate oferi beneficii artiștilor interpreți.”

Sectoarele culturale și creative oferă cetățenilor UE posibilități foarte diverse de a lucra în străinătate. Unele dintre serviciile care țin de EURES, de exemplu ZAV-Künstlervermittlung, Arbetsförmedlingen din Suedia și Pôle emploi din Franța, oferă servicii de consultanță și de plasare specializate solicitanților de locuri de muncă din aceste sectoare.

Dacă sunteți muzician sau artist interpret și doriți să vă construiți o carieră internațională, dar și dacă sunteți un angajator în căutare de candidați înzestrați, vă invităm să luați legătura cu consilierul EURES local sau să vă înregistrați chiar astăzi pe portalul EURES, la adresa: https://ec.europa.eu/eures/public/index_ro.

 

Linkuri conexe:

ZAV-Künstlervermittlung

Primul tău loc de muncă EURES

Portalul EURES

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Cele mai bune practici EURESȘtiri externe EURESZile ale locurilor de muncă/EvenimenteȘtiri despre piața muncii/știri despre mobilitateTendințe de recrutareTineret
Secțiuni aferente
Condiții de viață și de muncă
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.