Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak21. ožujka 2019.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

EURES u Njemačkoj organizira izniman događaj za perspektivne orkestralne glazbenike

Glazbenicima u međunarodnim orkestrima Njemačka je privlačno mjesto za rad. Ova zemlja ima bogatu tradiciju klasične glazbe i dom je za više od 50 filharmonijskih orkestara.

EURES Germany organises unique event for aspiring orchestral musicians
Matthias Naggert (ZAV)

Pogledamo li samo imena glazbenika u tim orkestrima, vidjet ćemo da je tržište rada za profesionalce međunarodno. Zahvaljujući svojim brojnim prestižnim glazbenim akademijama, Njemačka je atraktivno mjesto i za studij glazbe. Međutim, međunarodna priroda te industrije znači da oni koji studiraju u Njemačkoj možda trebaju biti otvoreni za preseljenje i rad u inozemstvu.

Kako bi se perspektivni glazbenici što je prije moguće u svojoj karijeri pripremili za ovu mogućnost, ZAV-Künstlervermittlung (Služba za posredovanje za izvedbene umjetnosti njemačkog Saveznog zavoda za zapošljavanje) nedavno je organizirala jedinstven događaj u suradnji s njemačkim Nacionalnim koordinacijskim uredom EURES-a (NCO).

Opsežni savjeti savjetnika EURES-a

Oko 30 studenata glazbe, uključujući harfiste, violiniste, violončeliste, flautiste i fagotiste, okupilo se 29. i 30. listopada 2018. u centru Orchesterzentrum NRW u Dortmundu kako bi saznali više o mogućnostima zapošljavanja u Njemačkoj i inozemstvu.

Orchesterzentrum NRW zajednički je objekt četiriju odvojenih glazbenih akademija, čime je postao prvi takav sveučilišni centar za obuku orkestralnih glazbenika u Europi kada je otvoren 2009. godine.

Savjetnici EURES-a iz Slovačke, Švicarske i Švedske bili su prisutni na događaju kako bi pružili informacije iz prve ruke o mogućnostima u svojim zemljama. Studenti su saznali da rad u drugoj državi članici EU-a može pružiti vrijedno iskustvo i upoznati su s povezanim tržištima rada u različitim zemljama.

„Prekogranična suradnja među različitim sudionicima pomogla je pri opsežnom savjetovanju uključenih studenata na temu pravedne mobilnosti,” kaže Lena Sundheimer iz njemačkog EURES-ovog Nacionalnog koordinacijskog ureda.

Studenti su također dobili informacije o mogućnostima korištenja pogodnosti EU programa mobilnosti kao što je „Tvoj prvi posao preko EURES-a”, koji nudi pomoć tražiteljima posla u dobi između 18 i 35 godina koji žele raditi u drugoj državi članici EU-a.

„EURES može omogućiti izvedbenim umjetnicima da se služe pogodnostima njegove mreže”

Iako sudjelovanje na međunarodnim događajima kao što su sajmovi poslova nije ništa neobično za EURES-ovo osoblje, ovaj događaj za orkestralne glazbenike odličan je primjer jedinstvene i ciljane inicijative.

Tržište rada za profesionalne glazbenike kompetitivno je i neprestano se mijenja, što događaje poput ovog čini još vrednijima, kao što je objasnila organizatorica Lilia Felde-Ritz iz centra ZAV-Künstlervermittlung u Kölnu: „Za nas kao službenike za pronalaženje zaposlenja za orkestralne glazbenike izuzetno je važna bliska povezanost s glazbenim akademijama i diplomantima kako bismo bili u tijeku s kretanjima na tržištu rada.”

Sudionik Tony Erb, EURES-ov koordinator za Švicarsku pri Državnom tajništvu za gospodarske poslove (SECO) u Bernu, naglasio je važnu ulogu EURES-a u pružanju podrške radnicima u sektoru izvedbenih umjetnosti: „Međunarodna je mobilnost izvedbenih umjetnika prema mojem mišljenju nužna i smatram da je međudržavna suradnja u svrhu pružanja podrške razumna,” kazao je. „EURES može omogućiti izvedbenim umjetnicima da koriste pogodnosti njegove mreže.”

Kulturne i kreativne industrije nude velik raspon mogućnosti za rad građana EU-a u inozemstvu. Neke službe EURES-a, uključujući ZAV-Künstlervermittlung, Arbetsförmedlingen u Švedskoj i Pôle emploi u Francuskoj, nude usluge savjetovanja i posredovanja tražiteljima posla u tim sektorima.

Ako ste glazbenik ili izvođač koji je zainteresiran za međunarodnu karijeru ili poslodavac koji traži kvalificirane kandidate, zašto ne biste stupili u kontakt s lokalnim savjetnikom EURES-a ili se još danas registrirali na EURES-ovom portalu na sljedećoj internetskoj adresi: https://ec.europa.eu/eures/public/index_hr.

 

Korisne poveznice:

ZAV-Künstlervermittlung

Tvoj prvi posao preko EURES-a

EURES-ov portal

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Najbolja praksa EURES-aVanjske vijesti EURES-aDani posla/događajiVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiTrendovi zapošljavanjaMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.