
Det finns tveklöst många fördelar med att vara EU-medborgare. En av de viktigaste är att varor, tjänster, människor och kapital kan röra sig fritt inom hela EU. Oron över levnadskostnadskrisen har dock stadigt ökat: 93 procent av européerna uppger att de är allvarligt oroade över hur de ska kunna klara sig. Hur ser levnadskostnaderna ut i EU egentligen, med tanke på nuläget?
Levnadskostnaderna kan variera kraftigt mellan olika EU-länder. I de västeuropeiska länderna (till exempel Frankrike och Norge) är levnadskostnaderna i allmänhet högre eftersom deras ekonomier är starkare. Å andra sidan kan levnadskostnaderna i länder som Ungern och Bulgarien totalt sett vara mer överkomliga. Jämför till exempel de månatliga levnadskostnaderna för en person i Norge (1 125,2 euro) med motsvarande kostnader för någon som bor i Bulgarien (606,5 euro).
Nedan anges de viktigaste faktorerna i beräkningarna av levnadskostnaderna, vilket visar på vissa av variationerna mellan EU-länderna.
Bostäder
Mellan 2015 och 2023 har bostadspriserna i EU nästan fördubblats. Den största ökningen noterades i Ungern (173 procent) och den minsta i Finland (5 procent). Mer än två tredjedelar av européerna äger sina hem, men för dem som hyr är Bulgarien det land som erbjuder de mest prisvärda alternativen, med Schweiz i andra änden av spektrumet (550 euro respektive 2 543 euro för en lägenhet med ett sovrum).
Elräkningar
Ett annat orosmoment för EU-medborgarna är energikrisen, som utlöstes av covid-19-pandemin och förvärrades av Rysslands invasion av Ukraina 2022. Energipriserna steg till rekordhöga nivåer, vilket ledde till att många människor hamnade i fattigdom. Även om energimarknaden i stort sett har stabiliserats sedan dess är priserna inte i närheten av de nivåer som rådde före pandemin. I början av 2024 observerades de högsta elpriserna för hushållen i Tyskland (0,3951 euro/kWh) och de lägsta i Ungern (0,1094 euro/kWh).
Kollektivtrafik
Kollektivtrafik är alltid det smartaste alternativet, både för miljön och för plånboken. Men även här kan variationerna vara stora. Ett månadskort på Irland kostar till exempel 115 euro, medan det i Rumänien bara kostar 13,06 euro.
Fritid
Vad vore livet utan ett restaurangbesök, en bra film på bio eller en god kopp kaffe med vännerna? En måltid för två på en restaurang i mellanklass kostar 65 euro i Berlin och 50 euro i Bukarest. En biobiljett kostar omkring 21 euro i Schweiz och 7,50 euro i Portugal. En kopp kaffe i Portugal kostar kanske bara 1,50 euro, men för att få din koffeinfix i Danmark måste du avstå från cirka 4 euro.
Livsmedelsbutiker
Priserna på livsmedel varierar också mellan EU-länderna: Ett kilo äpplen i Aten kostar 1,90 euro, medan det i Stockholm kostar 2,88 euro. Schweiz toppar prislistorna för bröd, spannmål, kött och fisk, medan dessa produkter är billigast i Rumänien (bröd, spannmål, fisk) och Slovakien (kött).
Lycklighetsindex
Det finns en råvara som inte har någon prislapp, men som kanske är den mest värdefulla. Enligt World Happiness Report 2024 ligger Finland fortfarande i topp, med Danmark tätt efter. Alla de fem nordiska länderna ligger på topp tio-listan.
Flyttar du på grund av jobbet och letar efter ett boende som passar dina behov och din budget? Läs På jakt efter boende i ett annat EU-land? Börja med att läsa den här artikeln för att få användbara tips.
Länkar:
Eurostats och OECD:s metodhandbok om köpkraftspariteter
Eurostat – Jämförande prisnivåer för konsumtionsvaror och tjänster
Läs mer:
Hitta Euresrådgivare
Levnads- och arbetsvillkor i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eures tjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på X
Eures på LinkedIn
Eures på Instagram
Översikt
- Publiceringsdatum
- 20 februari 2025
- Upphovsmän
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- Råd och tips
- Arbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheter
- Relaterade avsnitt
- Hjälp & stöd
- Leva & arbeta
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles