Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel11 november 2022Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Ben je een jonge ondernemer? Deze gewoonten zullen je helpen om succesvoller te worden

Met een geweldig bedrijfsidee kun je wellicht de wereld van het ondernemerschap betreden, maar om succesvol te worden is het belangrijk om een goede dagelijkse routine te ontwikkelen. Ben je een jonge ondernemer? Bekijk dan deze tips om je doelstellingen te verwezenlijken.

Are you a young entrepreneur? These habits will help you be more successful

Deel je tijd goed in

Een van de eerste dingen die je als ondernemer moet leren is dat tijd geld is. Hoe beter je je tijd gebruikt, hoe meer geld je bespaart. Daarom is het van belang dat je je tijd verstandig indeelt. Zorg ervoor dat je altijd een plan voor de volgende dag hebt en begin elke dag met de moeilijkste of meest dringende taken op je lijstje. Als er dan later op de dag iets onverwachts gebeurt, heb je de meest dringende taken al uitgevoerd. Naarmate de dag vordert, neemt je energie af. Door de eenvoudigste taken voor het laatst te laten, kun je dan ook je tijd optimaliseren.

Houd je uitgaven en inkomsten bij

Houd dagelijks de uitgaven en inkomsten van je bedrijf bij. Zorg ervoor dat je geen kosten over het hoofd ziet (bv. energierekeningen). Zo krijg je een duidelijker beeld van je huidige vermogen en kun je toekomstige investeringen beter plannen. Zoek naar manieren om met minimale investeringen grote veranderingen in je bedrijf door te voeren. Het gebruik van eenvoudige software kan bijvoorbeeld helpen de klantervaring te verbeteren en je werknemers in hun werk te ondersteunen. Je investeringen moeten erop gericht zijn jou en je personeel slimmer, en dus niet harder, te laten werken, om zo de beste resultaten te behalen.

Denk aan de lange termijn

Veel ongeduldige ondernemers willen graag zo snel mogelijk grote resultaten zien en geld verdienen. Houd er rekening mee dat zeer weinig bedrijven die een uiterst succesvolle start hebben gemaakt, erin slagen dat tempo aan te houden en op lange termijn te blijven functioneren. Als je een betrouwbaar bedrijf wilt opbouwen, bereid je dan voor op langzame vooruitgang, vooral in het begin. Stel realistische doelen voor de middellange en lange termijn en monitor je vooruitgang op dat gebied. Enkele voorbeelden van kleine start-ups die tijd nodig hadden om succesvol te worden, zijn Spotify, Shutterstock en WhatsApp.

Lees en blijf op de hoogte

Zorg ervoor dat je elke dag tijd besteedt aan lezen. Lezen stimuleert je hersenen en stelt je in staat je gedachten te verzetten. Het feit dat je bedrijf het geweldig doet, betekent niet dat het zo zal blijven. Een ander bedrijf kan bijvoorbeeld plots de markt betreden en dezelfde producten en/of diensten als jij aanbieden, maar dan beter en goedkoper. Daarom is het van essentieel belang om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in je sector om je bedrijf concurrerend te houden. Er zijn tal van manieren om op de hoogte te blijven van dergelijke ontwikkelingen – van relevante literatuur en websites tot sectorspecifieke podcasts. Als je vaak onderweg bent, kun je ook naar audioboeken luisteren, bijvoorbeeld via Storytel of Audible.

Gezond lichaam, gezonde geest

Je bedrijf is een weerspiegeling van je fysieke en mentale toestand. Daarom moet je goed voor je lichaam en geest zorgen. Vermijd ongezond voedsel en volg een evenwichtig voedingspatroon dat voorziet in de dagelijkse hoeveelheid essentiële vitaminen en mineralen. Drink alcohol met mate en probeer ’s avonds niet te drinken als je de dag erna belangrijke taken op de agenda hebt staan. Door dagelijks te sporten (bv. yoga, hardlopen) bevorder je de doorbloeding van je hersenen en lichaam. Als ondernemer ben je misschien geneigd om voortdurend aan je werk te denken. Voor je geestelijke gezondheid is het echter essentieel dat je leert je gedachten te verzetten. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door te mediteren, naar muziek te luisteren of een creatieve taak uit te voeren die niets met je werk te maken heeft, zoals tekenen of tuinieren. Er bestaan verschillende meditatie-apps waarmee je van mediteren een gewoonte kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan Petit BamBou, een app die meditatiesessies aanbiedt in het Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans en Nederlands.

Maak optimaal gebruik van EURES

Of je nu op zoek bent naar nieuw personeel of stagiairs, EURES is het ideale platform om nieuwe medewerkers te vinden die aan jouw eisen voldoen. Zoek een EURES-adviseur bij jou in de buurt of neem contact op met je lokale EURES-adviseur via chat om te weten te komen hoe EURES jouw bedrijf kan helpen.

In samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Links:

Audible

Top 10 meest aanbevolen podcasts voor ondernemers

Chatten met EURES-adviseurs

Petit BamBou

Zoeken naar EURES-adviseurs

Storytel

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
 • Bedrijf/Ondernemerschap
 • Hints en tips
 • Jeugd
Gerelateerde sectie(s)
 • Hulp & ondersteuning
 • Hints en tips
Sector
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.