Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия12 Mарт 2020 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

8 причини да обръщате внимание на възможностите за сезонна заетост

На сезонната (или временна) работа често се гледа като на второкласен, по-малко желан вариант в сравнение със заетостта на пълно работно време, но това не е непременно така. По-долу предлагаме списък с осем причини, поради които не бива да подминавате сезонния труд.

8 reasons you should consider seasonal work
Shutterstock
  1. Достъп до позиции в началото на професионалния живот

Сезонната заетост често предлага работни места, подходящи за началото на професионалния живот, каквито е много по-трудно да се намерят в други сектори. Това може да се окаже трамплин — придобитият опит може да ви доведе до друга възможност за работа по-късно.

  1. Тестване на нова област на дейност или нов работодател

Ако търсите нов път на развитие или желаете да работите за друг работодател, чрез сезонна заетост можете да направите безопасен опит с пълното съзнание, че ако промяната не ви допадне, не сте ангажирани в дългосрочен план.

  1. Уникална възможност за натрупване на умения

Разнообразието от възможности за сезонна заетост (напр. в ски курорти, за фестивали и в сектора на търговията на дребно или селското стопанство) може да ви даде възможност да развиете специфични и търсени умения, каквито не бихте могли да придобиете на други позиции.

  1. Подсилване на автобиографията

Ако сте в период между две назначения, сезонната работа може да е чудесен начин за запълване на празнотите в автобиографията ви, като междувременно ще ви предостави ценни умения и крайно необходимите приходи.

  1. Възможности за нова работа

Сезонната заетост ви дава възможност не само да пробвате определен работодател или работа в определена област, но и да тествате себе си и как се вмествате в новата работна среда. Ако работодателят се убеди, че сте особено трудолюбив и мотивиран, има голям шанс да ви предложи работа на дългосрочен договор.

  1. Развитие на по-широк кръг от професионални контакти

В края на сезонния трудов договор, дори да не ви предложат работа на пълно работно време, все пак сте работили с много нови хора, които може да се окажат мост към бъдещи възможности.

  1. Пътуване

Много сезонна работа е свързана с туристическата индустрия. Това може да ви даде възможност да пътувате и да работите в чужбина, да видите нови места и да опознаете нови култури, като в същото време ви се плаща!

  1. Работа на открито

По своето естество сезонният труд се извършва на открито — тази дейност в най-голяма степен зависи от сезоните и времето. Ползите от времето, прекарано навън, са много, например укрепва имунната ви система и има положително влияние върху психичното ви здраве.

Надяваме се, че тези съвети ще ви вдъхновят да се ориентирате към възможностите за сезонна заетост, които са подходящи за целите на професионалния ви живот!

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Препоръки и съветиМладост
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.