Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak28. siječnja 2022.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Sezonski rad u Nizozemskoj: Priča o Tomášu i Líviji

U ljeto 2020. Tomáš i njegova djevojka Lívia željeli su naći posao u Nizozemskoj, no nisu bili sigurni kako da to ostvare. Kroz mrežu EURES povezali su se s nizozemskom agencijom Flexible Human Services koja im je pomogla.

Seasonal work in the Netherlands: The story of Tomáš and Lívia

Pronalazak posla u inozemstvu

Slovački studenti Tomáš i Lívia željeli su naći posao u Nizozemskoj tijekom ljetnih praznika 2020. „Putovanje nam je hobi”, kaže Tomáš, „i želimo potaknuti ljude svih dobi da se bez straha upute u inozemstvo raditi, što pruža bezbrojne mogućnosti.”

U početku su pokušali kontaktirati s brojnim agencijama tražeći sezonski posao, no zbog specifičnih zahtjeva nisu ga našli. S vremenom su stupili u kontakt s EURES-om u Slovačkoj, koji je surađivao s EURES-om u Nizozemskoj te su tako došli do nizozemske agencije Flexible Human Services. Agencija Flexible Human Services našla im je posao na osam tjedana u tvrtki Triple A Logistics BV u Sjevernoj Holandiji od srpnja 2020.

Osam tjedana u Sjevernoj Holandiji

Tomáš i Lívia iz Slovačke su u Sjevernu Holandiju doputovali autobusom i vlakom. „Prvi smo se tjedan privikavali na posao”, kaže Tomáš. „Iako nam je u početku bilo teško, nakon dva tjedna uspostavili smo dobre odnose sa svojim timom i šefom.”

Tomáš i Lívia odabrali su raditi u Nizozemskoj zbog pristojnih plaća i liberalnog stava prema strancima. Bilo im je drago da su to i osobno iskusili. „Osjećali smo se dobrodošli”, kaže Tomáš. „Pomogli su nam oko svega. Kad smo se suočili s problemom, obratili smo se ili agenciji ili tvrtki za koju smo radili.”

Kad nisu bili na poslu, Tomáš i Lívia putovali su Sjevernom Holandijom. „Tijekom tih osam tjedana vikendom smo posjećivali prekrasne moderne gradove i različite turističke atrakcije” prisjeća se Tomáš. „Planovi su nam se u suštini ostvarili i proputovali smo cijeli sjever Nizozemske.”

Povratak u Nizozemsku

Nakon odličnog iskustva 2020. Tomáš i Lívia odlučili su ponovo potražiti posao u Nizozemskoj u ljeto 2021. te su bili zahvalni na podršci EURES-a. „Drugi puta nam je bilo znatno lakše jer smo već znali kome se treba obratiti”, kaže Tomáš.

Ovoga ih je puta EURES povezao s drugom nizozemskom agencijom, Sagius. U lipnju 2021. otputovali su u Južnu Holandiju autobusom (a karte im je refundirala agencija Sagius) kako bi radili za tvrtku XPO Logistics.

Problemi u komunikaciji

Nažalost, nakon što su stigli u južnu Holandiju, Tomáš i Lívia vrlo dugo nisu mogli ući u svoj smještaj. Osim toga, iako su stigli u nedjelju, nisu počeli raditi do sljedećeg četvrtka.

S vremenom se ispostavilo da agencija Sagius nije imala ured u tvrtki XPO Logistics, te je stoga posao koordinirala druga agencija, Adecco. Zbog organizacijskih problema u agenciji Adecco, tijekom četiri tjedna koliko su proveli u tvrtki XPO Logistics, Tomáš i Lívia radili su svega 15 dana. Iako je to bilo frustrirajuće, iskoristili su mogućnost putovanja Nizozemskom. „S obzirom na to da smo sada bili u južnoj Nizozemskoj, imali smo priliku istražiti novo područje”, kaže Tomáš.

Transfer u Rhenus

Tjedan dana nakon što su upozorili agenciju Sagius na probleme, kao alternativa Tomášu i Líviji ponuđen je posao na dva mjeseca u tvrtki Rhenus. „O agenciji Sagius nismo čuli ništa loše te smo se složili s njihovim prijedlogom”, kaže Tomáš. „Znali su da smo u početku imali problema te su počeli ulagati veći napor da bolje komuniciraju sa svojim zaposlenicima.”

Tomáš i Lívia također su bili impresionirani uvjetima zaposlenja koji su im ponuđeni. „Dobili smo jednaka prava koja imaju i svi ostali zaposlenici u tvrtki. U agenciji Sagius brinu se za svoje zaposlenike, što dovodi do bolje dinamike rada i veće učinkovitosti.”

Savjeti za druge tražitelje posla

Razmišljajući o svojem drugom ljetu u Nizozemskoj, Tomáš je zahvalan na podršci koju im je pružio EURES. „Imali smo još jedno prekrasno ljeto puno novih iskustava”, napominje on. „Preporučamo mrežu EURES koja vam pomaže besplatno pronaći posao u inozemstvu.”

Tomáš i Lívia žele naglasiti podršku koju im je pružila jedna EURES-ova službenica. „Posebno želimo zahvaliti Zuzani Kubovičovoj koja je zadužena za komunikaciju, suradnju i razmjenu informacija s nizozemskim agencijama u mreži EURES od 2006.”, kaže Tomáš. „Zuzana je naše životopise proslijedila pravim ljudima koji su se dobro brinuli o nama i za to joj zahvaljujemo.”

Pogled u budućnost

„Raduje nas da nam se klijenti vraćaju, posebno u ova teška vremena”, kaže Zuzana. „Shvaćaju da im možemo pronaći sigurne poslove i besplatne usluge koje su im potrebne tijekom njihova rada u drugoj europskoj zemlji. Zadovoljna sam da se naš projekt sezonskog zapošljavanja s EURES-om u Nizozemskoj nastavlja 2022. i radujem se pričama o novim iskustvima zadovoljnih klijenata.”

Želite li i vi započeti svoju avanturu u inozemstvu? Unatoč pandemiji, savjetnici EURES-a spremni su pružiti savjete i podršku tražiteljima posla u pronalaženju mogućnosti za zapošljavanje u cijeloj Europi. Obratite se EURES-ovoj službi za korisnike već danas.

 

Korisne poveznice:

Flexible Human Services

Sagius

Adecco

Obratite se EURES-ovoj službi za korisnike

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoEU alati za mobilnostNajbolja praksa EURES-aVanjske vijesti EURES-aVanjski dioniciInterne vijesti EURES-aVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiVijesti/izvješća/statistikeTrendovi zapošljavanjaDruštveni medijiUspješne pričeMladost
Povezani odjeljak(i)
Pomoć i podrškaŽivot i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.