Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия1 Mай 2020 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Улеснете работата от дома с пет елементарни стъпки

Много от нас учат или работят от дома си заради COVID-19. Учим се да извършваме обичайте ежедневни дейности, без да напускаме дома си. Въпреки че седенето у дома изглежда лесно, това си има своите предизвикателствата.

Make working from home easier with five simple steps
Shutterstock

Предлагаме ви пет елементарни стъпки, които ще ви помогнат да се справите с най-често срещаните предизвикателства, свързани с работата или ученето от дома.

1.Погрижете си да си осигурите необходимото оборудване:

Това може да изглежда като нещо, което се подразбира, но не можете да учите или работите от дома, ако нямате необходимото оборудване. Ще трябва да помислите за нещата, които използвате редовно, и да се опитате да създадете подобна обстановка у дома. Това може да означава да се набави втори екран или слушалки за онлайн срещи.

2.Осигурете си комфорт:

Работата от дома означава, че носите отговорност за заобикалящата ви среда. Ако столът ви е неудобен, поставете възглавница, която да подпира гърба ви. Помислете за осветлението в стаята, в която работите — тъмното помещение може да ви накара да се чувствате уморени, а по-светлата стая ще ви помогне да се съсредоточите и да се чувствате свежи.

Преди да започнете работа, подредете работното си място. Като махнете нещата, които ви разсейват, ще можете по-лесно да се концентрирате.

3.Отстранете разсейващите шумове:

За разлика от нормален офис или библиотека, при вас може да има много разсейващи шумове, които да ви пречат да изпълнявате задачите си. Съседите може да не знаят, че през деня се опитвате да се съсредоточите. Ако застанете далеч от прозореца или в някой тих ъгъл на къщата, това може да намали външния шум и да ви помогне да се концентрирате.

Ако семейството ви или съквартирантите ви вдигат твърде много шум, кажете им по кое време провеждате разговори, така че да знаят кога да пазят тишина, или поставете табела на вратата на стаята си да не ви безпокоят, докато работите.

4.Използване на комуникационни средства:

Ако живеете сами, работата от дома може да ви кара да се чувствате изолирани. Използването на средства за комуникация, например Microsoft Teams и Skype, могат да ви помогнат да се свързвате с колегите си, без разстоянието между вас да има значение. Ако използвате тези инструменти в максимална степен, това не само ще ускори и улесни комуникацията ви с хората, с които работите, но и ще ви накара да се чувствате по-близко свързани с тях.

Можете също да използвате тези инструменти за общуване. Една добра идея за почивка през деня е да поканите колега на кафе чрез видео разговор. Използването на тези инструменти за разговор с вашите приятели или близки вечер ще ви помогнат да осъществявате социални контакти „извън“ работа.

5.Избягвайте претоварване:

Намирането на здравословен баланс между професионалния и личния живот никога не е лесно и може да стане още по-трудно, когато се работи или учи от дома. Няма да видите колегите си да започнат да прибират нещата си в края на работния ден и няма да можете да си тръгнете от офиса или от библиотеката, както правите обикновено. Това може да ви затрудни да решите кога да приключите работата за деня и да загасите компютъра. Важно е да спазвате график и да спирате всичко в точно определен час всеки ден, за да си починете.

Работата или ученето от дома изглеждат различно за всеки, но с тези пет стъпки за преодоляване на най-често срещаните предизвикателства те би трябвало да станат много по-лесни.

За повече съвети относно работата от дома вижте нашия материал„Как да бъдете продуктивни, когато работите от дома“.

 

Връзки по темата:

Skype

Microsoft Teams

„Как да бъдете продуктивни, когато работите от дома“

 

Допълнителна информация:


Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Препоръки и съветиНовини от пазара на труда/новини за мобилносттаМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.