Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2020. október 22.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

A munka miatti áttelepülés biztonságos lebonyolítása a Covid19 idején

A munka miatti áttelepülés fáradtságos folyamat lehet, amit a Covid19-világjárvány nem könnyít meg. Most minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy a költözés előtt mindennek utánajárjunk. Íme négy legfontosabb tippünk arra vonatkozóan, hogy a Covid19 idején hogyan kerülhetők el a váratlan kihívások és miként bonyolítható le biztonságosan a munka miatti áttelepülés.

How to relocate for a job safely in COVID-19 times
EURES

Járjon utána mindennek

A Covid19 idején történő áttelepüléssel kapcsolatban a legfontosabb azt tudni, hogyan lehet biztonságosan eljutni az új úticélig. Ide tartozik annak kiderítése, hogy az adott ország vagy régió fogad-e újonnan érkezőket, vannak-e olyan karanténkövetelmények, amelyek Önt érintik, valamint hogy milyen biztonsági intézkedéseket kell betartania. Ha nem ismeri a helyi szabályokat, az nemcsak Ön és családja biztonságát veszélyezteti, hanem pénzbüntetést is eredményezhet.

A Covid19 idején fontos a célországban érvényben lévő biztonsági intézkedések ismerete. Az Európa Önökért, az Eurodesk és az Európai Bizottság Utazás a koronavírus-járvány idején című weboldala értékes tanácsokkal szolgál az utazással és a nemzeti kontaktkövető alkalmazásokkal kapcsolatban. A Re-open EU egy másik hasznos online eszköz, amely naprakész információkkal szolgál az Európa-szerte érvényben lévő különböző feltételekről és korlátozásokról. Az interaktív honlap az esetleges belépési korlátozásokról, valamint az utazással, a biztonsági intézkedésekkel és a lehetséges egészségügyi kockázatokkal kapcsolatos legújabb helyi iránymutatásokról tájékoztat.

Beszéljen munkaadójával a rendelkezésre álló támogatásról

Ha segítségre van szüksége a költözés jogi vagy adminisztratív vonatkozásaival kapcsolatban, helyi EURES-tanácsadójához is fordulhat, aki szívesen nyújt személyre szabott támogatást. Ha áttelepülése előtt fontos kérdéseket tesz fel munkaadójának, megtudhatja, milyen támogatásra számíthat berendezkedését követően. A Covid19 idején előfordulhat, hogy nem mehet be a munkahelyére vagy nehézségekbe ütközik a munkába járáskor. Kérdezze meg munkáltatóját, hogy ilyen körülmények között mi történne. Járjon utána, hogy kapna-e otthonra megfelelő felszerelést, ha a járvány miatt nem tudna az irodába menni, valamint hogy melyek a vállalat otthoni és rugalmas munkavégzésre vonatkozó politikái, illetve milyen intézkedéseket hozott a pandémiára adott válaszként.

Keressen olyan cégeket, amelyek biztonságos gyakorlatokat alkalmaznak

A világjárvány következtében a vállalkozások világszerte megváltoztatták működési rendjüket. Míg egyesek teljesen bezártak, mások megváltoztatták munkaidejüket, valamint új szabályokat és előírásokat vezettek be. Ha az áttelepüléshez költöztető céget vesz igénybe, ellenőrizze, hogy a cég biztonságos eljárásokat – például érintésmentes mozgatást és egyéni védőeszközöket – alkalmaz-e.

Maradjon naprakész a költözés napjáig

A Covid19 időszak folyamatos jellemzője a sok változás. Emiatt nehezen látható előre, hogy utazás közben mire számíthatunk. A nem kívánt meglepetések elkerülésének legjobb módja, ha folyamatosan tájékozódik. Javasoljuk, hogy rendszeresen ellenőrizze az olyan utazási weboldalakat, mint például a Re-open EU, mivel ezeket folyamatosan frissítik az egyes országok legfrissebb iránymutatásaival. A rendszeres tájékozódás másik módja, hogy az okostelefonján lévő híralkalmazások értesítéseinek bekapcsolásával szorosan figyelemmel kíséri a célország nemzeti híreit. Így követheti a legfrissebb főcímeket, beleértve a helyi iránymutatások változását is, bejelentésük pillanatában, és ennek megfelelően tervezheti a költözést.

Ha további tanácsra van szüksége utazása megtervezéséhez ezekben a bizonytalan időkben, olvassa el az Öt megfontolandó dolog, ha a Covid19 idején utazna című cikkünket.

 

Kapcsolódó linkek:

Re-open EU

Európa Önökért

Eurodesk

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/travel-during-coronavirus-pandemic_hu

Öt megfontolandó dolog, ha a Covid19 idején utazna

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
EU mobilitási eszköztárJavaslatok és tippekMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírek
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.