Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak22. listopada 2020.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanjePredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Kako se sigurno preseliti radi posla za vrijeme pandemije bolesti COVID-19

Preseljenje radi posla nikad nije lako, a pandemija bolesti COVID-19 dodatno je otežala provedbu te odluke u djelo. Sada je važnije nego ikad prije da se dobro informiramo prije nego što spakiramo kovčege. Donosimo vam četiri najvažnija savjeta za sigurno preseljenje radi posla za vrijeme pandemije bolesti COVID-19.

How to relocate for a job safely in COVID-19 times
EURES

Dobro se informirajte

Najvažnija stvar koju trebate utvrditi pri preseljenju za vrijeme pandemije bolesti COVID-19 jest kako sigurno doći do svojeg novog odredišta. To uključuje utvrđivanje toga prihvaća li zemlja ili regija u koju odlazite putnike, postoje li zahtjevi u pogledu izolacije koji će utjecati na vas i koje sigurnosne mjere morate poštovati. Nepoznavanje lokalnih pravila nije samo rizik za vašu sigurnost i sigurnost vaše obitelji, već za posljedicu može imati i novčane kazne.

Za vrijeme pandemije bolesti COVID-19 važno je znati koje se sigurnosne mjere provode u zemlji vašeg odredišta. Portali Vaša Europa i Eurodesk te stranice Europske komisije na temu putovanja tijekom pandemije koronavirusa sadržavaju vrijedne savjete o putovanjima i nacionalnim aplikacijama za praćenje kontakata. Re-open EU još je jedan koristan internetski alat koji pruža najnovije informacije o različitim uvjetima i ograničenjima koji su na snazi u cijeloj Europi. Na tom interaktivnom mrežnom mjestu možete pronaći informacije o svim postojećim ograničenjima ulaska te o najnovijim lokalnim smjernicama o putovanjima, sigurnosnim mjerama i mogućim rizicima za zdravlje.

Razgovarajte s poslodavcem o dostupnoj podršci

Ako su vam potrebne smjernice o pravnim ili administrativnim aspektima preseljenja, možete se obratiti i savjetniku EURES-a na svojem području, koji će vam rado pružiti prilagođenu podršku. Postavljanje pitanja poslodavcu prije preseljenja pomoći će vam da saznate kakvu podršku možete očekivati dok se nastojite smjestiti u novoj okolini. Za vrijeme pandemije bolesti COVID-19 možda nećete moći otići na radno mjesto ili ćete naići na poteškoće pri putovanju na posao. Pitajte poslodavca što bi se dogodilo u tim okolnostima. Saznajte hoćete li moći dobiti odgovarajuću opremu za rad od kuće ako ne budete mogli doći u ured zbog pandemije, koja je politika poduzeća u pogledu rada od kuće i fleksibilnog radnog vremena te koje je mjere poduzeće poduzelo kako bi odgovorilo na pandemiju.

Potražite poduzeća koja su poduzela mjere za siguran rad

Poduzeća iz cijelog svijeta promijenila su način poslovanja zbog pandemije. Neka su u potpunosti zaustavila poslovanje, a neka su promijenila radno vrijeme i uvela nova pravila i propise. Ako se koristite uslugama poduzeća za selidbe, morat ćete provjeriti primjenjuje li sigurne postupke, kao što su selidba bez kontakata i osobna zaštitna oprema.

Pobrinite se da ste prije preseljenja u svakom trenutku upoznati s najnovijim informacijama

Glavna je značajka razdoblja obilježenog pandemijom bolesti COVID-19 to što se okolnosti neprestano mijenjaju. Zbog toga je teško znati što očekivati tijekom putovanja. Neželjena iznenađenja u okviru preseljenja najlakše ćete izbjeći ako se potrudite da ostanete informirani. Naša je preporuka da redovito provjeravate mrežna mjesta s informacijama o putovanjima, kao što je portal Re-open EU, jer se stalno ažuriraju najnovijim smjernicama iz svake zemlje. Možete se pobrinuti da ostanete informirani i tako što ćete pažljivo pratiti nacionalne vijesti iz zemlje u koju odlazite, a to lako možete učiniti uključivanjem obavijesti s aplikacija za vijesti na svojem pametnom telefonu. Na taj ćete način moći pratiti najnovije naslove čim budu objavljeni, među ostalim one koji se odnose na promjene u lokalnim smjernicama, te ćete u skladu s time moći planirati preseljenje.

Za više savjeta o planiranju putovanja u ovim nesigurnim vremenima pogledajte naš članak Pet stvari koje trebate uzeti u obzir kada putujete u vrijeme pandemije bolesti COVID-19.

 

Korisne poveznice:

Re-open EU

Vaša Europa

Eurodesk

Putovanja tijekom pandemije koronavirusa

Pet stvari koje trebate uzeti u obzir kada putujete u vrijeme pandemije bolesti COVID-19

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnike EURES-a 

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
 • EU alati za mobilnost
 • Savjeti
 • Vijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnosti
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.