Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre22 octombrie 2020Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

Cum să vă mutați în siguranță cu locul de muncă în timpul pandemiei de COVID-19

Mutarea cu locul de muncă poate fi oricând un proces dificil, iar pandemia de COVID-19 nu a simplificat lucrurile. Mai mult decât oricând, trebuie să ne informăm înainte să ne facem bagajele. Iată cele mai importante patru sfaturi pe care vi le oferim pentru a vă muta în siguranță cu locul de muncă în timpul pandemiei de COVID-19.

How to relocate for a job safely in COVID-19 times
EURES

Informați-vă

Dacă vă mutați cu locul de muncă în timpul pandemiei de COVID-19COVID-19, trebuie să știți, înainte de toate, cum se ajunge în siguranță la noua destinație, inclusiv:  dacă se poate intra în țara sau regiunea respectivă, dacă la intrare există obligația de carantină care vă afectează și care sunt măsurile de siguranță pe care trebuie să le respectați. Dacă nu cunoașteți normele locale, riscați nu numai siguranța dumneavoastră și a familiei dvs., dar ați putea fi și amendat.

În timpul pandemiei de COVID-19, este important să cunoașteți măsurile de siguranță în vigoare la locul de destinație. EUROPA ta, Eurodesk și documentul Comisiei Europene, intitulat Călătoriile în timpul pandemiei de coronavirus, oferă sfaturi valoroase cu privire la călătorii și la aplicațiile de depistare a contacților la nivel național. Re-open EU este un alt instrument online util care oferă informații actualizate despre diferitele condiții și restricții existente în întreaga Europă. Site-ul interactiv vă informează despre restricțiile de intrare actuale, precum și despre cele mai recente recomandări locale privind călătoriile, despre măsurile de siguranță și riscurile potențiale pentru sănătate.

Discutați cu angajatorul despre sprijinul pe care îl puteți primi

Dacă aveți nevoie de îndrumări cu privire la aspectele juridice sau administrative ale mutării, puteți contacta consilierul EURES din țara dumneavoastră, care va fi încântat să vă ofere sprijin personalizat. Întrebările importante trebuie să i le adresați angajatorului înainte de mutare, pentru a ști la ce sprijin vă puteți aștepta odată instalat. În timpul pandemiei de COVID-19 este posibil să nu puteți merge la locul de muncă sau puteți întâmpina dificultăți legate de deplasarea la locul de muncă. Întrebați angajatorul care ar fi consecințele în aceste situații. Interesați-vă dacă vi se poate pune la dispoziție echipamentul adecvat pentru a lucra de acasă dacă nu puteți merge la birou din cauza pandemiei, care este politica întreprinderii cu privire la telemuncă și munca flexibilă și ce măsuri s-au luat ca răspuns la pandemie.

Căutați întreprinderi cu practici sigure

La nivel mondial, întreprinderile și-au schimbat modul de funcționare din cauza pandemiei. În timp ce unele s-au închis complet, altele și-au modificat programul de lucru și au introdus noi norme și reglementări. Dacă utilizați o firmă specializată pentru a vă ajuta la mutare, va trebui să verificați că aplică proceduri sigure, cum ar fi evitarea contactului în timpul mutării și echipament individual de protecție.

Fiți informat până în ultimul moment înainte de mutare

Caracteristica constantă a pandemiei de COVID-19 sunt numeroasele schimbări, ceea ce face dificil să se anticipeze ce se va petrece în timpul călătoriei. Cel mai bun mod de a evita surprizele nedorite pe durata mutării este să fiți informat permanent. Vă recomandăm să verificați regulat site-urile de călătorii precum Re-open EU, deoarece sunt actualizate permanent cu cele mai recente recomandări din fiecare țară. Un alt mod de a fi la curent cu ultimele noutăți este să urmăriți îndeaproape știrile naționale din țara de destinație, activând notificările de la solicitările de știri pe telefonul dumneavoastră inteligent. Veți putea astfel să vizualizați cele mai recente știri, inclusiv modificările reglementărilor locale, imediat ce sunt anunțate, și să vă planificați mutarea în consecință.

Pentru mai multe recomandări cu privire la planificarea călătoriei dumneavoastră în aceste vremuri incerte, consultați articolul Cinci lucruri de avut în vedere când călătoriți pe perioada pandemiei de COVID-19.

 

Linkuri conexe:

Re-open EU

Europa ta

Eurodesk

Călătoriile în timpul pandemiei de coronavirus

Cinci lucruri de avut în vedere când călătoriți pe perioada pandemiei de COVID-19

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
 • Setul de instrumente al UE pentru mobilitate
 • Sugestii și sfaturi
 • Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
Sectorul
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.