Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli16. tammikuuta 2024Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 2 min

Vastavalmistuneen työnhakijan vakuuttavan hissipuheen laatiminen

Hissipuheella tarkoitetaan itsesi, tuotteesi tai ideasi lyhyttä ja mieleen jäävää esittelyä, jolla vangitset yleisön huomion. Hissipuhe saisi kestää enintään minuutin, ja siinä pitäisi tuoda esiin omia tärkeimpiä vahvuuksia. Hissipuheen avulla vastavalmistunut työnhakija voi tehdä vaikutuksen mahdollisiin työnantajiin ja esitellä omaa koulutusta, osaamista ja potentiaalia vakuuttavalla ja mieleenpainuvalla tavalla.

Vastavalmistuneilla ei ehkä ole paljon työkokemusta, mutta se ei tarkoita, etteikö joukosta erottuminen olisi mahdollista. Kannattaa kirjoittaa terävä ja ytimekäs hissipuhe ja harjoitella sitä, jotta on aina valmiina tekemään hyvän vaikutuksen. Tämä on vielä haastavampaa, jos työpaikkaa haetaan toisesta maasta, joten esittely kannattaa laatia englanniksi tai sen maan kielellä, josta työpaikkaa haetaan.
Seuraavassa on muutamia vinkkejä vastavalmistuneen työnhakijan täydellisen hissipuheen laatimiseen:

 • Aloita nimestä, koulutuksesta ja uratavoitteesta. Esimerkiksi: ”Hei, olen Lisa, ja olen äskettäin suorittanut loppututkinnon graafisesta suunnittelusta. Etsin tilaisuutta hyödyntää luovuuttani ja osaamistani ja luoda upeaa visuaalista sisältöä eri media-alustoja varten.”
 • Kerro, mitä lisäarvoa voit tarjota tai mitä ongelmia pystyt ratkaisemaan. Esimerkiksi: ”Minulla on silmää suunnittelulle, ja olen intohimoinen tarinankertoja. Voin auttaa luomaan mukaansatempaavaa ja vaikuttavaa grafiikkaa, joka kiinnittää yleisön huomion ja välittää halutun viestin.”
 • Mainitse merkitykselliset saavutuksesi tai taitosi, jotka tekevät sinusta erityisen. Esimerkiksi: ”Olen toteuttanut useita menestyksekkäitä freelance-projekteja, kuten logojen, esitteiden ja julisteiden suunnittelua eri asiakkaille. Olen myös voittanut suunnittelukilpailun ja saanut opettajiltani ja muilta opiskelijoilta myönteistä palautetta.”
 • Lopeta viestisi toimintaehdotukseen tai kysymykseen, joka herättää jatkokeskustelua. Esimerkiksi: ”Olen innokas liittymään dynaamiseen ja innovatiiviseen tiimiin, jossa voin oppia ja kasvaa suunnittelijana. Olisiko sinulla vinkkejä tai ehdotuksia minulle?”

Jos sinulla ei ole asiaan liittyvää kokemusta, osoita konkreettisten esimerkkien avulla työnantajalle, että olet innostunut ja kiinnostunut.  Jos haluat esimerkiksi työskennellä digitaalisen markkinoinnin parissa mutta et ole koskaan aiemmin tehnyt sitä, voit mainita blogisi, jossa esittelet digitaalista osaamistasi. Nuorena vastavalmistuneena sinulla ei ehkä ole paljon kokemusta mutta sen sijaan paljon potentiaalia. Voit tehdä työnantajiin vaikutuksen osoittamalla, että olet halukas oppimaan ja kasvamaan heidän toimialallaan. Kansainväliset työnantajat saattavat olla valmiita unohtamaan sen, ettei aiempaa kokemusta ole, jos osoitat olevasi sitoutunut ja halukas tutustumaan muihin kulttuureihin. Hissipuhe voi olla kätevä eri tilanteissa, esimerkiksi työpaikkamessuilla, haastatteluissa, verkostoitumistilaisuuksissa ja esityksissä. Kirjoita napakka ja mieleenpainuva esitys ja harjoittele sitä ääneen. Näin olet valmis esittäytymään ammatillisesti milloin tahansa.

 

Ensimmäinen valmistumisen jälkeinen työpaikka saattaa olla etätyötä. Tutustu neuvoihimme siitä, miten työskentely kotoa käsin aloitetaan: Etätyö:Opas uusille työntekijöille

Lisätietoja:


Euroopan työpaikkapäivät

 

Hae EURES-neuvojaa


Eläminen ja työskentely EURES-maissa


EURESin työpaikkatietokanta


EURES-palvelut työnantajille

 

EURESin tapahtumakalenteri


Tulevat tapahtumat verkossa


EURES Facebookissa


EURES Twitterissä


EURES LinkedInissä

 

 

Aiheet
 • Vinkkejä
 • Rekrytointitrendit
 • Nuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Sektori
 • Accomodation and food service activities
 • Administrative and support service activities
 • Arts, entertainment and recreation
 • Education
 • Information and communication
 • Other service activities

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.