Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2018. július 22.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 4 perc

Hogyan tudnám a gyakornoki állásom egy teljes munkaidős állásra váltani?

Egy gyakornoki munka nem csak arra jó, hogy készségeket és tapasztalatot szerezzen! Kapukat nyithat meg a jövőbeli karrierje felé. Ha a lehető legtöbbet szeretné kihozni a lehetőségből, alább nyolc tanácsot olvashat, amelyek segíthetnek a gyakornoki állást teljes munkaidős állásra váltani.

How can I turn my internship into a full-time job?

Sok előnye van egy gyakornoki állásnak vagy egy tanulószerződéses gyakorlati képzésnek, de ha azt reméli, hogy ezek egy teljes munkaidős álláshoz vezetnek az adott munkaadónál, akkor el kell kezdenie úgy gondolkodni, mint egy munkavállaló.

Határozzon meg egyértelmű célokat!

Amikor egy gyakornoki állásra jelentkezik, rendelkeznie kell személyes és szakmai célokkal. Ugyanakkor érdemes néhány olyan célt is kitűzni, amely a vállalat igényein alapul. Szóval, a felettesével folytatott első beszélgetések során ne féljen megkérdezni, hogy mit várnak Öntől, és a kapott információt gyűjtse össze egy „feladatlistába”, amelyet az ottléte alatt felhasználhat. Az egyértelmű célok irányt adnak; az elérésükkel pedig egy eredménylista jön létre, amellyel lenyűgözheti a főnökét, ha a munka a végéhez közeledik.

Gondoljon a munkaadója igényeire!

Igen, valóban azért gyakornokoskodik, hogy a saját karrierjét mozdítsa előre, de mire van szüksége a munkaadójának? Mik a céljai az Ön vezetőinek és miért úgy dolgoznak, ahogy? Ha megfejti, hogy mit is jelent a „siker” a szervezet felsőbb beosztású munkavállalói számára és hozzáigazítja saját munkájára vonatkozó gondolkodásmódját az ő üzleti céljaikhoz, sok mindent elérhet!

Készüljön fel az alantas munkára!

Noha fontos az, hogy lássa a teljes képet és gondolkodjon azon, hogyan adhatna értéket a munkához, mindig lesznek elvégzendő apró-cseprő feladatok, melyeket valószínűleg a gyakornok, tehát Ön kap majd meg. De ha be tudja bizonyítani, hogy az alantas munkákat is jól el tudja végezni, jó hírnevet szerez magának. Ha a legalapvetőbb feladatokat is képes lelkesen és gondosan végezni, valószínű, hogy a jövőben érdekesebb munkákkal is megbízzák.

Igyekezzen beilleszkedni!

Milyen ruhákat hordanak az emberek az irodában? Mennyire formálisan – vagy informálisan – beszélnek egymással? Mennyi ideig tart a kávészünet? Minden irodának megvan a saját kultúrája, de ha sikerül megfejteni, hogy mik az íratlan szabályok, illetve követni is tudja azokat, elkezd beilleszkedni. És minél könnyebb a beilleszkedés, annál valószínűbb, hogy az emberek úgy tekintenek majd Önre, mint kollégára, nem mint „a gyakornokra”.

Mondja el nekik, hogy maradni szeretne!

Nem mindig egyértelmű, hogy valaki a gyakornoki munka után maradni szeretne és teljes munkaidős állásra váltaná a gyakornoki állását. Tehát tegye egyértelművé szándékát! Amikor beszél a felettesével, őszintén mondja el, hogy erre a gyakornoki állásra egy hosszú kapcsolat kezdeteként tekint, és kérdezze meg, hogy mit tehetne annak érdekében, hogy a legtöbbet hozza ki belőle. Lehet, hogy meglepik azzal, hogy átfogóbb képet adnak a hosszútávú terveikről és arról, hogy Ön hogyan illeszkedhet azokba.

Legyen figyelmes és segítsen másoknak!

A kollégája folyton iktat, miközben fontosabb dolga is lenne? Fel tudja ajánlani, hogy átveszi a feladatot? Ha elég figyelmes ahhoz, hogy észrevegye, hogyan tehetné egyszerűbbé mások életét azzal, hogy átveszi az adminisztrációs feladatok egy kis részét – és ha ezt jól is csinálja –, emlékezni fognak Önre! Az olyan jellemvonások, mint az empátia és kedvesség, talán nem jelennek meg a munkaköri leírásban, de értékelik őket az irodai környezetben. 

Kérdezzen... jól!

Ne féljen kérdéseket feltenni az emberek munkájával kapcsolatban, különösen ha a kérdések azt tükrözik, hogy szeretné jobban megérteni az ipart vagy az ágazatot. De győződjön meg arról, hogy érti a vállalatnál dolgozók munka- és gondolkodásmódját! Ne zavarja a munkát vagy a megbeszéléseket! Találjon egy olyan időpontot, amikor az ott dolgozók nem túl elfoglaltak és mindig kérdezze meg, hogy alkalmas-e nekik az idő a beszélgetésre? És ami azt illeti...

Mutassa ki, mennyire megbecsüli a segítséget!

Mindig köszönje meg az embereknek az Önre szánt idejüket, főleg ha azért szüneteltették a saját munkájukat, hogy tanácsokat vagy információt adjanak Önnek! A gyakornoki munka végén még egy üdvözlőkártyával vagy lappal is megköszönheti a munkaadóinak a szerzett tapasztalatokat... és emlékeztetheti őket az elérhetőségeire, ha esetleg egy teljes munkaidős állás elérhetővé válna.

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES-portál

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
 • Javaslatok és tippek
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.