Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο22 Ιουλίου 2018Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Πώς μπορώ να μετατρέψω τη θέση πρακτικής άσκησης σε θέση πλήρους απασχόλησης;

Η πρακτική άσκηση δεν αποτελεί απλώς ένα πρόσφορο μέσο ανάπτυξης δεξιοτήτων και απόκτησης πείρας, αλλά μπορεί να αποτελέσει και μια ευκαιρία για τη μελλοντική σας σταδιοδρομία. Εάν επιθυμείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ευκαιρία που σας παρέχεται, ιδού οκτώ συμβουλές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να μετατρέψετε την πρακτική άσκηση σε εργασία πλήρους απασχόλησης.

How can I turn my internship into a full-time job?

Μια θέση πρακτικής άσκησης ή μαθητείας παρέχει πολλά οφέλη, όμως εάν ελπίζετε ότι ο εργοδότης θα σας προσφέρει μια θέση πλήρους απασχόλησης θα πρέπει να αρχίσετε να σκέπτεστε ως εργαζόμενος.

Καθορίστε σαφείς στόχους

Όταν υποβάλετε την αίτησή σας, θα αναφέρετε τους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους που έχετε. Ωστόσο, είναι σημαντικό επίσης να δημιουργήσετε ορισμένους στόχους που θα βασίζονται στις ανάγκες της επιχείρησης. Συνεπώς, στις αρχικές συζητήσεις που θα έχετε με τον αρμόδιο που θα σας επιβλέπει, μη διστάσετε να ρωτήσετε ακριβώς τι περιμένει από σας, ώστε βάσει των σχετικών πληροφοριών που θα λάβετε να καταρτίσετε έναν «κατάλογο καθηκόντων» για το διάστημα της παραμονής σας στην επιχείρηση. Οι σαφείς στόχοι θα σας επιτρέψουν να επικεντρωθείτε στην υλοποίησή τους, η δε επίτευξή τους θα σας εφοδιάσει με έναν κατάλογο επιτευγμάτων με τον οποίο θα εντυπωσιάσετε τον εργοδότης σας κατά την ολοκλήρωση της άσκησής σας.

Συλλογιστείτε τις ανάγκες του εργοδότη σας

Ναι, πραγματοποιείτε πρακτική άσκηση με σκοπό να προωθήσετε τη σταδιοδρομία σας, όμως ποιες είναι οι ανάγκες του εργοδότη σας; Τι προσπαθούν να επιτύχουν οι προϊστάμενοί σας και για ποιον λόγο εργάζονται με τον συγκεκριμένο τρόπο; Εάν μπορέσετε να αντιληφθείτε τι σημαίνει «επιτυχία» για τους υψηλά ιστάμενους της επιχείρησης και προσαρμόσετε τον τρόπο που σκέφτεστε για τη δουλειά σας με τους δικούς τους επιχειρηματικούς στόχους, τότε έχετε μέλλον.

Προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο να εκτελέσετε ασήμαντες εργασίες

Μολονότι είναι σημαντικό να εξετάζετε σφαιρικά τη δουλειά σας και να αναζητείτε τρόπους για να προσδώσετε αξία στην επιχείρηση, υπάρχουν πάντοτε «κατώτερες» εργασίες που πρέπει να γίνουν. Ως ασκούμενος είναι πολύ πιθανόν να σας ζητηθεί να κάνετε αυτές τις εργασίες! Όμως αν μπορέσετε να αποδείξετε ότι είστε σε θέση να εκτελέσετε άψογα αυτές τις ασήμαντες εργασίες, τότε θα δημιουργήσετε μια καλή φήμη. Εάν μπορέσετε να φέρετε σε πέρας ακόμη και τα πιο στοιχειώδη καθήκοντα με ενθουσιασμό και ζήλο, είναι πιθανό να σας αναθέσουν πολύ πιο ενδιαφέροντα καθήκοντα στο μέλλον.

Προσπαθήστε να ενσωματωθείτε στο εργασιακό περιβάλλον

Πώς ντύνονται οι συνάδελφοι στο γραφείο; Πόσο τυπικές – ή μη – είναι οι συζητήσεις μεταξύ τους; Πότε η διάρκεια ενός διαλείμματος για καφέ αρχίζει να θεωρείται υπερβολική; Κάθε γραφείο έχει τη δική του εργασιακή νοοτροπία, όμως αν μπορέσετε να αντιληφθείτε και να ακολουθήσετε τους άγραφους κανόνες, τότε θα αρχίσετε να ενσωματώνεστε σε αυτό. Όσο ευκολότερα ενσωματωθείτε, τόσο πιθανότερο είναι οι άλλοι να σας αντιμετωπίζουν ως «συνάδελφο» παρά ως «ασκούμενο».

Πείτε τους ότι επιθυμείτε να παραμείνετε

Δεν είναι πάντοτε προφανές ότι ένας ασκούμενος επιθυμεί να παραμείνει και να εργαστεί ως υπάλληλος πλήρους απασχόλησης. Φροντίστε λοιπόν να το καταστήσετε σαφές! Στις συζητήσεις με το πρόσωπο που σας επιβλέπει, εκφράστε ευθέως την επιθυμία σας να μετατρέψετε τη θέση πρακτικής άσκησης που έχετε σε μακρά σχέση εργασίας και ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε για να αντλήσετε τα μέγιστα δυνατά οφέλη από αυτήν. Δεν αποκλείεται να σας εκπλήξουν εξηγώντας σας τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσατε να αποτελέσετε μέρος τους.

Να είστε παρατηρητικοί και να βοηθάτε τους άλλους

Ο συνάδελφός σας ασχολείται πάντοτε με την αρχειοθεσία ενώ θα μπορούσε να κάνει κάτι πιο σημαντικό; Θα μπορούσατε να προσφερθείτε να κάνετε εσείς αυτή τη δουλειά αντί για αυτόν; Εάν είστε αρκετά παρατηρητικοί και διαπιστώσετε πώς μπορείτε να διευκολύνετε τη ζωή των συναδέλφων σας αναλαμβάνοντας ένα μικρό μέρος των διοικητικών εργασιών – και τις φέρετε με επιτυχία εις πέρας – , θα τους κάνετε να σας θυμούνται. Χαρακτηριστικά όπως η ενσυναίσθηση και η ευγένεια μπορεί να μην αναφέρονται καν στις περισσότερες περιγραφές θέσεων, αλλά εκτιμώνται ιδιαίτερα στο εργασιακό περιβάλλον. 

Να θέτετε ερωτήματα… με τον κατάλληλο τρόπο

Μη διστάζετε να ρωτάτε για την εργασία των άλλων, ιδίως εάν το κάνετε με τρόπο που δείχνει ότι θέλετε να βελτιώσετε τις γνώσεις σας σχετικά με τον συγκεκριμένο κλάδο ή τομέα. Ωστόσο, βεβαιωθείτε πρώτα ότι αντιλαμβάνεστε καλά το κλίμα που επικρατεί. Μη διακόπτετε την εργασία ή τις συνεδριάσεις – βρείτε χρόνο όταν οι συνάδελφοι δεν είναι πολύ απασχολημένοι και πάντοτε ρωτάτε εάν η στιγμή είναι κατάλληλη για συζήτηση. Και κάτι ακόμη σχετικό...

Δείξτε την εκτίμησή σας

Πάντοτε να ευχαριστείτε τους συνομιλητές σας για τον χρόνο που σας διέθεσαν, ιδίως εάν διέκοψαν την εργασία τους για να σας δώσουν συμβουλές. Κατά την ολοκλήρωση της άσκησής σας, θα μπορούσατε να αφήσετε στους εργοδότες σας μια κάρτα ή ένα σημείωμα με το οποίο θα τους ευχαριστείτε για την εμπειρία... και να τους υπενθυμίζετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας σε περίπτωση που προκύψει κάποια θέση πλήρους απασχόλησης.

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Πύλη EURES

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Χρήσιμες συμβουλές
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.