Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel14 februari 2018Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 7 min

Tyskt företag fyller 400 vakanser på fem år genom Eures

Ett bayerskt rekryteringsföretag som arbetar gentemot byggsektorn har förmedlat över 400 sökande till tyska småföretag sedan 2013.

German firm fills 400 job vacancies in 5 years with EURES
©POD, 2014

Den 19 februari 2018 firade ett specialistrekryteringsföretag en dubbel milstolpe – förmedlande av 400 spanska arbetstagare till kvalificerade jobb i hela Tyskland under en femårsperiod.

POD (People of Diversity) GmbH arbetar tillsammans med Eures och små företag för att hitta, välja ut och integrera spanska arbetssökande för tyska byggjobb. Med tanke på att företaget nu rekryterar dussintals sökande varje månad är det svårt att tro att allt började med en enkel tiominuterskonversation.

– Hösten 2012 gick jag in på en arbetsförmedling i Valencia och bad att få tala med representanten för Eures. Jag beskrev våra behov och de visade mig förfarandet för att lägga upp lediga tjänster på portalen via det lokala Eures-kontoret i Tyskland. De satte mig även i kontakt med de regionala Eures-kontoren i Spanien som hjälper oss att annonsera våra vakanser i lokala jobbcentrum i hela landet, säger POD:s affärsledande delägare, Stephan Behringer.

Följande år, i februari, lyckades POD utplacera sin allra första Eures-arbetstagare, och detta var början på företagets långsiktiga inblandning i nätverket. Stephan minns honom väl:

– När Carlos kontaktade oss var han arbetslös och ivrig att hitta ett fast jobb. Att flytta till Tyskland var ett stort steg för honom eftersom han aldrig hade varit utomlands förut, än mindre arbetat i ett annat land. Så precis som med alla våra sökande var språkliga och kulturella förberedelser av yttersta vikt. Efter det var han redo att börja jobba som rörmokare i ett litet familjeföretag.

POD:s framgångar beror på att de hjälper sina rekryter att genomföra denna övergång. Innan varje sökande sätter sin fot i Tyskland måste de genomgå en intensivkurs i språket och kulturen. Vid förberedelserna av de sökande betonar Stephan behovet av att lindra den naturliga rädslan för att rota sig i ett liv utomlands. För detta ändamål utvecklade hans team omfattande videoguider med andra som fått hjälp, som förklarade sin direkta erfarenhet av att lära sig ett nytt språk, bekanta sig med tyska föreskrifter, hitta boende osv.

– Vår metod är att visa sökanden hur andra människor i samma situation har anpassat sig till ett liv i Tyskland och fått blomstrande karriärer. Så snart de ser att deras jämlikar har lyckats inser de att de också kan det. Jag välkomnar särskilt de nyligen gjorda ändringarna inom Eures, som innebär att viss finansiering som är tillgänglig genom vissa särskilda program nu kan utnyttjas för denna utbildning.

Vidare är deltagarnas språkliga och kulturella förberedelser aldrig allmänna. POD arbetar tätt ihop med utbildningspartner i hela Spanien, som t.ex. Ellen Braun vid språkskolan ELCLA i Pego, nära Alicante.

– Vi tillhandahåller tre månaders intensiva kulturella och språkliga förberedelser för många POD-sökande. De måste anpassas efter varje persons särskilda behov. Kollegorna vid POD informerar mig alltid om varje sökandes situation, språknivå osv. och vi fokuserar kursen kring dessa specifika behov. Dessutom är många sökande unga, så vi driver centrumet litegrann som en arbetsplats. De studerande stannar hos oss i tre månader och förväntas passa tider och göra en hel del hemläxor. Detta gör att de får rätt inställning för att arbeta i Tyskland, säger Ellen.

Givetvis innebär det även ett stort åtagande för arbetsgivarna när de rekryterar arbetstagare från andra länder. POD-teamet lägger särskild tonvikt vid att arbeta med sina klienter (främst små företag och familjeföretag) för att säkerställa att de får ut mesta möjliga av Eures och att de förstår sina roller och ansvarsområden.

– Våra klienter är väl medvetna om att vi inte tillhandahåller dem några tillfälliga arbetstagare. Vi informerar dem om att det i allmänhet tar ungefär ett år att lära upp en person till den nivå som krävs, och ungefär lika lång tid innan de talar flytande tyska. De deltar med glädje, eftersom de vet att den anställde sannolikt kommer att stanna hos dem i många år. För dem är det en långsiktig investering.

POD har inte haft några svårigheter att hitta arbetsgivare som är beredda att tillhandahålla högkvalificerade arbetstillfällen med utbildning och stöd till Eures-rekryter. Många som kontaktar företaget har nyligen vunnit entreprenadkontrakt för stora byggnads- eller restaureringsprojekt. Detta innebär att de måste expandera snabbt.

– I Tyskland finns väldigt få unga personer som har skaffat kompetens för eller vill söka till byggrelaterade jobb inom rörmokeri, uppvärmning, elinstallationer, luftkonditionering osv. Dessa jobb är jättebra, och de blir alltmer kvalificerade på grund av tekniska förändringar. Med hjälp av det nätverk vi har byggt upp genom Eures har våra klienter nu stadig tillgång till kvalificerade sökande som vill specialisera sig hos en arbetsgivare under ett större antal år.

Detta gäller verkligen för Jose Antonio, en rörmokare som POD-teamet faktiskt tror kan vara deras 400:e anställde (det är svårt att veta säkert, eftersom flera personer börjar arbeta samtidigt).

– I Spanien är arbetslösheten hög och lönerna låga. Så jag letade på nätet och hittade ett rörmokarjobb i Tyskland genom Eures-portalen ... Jag är självklart nervös inför det, men det är en väldigt bra och permanent möjlighet och en chans för mig att lära mig ett nytt språk i ett nytt land, säger han.

Precis som Carlos, 399 sökande innan honom, talade Jose Antonio ingen tyska innan han gick in på Eures och eftersom han för närvarande är arbetslös välkomnar han det ekonomiska och praktiska stöd han har fått.

POD:s framgångar utgör nu något av ett dilemma för Stephan och hans kollegor. Vad händer nu? Företaget har funderat på huruvida de ska vidga sin rekryteringsverksamhet till andra Eures-länder eller fortsätta att enbart fokusera på Spanien.

– Vi funderade på att etablera oss i Östeuropa, men detta skulle innebära att vi måste börja om på nytt i varje land. Efter att ha beaktat alla faktorer beslutade vi att låta vår verksamhet växa i Spanien i stället, eftersom vi nu har ett sådant omfattande nätverk. Detta innebär att vi ytterligare ökar vår regionala omfattning och utvidgar den mängd profiler vi rekryterar. Utöver jobb inom byggsektorn, som kommer att fortsätta att vara vårt huvudfokus, samarbetar vi exempelvis nu med arbetsgivare för att hitta andra yrkesgrupper – exempelvis mekaniker, ingenjörer och andra akademiker.

POD provar även ytterligare möjligheter som finns inom ramen för Eures. Företaget lägger redan upp jobbannonser på Eures-portalen via det lokala Eures-kontoret och letar upp sökande med stöd av Ditt första Eures-jobb., Stephan har dock precis fått höra talas om det nya Reactivate-programmet, och har nyligen börjat ansöka om det också. Reactivate tillhandahåller karriärmöjligheter inom ramen för Eures i deltagarländer till sökande som är äldre än 35.

För närvarande firar företaget, efter att ha uppnått mer än 400 Eures-utnämningar efter nästan på dagen fem år, då Carlos stämplat in för sitt första arbetspass vid ett litet rörmokeriföretag i Palatine den 19 februari 2013.

Stephan Behringer skulle vilja uppmärksamma de bidrag som lämnats av följande kollegor från Eures Tyskland och Eures Spanien, som har gett stöd till POD vid rekrytering av sökande: Rita Mager och Marina Weigand,(Eures Tyskland/Agentur für Arbeit Würzburg); Carlos Palomo (Malaga); Diego Moliner och Julia Roca (Valencia); Carlos Pastor (Alicante), Isabel Garcia (Castellón); Rosario Sanmartín Alcaraz (Murcia); Yolanda Delgado Lazaro och Francisca Fuentes (Madrid); Cesar Martin och Araceli Carillo Urena (Sevilla); Jesús Caparrós Martín (Almería); Arnau Soy Massoni (Girona); José Luis Gredilla Illera (Barcelona); Dionisio Manuel Acebal Minano (Albacete).

 

Länkar

POD:s webbplats www.pod-personalberatung.de

POD:s YouTube-kanal: www.youtube.com/user/PODpersonalberatung

ELCLA språkskola: www.elcla.es

 

Läs mer:

Hitta en Eures-rådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på webben

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
 • EURES bästa praxis
 • EURES-utbildning
 • Externa intressenter
 • Arbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheter
 • Rekryteringstrender
 • Framgångsberättelser
Relaterade avsnitt
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.