Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2019. január 9.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 4 perc

Négy gyakori munkahelyi személyiségtípus – hogyan dolgozzunk együtt hatékonyan?

Nem vagyunk egyformák. Mindannyiunknak megvannak a saját gondolatai, tapasztalatai, meggyőződései és kultúrája. Bár ez a változatosság kétségkívül sokkal érdekesebbé és izgalmasabbá teszi az életet, a munkahelyen mégis akadályt jelenthet, ha ezek a különbözőségek egymásnak feszülnek. A munka világának fontos része, hogy megtanuljuk, hogyan kell hatékonyan dolgozni a kollégáinkkal, és hogyan lehet egyensúlyba hozni az ő személyiségüket a miénkkel.

Four common workplace personalities and how to work effectively with them
EURES

Az alábbiakban négy gyakori személyiségtípust ismertetünk, és adunk néhány tippet arra, hogyan lehet hatékony munkakapcsolatokat kialakítani ezen típusok képviselőivel.

A vezető

Kik ők? A vezetők általában nagyon ambiciózus, motivált és magabiztos egyének. Ők azok, akik átveszik az irányítást egy adott helyzetben, egyértelmű döntéseket hoznak, és valószínűleg rengeteget túlóráznak. E pozitív jellemvonásokat kiegyenlíti, hogy a vezetők hajlamosak saját véleményüket előnyben részesíteni, és érzéketlenek lehetnek mások gondolataival és érzéseivel szemben. És míg nagyszerűen látják az összképet, néha nem veszik észre a kisebb részleteket.

Hogyan tudunk velük dolgozni? Az ő esetükben világos, észszerű és logikus szemléletet kell alkalmazni, különösen, ha azt szeretnénk, hogy a sajátjukon kívül más véleményt is figyelembe vegyenek. Kövessük a példájukat, és adjuk meg nekik a szabadságot, hogy szárnyalhassanak. Végül pedig ne legyünk idegesek vagy dühösek, ha sértőnek találjuk azt, amit mondanak vagy tesznek – valószínűleg egyáltalán nem annak szánják.

A békéltető

Kik ők? A békéltetők adják az erős és sikeres csapat szívét, mert türelmesek, tapintatosak és higgadtak. Lehetetlen nem szeretni őket, mivel általában kedvesek, szelídek és együttérzők. Mindazonáltal hajlamosak mindenáron elkerülni a konfrontációt, néha akár a saját kárukon is, túl nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy mindenkinek megfeleljenek, és könnyebben túlvállalják magukat.

Hogyan tudunk velük dolgozni? Mielőtt új feladatot bízunk rájuk, mindenképp tudjuk meg, hogy min dolgoznak éppen, mivel valószínűleg igent mondanak akkor is, ha nincs idejük. Ösztönözzük őket, hogy kilépjenek a komfortzónájukból, hangot adjanak véleményüknek, és új tapasztalatokat szerezzenek. És ne felejts el köszönetet mondani nekik a munkájukért – a békéltetők annyira szerények, hogy kiváló munkájukat sokszor készpénznek vesszük.

A társasági ember

Kik ők? A társasági emberek körében mindig örömteli az időtöltés: általában élénkek, lelkesek, hangosak és beszédesek. Kimagaslanak a kapcsolatépítésben és a társasági életben, és munkájuk gyakran kreativitást tükröz. Másrészt viszont előfordulhat, hogy rendszertelenek és a figyelmük elkalandozik, valamint nehezebb lehet velük a közös munka, mivel gyorsan váltanak egyik feladatról a másikra.

Hogyan tudunk velük dolgozni? A társasági embereknek engedjük meg, hogy szabadon kibontakoztathassák kreativitásukat, miközben egyértelműen meghatározott feladatokat és határidőket jelölünk ki számukra, hogy segítsünk nekik a koncentráció fenntartásában. Vegyünk részt pozitívan a beszélgetéseikben, de ne hagyjuk, hogy elmerüljenek egy hosszú beszélgetésben, valamint tereljük el őket a rosszindulatú pletykáktól!

Az elemző

Kik ők? Az elemzők általában komolyak és átgondoltak, és szívesen dolgoznak egyedül. Biztosak lehetünk benne, hogy feladataikat magas színvonalon végzik el, de a tökéletesség iránti igényük miatt olykor elkerülhetetlenül csalódnak magukban vagy a kollégáikban. Bár az elemzők nagyszerűen követik az utasításokat, előfordulhat, hogy negatív szemmel nézik a világot és nehezen tudnak megbirkózni a bizonytalansággal és az új helyzetekkel, amelyek a komfortzónájukon kívülre kényszerítik őket.

Hogyan tudunk velük dolgozni? Az elemzők számára fontos, hogy döntéshozatal során legyen idejük gondolkodni és ne legyenek nyomás alatt. Szeretnek előre birtokában lenni minden szükséges információnak, hogy megalapozott döntést hozhassanak. Tehát ha ismertetjük velük a tényeket és egy kis mozgásteret adunk nekik, kiváló eredmény lesz a jutalmunk.

Természetesen nem csak az a lényeg, hogy mi hogyan alakíthatunk ki kapcsolatokat másokkal – hiszen ők is erre törekednek majd. Az is lehet, hogy felismerjük magunkat ezekben a jellemzésekben, tehát miért ne hoznánk ki a maximumot a munkakapcsolataink adta lehetőségekből a másik oldal tanácsát figyelembe véve?

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
 • Javaslatok és tippek
 • Ifjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.