Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия9 Януари 2019 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

Четири често срещани типа личности на работното място и как да работим ефективно с тях

Всички сме различни. Всички имаме своите собствени мисли, преживявания, убеждения и култура. Въпреки че това многообразие със сигурност прави живота по-интересен и вълнуващ, в известна степен то може да се окаже препъни камък на работното място, когато тези различия влязат в противоречие. Да се научим да работим ефективно със своите колеги и да постигаме баланс между техните и своите личностни качества е важна част от професионалния живот.

Four common workplace personalities and how to work effectively with them
EURES

Тук ще разгледаме четири типични вида личности, които можете да срещнете, и предлагаме някои съвети за това как да си създадете ефективни професионални взаимоотношения с тях.

Водачът

Кои са те? Обикновено водачите са много амбициозни, мотивирани и уверени личности. Те са от хората, които контролират дадена ситуация, вземат ясни решения и вероятно ще установите, че работят много извънредно. На тези положителни черти противостои фактът, че те са склонни да предпочитат собствено си мнение и понякога са безразлични към мислите и чувствата на другите. И макар да имат отличен поглед над „цялостната картина“, понякога могат да пропуснат дребните детайли.

Как да работите с тях? Бъдете ясни, с аргументиран и логичен подход към водачите, особено ако искате да ги накарате да зачитат мнения, различни от тяхното. Следвайте ги и им дайте свободата, която им е нужна, за да се отличат. И накрая, опитайте се да не се разстройвате или дразните, ако кажат или направят нещо, което намирате за оскърбително — те вероятно не са вложили намерението да го приемете по този начин.

Миротворецът

Кои са те? Миротворците са в основата на един силен и успешен екип, защото са търпеливи, дипломатични и здравомислещи. Не е възможно да не харесате миротворците, тъй като те обикновено са мили, миролюбиви и отзивчиви. Склонни са обаче да избягват противопоставянията на всяка цена, понякога за своя собствена сметка, да наблягат твърде много на старанието си да угодят на всеки и лесно се претоварват с работа или отговорности.

Как да работите с тях? Проверете каква друга работа имат, преди да им възложите задача, тъй като е вероятно да кажат „да“, дори ако не разполагат с достатъчно време. Насърчавайте ги да напуснат удобството на добре познатите територии, да изразяват мнението си и да възприемат нов опит. И не забравяйте да им благодарите за тяхната работа — миротворците са толкова невзискателни, че понякога ги приемат за даденост!

Общителният

Кои са те? Общителните са забавна компания и обикновено са жизнени, ентусиазирани, шумни и бъбриви. Те се отличават с контактността и общителността си, а в работата често проявяват творчески дух. От друга страна, те могат да бъдат неорганизирани, лесно се разсейват и с тях трудно се работи, тъй като бързо минават от една задача на друга.

Как да работите с тях? Дайте на общителните свободата да упражняват творческите си способности, като същевременно им поставяте ясно определени задачи и срокове, за да им помогнете да поддържат съсредоточеността си. Участвайте с положително отношение в разговорите с тях, но не се увличайте по склонността им към бъбривост — и ги отклонявайте от всеки злонамерен слух!

Анализаторът

Кои са те? Анализаторите обикновено са сериозни и задълбочени и с голяма готовност работят самостоятелно. Може да им се има доверие, че ще изпълнят задачите си много качествено, но тяхната потребност от съвършенство може да доведе до неизбежното им разочарование както от себе си, така и от колегите. Въпреки че анализаторите изпълняват разпореждания, те могат да проявят и негативно отношение и трудно се справят с несигурността и новите ситуации, в които се налага да излязат извън удобството на добре познатото.

Как да работите с тях? Анализаторите харесват да имат време за размисъл и да не се упражнява натиск при вземането на решения. Също така обичат предварително да разполагат с цялата информация, която им е необходима, така че решението да може да бъде информирано. Така че им дайте фактите и малко пространство, и ще бъдете възнаградени с отлична работа.

Разбира се, не става въпрос само за това как вие можете да изградите взаимоотношенията си с другите - те ще искат да направят същото с вас. Може дори да разпознаете себе си в тези описания, така че защо да не използвате максимално потенциала на вашите професионални взаимоотношения, като се съобразите с мнението на другата страна?

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветник на EURES

Условия на живот и труд в държавите от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
 • Препоръки и съвети
 • Младост
Свързан раздел(и)
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.