Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο11 Μαΐου 2023Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Πέντε δημοφιλείς δουλειές για το καλοκαίρι, πριν και τώρα

Οι εποχικές θέσεις εργασίας είναι ένας καλός τρόπος για να αποκτήσετε εμπειρία, να κερδίσετε χρήματα και να ταξιδέψετε. Είναι συνεπώς ακριβώς αυτό που ψάχνουν οι νέοι. Διαβάστε παρακάτω και ανακαλύψτε πώς έχει αλλάξει η εποχική εργασία σε σύγκριση με 10 χρόνια πριν.

Five popular summer jobs, then and now

Πρακτική άσκηση

Η παρουσία ασκουμένων στα γραφεία ήταν πάντοτε σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας COVID-19, τα περισσότερα γραφεία έκλεισαν ή αναγκάστηκαν να βελτιώσουν γρήγορα τα συστήματα τηλεργασίας τους. Αυτό σημαίνει ότι πολλές θέσεις πρακτικής άσκησης ακυρώθηκαν, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να μην μπορούν να ξεκινήσουν να εργάζονται στον χώρο εργασίας για να βελτιώσουν τις δεξιότητες και την απασχολησιμότητά τους.

Η εξασφάλιση πρακτικής άσκησης ήταν μια δύσκολη διαδικασία καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ευτυχώς, οι θέσεις πρακτικής άσκησης αυξάνονται και πάλι. Δεδομένου ότι πολλές εταιρείες έχουν βελτιώσει τις υβριδικές και εξ αποστάσεως ρυθμίσεις εργασίας, οι θέσεις πρακτικής άσκησης μπορεί να είναι πιο συνηθισμένες και ελκυστικές από ποτέ. Τώρα, οπλισμένοι με φορητό υπολογιστή, οι ασκούμενοι μπορούν να εργάζονται είτε από το σπίτι είτε σε κοινά γραφεία στον χώρο εργασίας. Συνεπώς, η πρακτική άσκηση είναι ακόμη πιο προσβάσιμη και ευέλικτη.

Ναυαγοσώστης

Αν και απαιτεί τη δέουσα προσοχή, το επάγγελμα του ναυαγοσώστη είχε ανέκαθεν μεγάλη σημασία. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, ειδικά τώρα που πλησιάζουμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Για δεκαετίες, οι ναυαγοσώστες ήταν σημαντικοί και περιζήτητοι τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά από τότε που έληξε η πανδημία, αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο, καθώς οι άνθρωποι σπεύδουν ξανά στις παραλίες και τις πισίνες σε όλη την Ευρώπη.

Η ειδικότητα του ναυαγοσώστη ανοίγει τις πόρτες σε συναρπαστικές εμπειρίες και σας δίνει τη δυνατότητα να εργαστείτε σε όλη την Ευρώπη. Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για κάποια ακτή σε παγωμένα νερά ή για μια αμμώδη παραλία, η θέση του ναυαγοσώστη είναι συχνά προσωρινή, γεγονός που την καθιστά την ιδανική εποχική εργασία.

Θέλετε να δείτε τις κενές θέσεις ναυαγοσώστη που προσφέρονται αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ευρώπη; Ρίξτε μια ματιά εδώ.

Φιλοξενία

Πολλοί νέοι επιλέγουν θέσεις εργασίας όπως μπάρμαν ή σερβιτόροι τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν δεν φοιτούν στο κολέγιο ή το πανεπιστήμιο. Ακούγεται προφανές, αλλά αυτές οι θέσεις εργασίας έχουν πάντα ζήτηση και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε το βιογραφικό σας, κερδίζοντας ταυτόχρονα χρήματα.

Υπεύθυνοι ψυχαγωγίας και επηρεαστές γνώμης (influencer)

Η εργασία ως υπεύθυνος ψυχαγωγίας σε θέρετρο διακοπών είναι μια κλασική καλοκαιρινή εργασία που απευθύνεται στους νέους και περιλαμβάνει την παροχή οικογενειακής ψυχαγωγίας στους παραθεριστές. Την τελευταία δεκαετία, οι θέσεις εργασίας αυτού του τύπου βρίσκονται σε ύφεση, καθώς έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία. Παρόλο που το επάγγελμα του ψυχαγωγού μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλές όσο ήταν κάποτε, εξακολουθούν να παρέχονται πακέτα διακοπών σε τουριστικά θέρετρα. Επομένως, η επιλογή αυτή αξίζει να εξεταστεί.

Αντί να αναλαμβάνουν τη διασκέδαση σε ξενοδοχειακά θέρετρα, όλο και περισσότεροι νέοι χρησιμοποιούν την επιρροή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν περιηγήσεις στους ακολούθους τους. Αυτή η νέα μορφή επιδοτούμενης ψυχαγωγίας έχει εξαπλωθεί την τελευταία δεκαετία με την άνοδο των κολοσσών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το TikTok. Η δυνατότητα των τουριστικών πρακτορείων να απευθύνονται σε influencer και να προωθούν τις διακοπές τους έχει δημιουργήσει μια νέα θέση εργασίας, η οποία θα μπορούσε να είναι η επόμενη δική σας!

Οδηγός διανομέας

Παρόλο που η παράδοση γρήγορου φαγητού δεν είναι κάτι καινούργιο, η δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών παραγγελίας φαγητού σημαίνει ότι ο οδηγός διανομέας είναι πλέον μια συνηθισμένη δουλειά για πολλούς - ειδικά σε σύγκριση με 10 χρόνια πριν. Παλαιότερα οι άνθρωποι παράγγελναν φαγητό με ένα τηλεφώνημα στο εστιατόριο και το πακέτο είτε παραδιδόταν στο σπίτι είτε το παραλάμβαναν οι ίδιοι επιτόπου.

Ωστόσο, οι περισσότεροι στρέφονται πλέον σε διαδικτυακές εφαρμογές, αυξάνοντας τη ζήτηση για οδηγούς διανομείς προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η δουλειά αυτή μπορεί να είναι ελκυστική για τους νέους που μόλις έχουν μάθει να οδηγούν ή που θέλουν να κερδίσουν λίγα χρήματα κατά τις διακοπές μεταξύ των σχολικών ή πανεπιστημιακών εξαμήνων.

Θέσεις για οδηγούς διανομείς θα βρείτε σχεδόν παντού και είναι ένας καλός τρόπος για να κερδίσετε χρήματα. Δεν είναι όμως μόνο η αγορά εργασίας που έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών, αλλά και τα χαρακτηριστικά του εργατικού δυναμικού.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη δυναμική του χώρου εργασίας; Ανατρέξτε στο άρθρο μας σχετικά με τις ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των millennials και της γενιάς Z στον χώρο εργασίας.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Millennials και γενιά Ζ στον χώρο εργασίας: ομοιότητες και διαφορές

Κενές θέσεις ναυαγοσώστη στην ΕΕ

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Επιχειρήσεις /Επιχειρηματικότητα
 • Χρήσιμες συμβουλές
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
 • Βοήθεια και υποστήριξη
 • Χρήσιμες συμβουλές
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.