Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο21 Φεβρουαρίου 2019Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Μία ακόμη ευχαριστημένη χρήστρια της υπηρεσίας EURESμοιράζεται την ιστορία της με το EURES Ισπανίας

Τον Νοέμβριο του 2018 δημοσιεύσαμε ένα άρθρο για τον Juan Carlos, ο οποίος βρήκε τη βοήθεια που χρειαζόταν στις υπηρεσίες του EURES και μοιράστηκε την ιστορία του στη σελίδα του EURES της Ισπανίας στο Facebook. Τον Δεκέμβριο, η Alejandra Franch από την Σαραγόσα, ήταν το τελευταίο άτομο που βρήκε στήριξη στις υπηρεσίες του EURES και μοιράστηκε την εμπειρία της στον συγκεκριμένο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή είναι η ιστορία της Alejandra.

Another happy beneficiary shares her story with EURES Spain
Shutterstock

«Όπως και πολλοί άλλοι, ο λόγος που ήρθα στις Κάτω Χώρες ήταν η αγάπη», διηγείται η Alejandra. Η Alejandra και ο Ολλανδός σύντροφός της ήθελαν να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους μετακομίζοντας πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Δεδομένου ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης στην Ισπανία για τον σύντροφό της ήταν περιορισμένες, η Alejandra αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δουλειά της ως καθηγήτρια φωτογραφίας και να μετακομίσει στις Κάτω Χώρες.

«Προτού αποφασίσω [να μετακομίσω], πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα κατά το οποίο προσπαθούσα να αποταμιεύσω όσο περισσότερα χρήματα μπορούσα. Εκείνο το διάστημα αποφάσισα να επισκεφτώ το γραφείο του EURES στη Σαραγόσα για να ζητήσω περισσότερες πληροφορίες και να αξιολογήσω τις επιλογές μου», θυμάται η Alejandra. «Στο γραφείο του EURES μου έδωσαν πληροφορίες και με βοήθησαν να βελτιώσω το βιογραφικό μου σημείωμα. Έλαβα πολύ χρήσιμες και συγκεκριμένες πληροφορίες, με εξατομικευμένη υποστήριξη. Επιπλέον, με βοήθησαν να αισθανθώ μεγαλύτερη σιγουριά στη νέα αυτή φάση της ζωής μου.»

Οι γλωσσικές δεξιότητες είναι το « κλειδί »

Κατά την επίσκεψή της στο γραφείο του EURES, η Alejandra εξεπλάγη ευχάριστα όταν έμαθε ότι πέρα από την παροχή εξατομικευμένων συμβουλών που της παρείχαν οι σύμβουλοι του EURES, είχε τη δυνατότητα να λάβει πρόσθετη στήριξη μέσω του Reactivate, του προγράμματος της ΕΕ για την κινητικότητα των ατόμων που αναζητούν εργασία ηλικίας άνω των 35 ετών.

«Χάρη στις καλές αυτές συμβουλές, έλαβα στήριξη για να παρακολουθήσω μαθήματα ολλανδικών, τα οποία, κατά τη γνώμη μου, συνέβαλαν καθοριστικά στην προσαρμογή μου στο νέο περιβάλλον», αναφέρει.

«Τα μαθήματα ολλανδικών που παρακολούθησα χάρη στο πρόγραμμα Reactivate μου επέτρεψαν να ενταχθώ πολύ καλύτερα στη νέα πραγματικότητα και να αισθανθώ περισσότερη σιγουριά στην καθημερινότητά μου», συνεχίζει η Alejandra. «Σίγουρα κάποιος μπορεί να επιβιώσει εδώ μιλώντας μόνο αγγλικά αλλά, κατά τη γνώμη μου, η ένταξή του στην τοπική κοινωνία είναι πολύ ευκολότερη όταν καταλαβαίνει τη γλώσσα και μπορεί να πει τα βασικά.»

«Ακολουθώντας τις συμβουλές που μου έδωσαν — και με λίγη τύχη— κατάφερα να βρω δουλειά σε μια διεθνή εταιρεία εργαστηρίων», λέει ο Alejandra. Παρ’ όλο που πιστεύει ότι ήταν και θέμα τύχης, είναι σαφές ότι οι ξένες γλώσσες που γνώριζε έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο εξασφάλιση της θέσης εργασίας.

«Εργάζομαι καθημερινά σε ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν Ολλανδοί συνάδελφοι αλλά και συνάδελφοι από άλλες χώρες, και εγώ παρέχω υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών από εδώ σε πελάτες στην Ισπανία», μας εξηγεί.

«Οφείλω να πω ότι το γεγονός ότι γνώριζα και άλλες γλώσσες, όπως αγγλικά, πορτογαλικά, καθώς και [τη μητρική μου] ισπανικά, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μπορέσω να ξεκινήσω να εργάζομαι σε σύντομο χρονικό διάστημα αφότου ήρθα στις Κάτω Χώρες.»

«Συναρπαστικό αλλά και πρόκληση»

« Η μετάβαση σε μια άλλη χώρα δεν είναι πάντα εύκολη », παραδέχεται η Alejandra. «Φυσικά μου λείπει η πόλη μου, και όποτε έχω τη δυνατότητα την επισκέπτομαι για μερικές μέρες προκειμένου να δω την οικογένεια και τους φίλους μου.»

Ωστόσο, η Alejandra είναι χαρούμενη που έκανε το βήμα αυτό και έψαξε για δουλειά στο εξωτερικό, και φαίνεται πως απολαμβάνει την πρόκληση.

«Νιώθω πολύ χαρούμενη και ευγνώμων στις Κάτω Χώρες», δηλώνει. «Είναι επίσης αλήθεια ότι χρειάζεται προσπάθεια να προσαρμοστεί κανείς σε ένα νέο περιβάλλον, να μιλάει και να μαθαίνει άλλες γλώσσες — είναι συναρπαστικό αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και πρόκληση».

«Θα ήθελα να ενθαρρύνω όσους σκέπτονται να φύγουν εκτός Ισπανίας να επισκεφτούν το γραφείο EURES της περιοχής τους, γιατί εκεί θα συναντήσουν μια ομάδα από επαγγελματίες οι οποίοι με πολύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πρόθυμοι να τους βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

Για να μάθετε πώς μπορεί το EURES να σας βοηθήσει, επισκεφθείτε τη δικτυακή πύλη EURES σήμερα.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε ολόκληρη την ιστορία της Alejandra (στα ισπανικά) στη  σελίδα του EURES της Ισπανίας στο Facebook (βλ. δημοσίευση της 5ης Δεκεμβρίου 2018).

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Reactivate

Πύλη EURES

Το EURES της Ισπανίας στο Facebook

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
 • Ιστορίες επιτυχίας
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.