Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre21 februarie 2019Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

Încă o beneficiară fericită își împărtășește experiența cu EURES Spania

În noiembrie 2018, am publicat un articol despre Juan Carlos, un beneficiar al serviciilor EURES care și-a împărtășit experiența pe pagina de Facebook a EURES Spania. În decembrie, Alejandra Franch din Zaragoza a fost cea mai recentă beneficiară a serviciilor EURES care și-a împărtășit experiența pe pagina rețelei de socializare. Iată povestea lui Alejandra.

Another happy beneficiary shares her story with EURES Spain
Shutterstock

„La fel ca mulți alții, motivul pentru care am venit în Olanda a fost dragostea”, își începe povestea Alejandra. Ea și prietenul ei olandez au decis să facă pasul următor în relația lor și să se mute aproape unul de altul. Deoarece în Spania nu existau suficiente oportunități de locuri de muncă pentru prietenul ei, Alejandra a decis să renunțe la postul ei de profesor de fotografie și să se mute în Olanda.

„Înainte de mă hotărî [să mă mut], am încercat să pun cât mai mulți bani deoparte și m-am dus la biroul EURES din Zaragoza pentru a obține mai multe informații și pentru a evalua opțiunile”, își amintește ea. „Acolo am primit informații și am fost ajutată să-mi îmbunătățesc CV-ul. Informațiile primite au fost foarte utile și specifice, iar asistența personalizată oferită m-a făcut să mă simt ceva mai încrezătoare în această nouă etapă.”

Competențele lingvistice sunt esențiale

Când a fost la biroul EURES, Alejandra a fost surprinsă să afle că, pe lângă asistența personalizată primită de la consilierii EURES, avea șanse să beneficieze de sprijin suplimentar prin programul Reactivate, programul UE de mobilitate a locurilor de muncă dedicat persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă cu vârsta de peste 35 de ani.

„Datorită acestui sfat bun am reușit să obțin sprijin pentru a urma un curs de limbă olandeză, care, după părerea mea, a fost esențial pentru adaptarea mea la noul mediu”, spune Alejandra.

„Cursul de olandeză pe care l-am urmat datorită programului Reactivate m-a ajutat să mă integrez mai bine și să mă simt mai încrezătoare în viața mea de zi cu zi”, spune ea. „Bine înțeles că aici te poți descurca și dacă știi numai limba engleză, însă, după părerea mea, te integrezi mult mai ușor dacă înțelegi și vorbești limba la nivel de bază.”

„În urma recomandărilor primite, și cu puțin noroc, am reușit să-mi găsesc un loc de muncă într-o societate de laboratoare internaționale”, spune Alejandra. Deși ea crede că a fost vorba și de noroc, este evident că un rol important în obținerea locului de muncă l-au avut cunoștințele sale de limbi străine.

„Munca mea de zi cu zi constă în colaborarea cu colegi din Olanda și din alte țări, într-o atmosferă internațională, și furnizarea de servicii de asistență pentru clienți pentru clienți din Spania”, explică ea.

„Trebuie să recunosc că cunoștințele mele de limbi străine, engleză și portugheză, precum și spaniolă [limba maternă], au fost esențiale și m-au ajutat să-mi găsesc un loc de muncă la scurt timp după ce am ajuns în Olanda.”

„Fascinant și dificil”

„Mutarea într-o altă țară nu este întotdeauna ușoară”, recunoaște Alejandra. „Bineînțeles că mi-e tare dor de orașul meu natal și ori de câte ori pot mă reîntorc acolo ca să petrec câteva zile alături de familie și de prieteni.”

Cu toate acestea, Alejandra este mulțumită de decizia ei de a se muta în străinătate pentru a-și găsi de lucru și pare să se bucure de această provocare.

„Sunt foarte fericită în Olanda și recunoscătoare”, spune ea. „E drept că trebuie să depui eforturi pentru a te adapta la un nou mediu și pentru a vorbi și învăța alte limbi – e în același timp fascinant și dificil.”

„Aș dori să-i încurajez pe cei care se gândesc să plece din Spania să treacă pe la biroul local al EURES – vor găsi o echipă primitoare și profesională, care este dornică să ajute și care va face tot ce îi stă în putință.”

Pentru a afla cum vă poate sprijini EURES, vizitați portalul EURES chiar azi.

De asemenea, puteți citi povestea originală a lui Alejandra (în spaniolă) pe pagina de Facebook a EURES Spania (vezi postarea din 5 decembrie 2018).

 

Linkuri conexe:

Reactivate

Portalul EURES

EURES Spania pe Facebook

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
 • Rețelele de socializare
 • Povesti de succes
 • Tineret
Secțiuni aferente
Sectorul
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.