Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak28. veljače 2018.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanjePredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Šest savjeta koji će vam pomoći da učinkovitije upotrebljavate Microsoft Word

Microsoft Office jedan je od najpopularnijih paketa programske podrške u cijelom svijetu kojim se koristi otprilike 1,2 milijarde korisnika. Sastavni dio tog paketa je Microsoft Word s kojim ste se vjerojatno mnogo puta susreli u poslovnom ili privatnom životu.

6 Microsoft Word tips to boost your efficiency

To je svestran program sa stotinama pametnih značajki i korisnih prečaca. U ovom članku govorit ćemo o nekoliko naših najomiljenijih značajki u nadi da ćemo vam pomoći da Word upotrebljavate na učinkovitiji i djelotvorniji način.

Važno je napomenuti da je u ovom članku riječ o inačici Word 2016 pa stoga neke značajke možda nisu dostupne ako imate neku od prethodnih inačica.

Ukloniti cjelokupno oblikovanje

„Ukloniti cjelokupno oblikovanje“ prema našem je mišljenju jedna od najboljih promjena u Wordu od uklanjanja zloglasne spajalice. Kao što se može zaključiti iz samog naziva, ovom značajkom brzo se i lako uklanja cjelokupno oblikovanje iz odabranog teksta i tekst se vraća na izvorne zadane postavke.

Zašto je to toliko korisno? Ako ste ikada kopirali i lijepili tekst s nekog drugog mjesta (npr. interneta) u Word, možda ste primijetili da ne prenosite samo riječi, već i čitavo oblikovanje teksta. Promjena veličine, vrste i boje fonta i razmaka između redaka dugotrajan je postupak, a ponekad neke elemente ne možete promijeniti, bez obzira na to koliko pokušavate. Značajka „Ukloniti cjelokupno oblikovanje” rješava taj problem klikom na gumb (ikona Početna stranica > Font > „Ukloniti cjelokupno oblikovanje” u gornjem desnom uglu).

Prenositelj oblikovanja

Kada je riječ o oblikovanju, „Prenositelj oblikovanja” omogućuje vam da kopirate oblikovanje s jednog mjesta na drugo. Njegova je uporaba brza i jednostavna. Trebate samo označiti oblikovanje koje želite kopirati, odabrati alat „Prenositelj oblikovanja” (Početna stranica > Međuspremnik > Prenositelj oblikovanja) i zatim kliknuti na tekst na koji želite primijeniti to oblikovanje. Ako na tu mogućnost kliknete jednom, oblikovanje ćete moći kopirati samo jednom prije nego što se alat isključi. Ako kliknete dva puta, mogućnost će ostati uključena i isto oblikovanje moći ćete kopirati nekoliko puta.

Stilovi

„Stilovi” su u načelu napredniji oblik alata „Prenositelj oblikovanja”. Iako se na početku mogu činiti malo zastrašujućima, oni su zapravo samo način prethodnog definiranja elemenata kao što su veličina i boja fonta, razmak između redaka i slično. To može biti posebno korisno u duljem dokumentu jer se nećete morati vraćati na prethodne stranice teksta kako biste pronašli određeno oblikovanje koje želite kopirati.

Kada uspostavite stilove, možete ih odmah primijeniti u vašem dokumentu. Galerija stilova nalazi se na kartici Početna stranica > Stilovi i na desnoj strani galerije nalaze se tri strelice – gore, dolje i dolje s crtom iznad strelice. Klikom na tu treću mogućnost moći ćete stvarati vlastite stilove.

Tablica sadržaja

Umetanje tablice sadržaja jednostavan je postupak, ali pronalaženje te mogućnosti može biti najteži dio. Mogućnost Tablica sadržaja ne nalazi se pod karticom „Umetni” kako biste mogli očekivati već pod Reference > Tablica sadržaja. Ako kliknete na „Tablica sadržaja”, prikazat će se padajući izbornik koji sadržava zadane tablice koje se mogu umetnuti u vaš dokument.

Sada imate dvije mogućnosti: upotrijebiti zadanu tablicu ili izraditi prilagođenu tablicu. Ako ne želite prilagoditi svoju tablicu ili niste vješti u radu sa stilovima, vjerojatno je bolje da upotrijebite jednu od zadanih tablica. Kliknite na tablicu kako biste je umetnuli u svoj dokument i pokrenuli postupak.

Ako ste već upotrebljavali nekoliko zadanih stilova naslova (koji se obično nazivaju „Naslov 1”, „Naslov 2” ili „Naslov 3”), naslovi s tim stilovima automatski će se pojaviti u tablici sadržaja. Ako se ne pojave i ako je vaša tablica prazna, ne brinite, možete ručno odabrati naslove koje želite uključiti. Prvo označite predmetni naslov. Potom kliknite na mogućnost „Dodaj tekst” i na kraju odaberite odgovarajuću razinu. Kada sljedeći puta osvježite svoju tablicu sadržaja, naslovi će se pojaviti.

Prilagođene tablice sadržaja malo su složenije i njihovo objašnjenje ostavit ćemo stručnjacima u Microsoftu pa stoga pročitajte njihove savjete ako želite imati potpunu kontrolu nad svojom tablicom.

Ponavljanje posljednje radnje (F4)

Rad u programu kao što je Word ponekad može uključivati ponavljanje određenih radnji. Dobra je vijest da umjesto da radnju svaki puta ručno ponavljate, možete jednostavno pritisnuti F4 kako biste automatski ponovili svoju posljednju radnju onoliko puta koliko želite. To se ne primjenjuje samo u Wordu. Prečac F4 funkcionira i u programima Microsoft PowerPoint i Excel i omogućuje znatnu uštedu vremena.

Jednostavne oznake

Značajka „Evidentiraj promjene” postoji već mnogo godina, ali u novije vrijeme dodana je mogućnost „Jednostavne oznake” (Prikaz > Evidentiranje > „Jednostavne oznake” u kućici s padajućim izbornikom). Ta nam se mogućnost posebno sviđa jer vam omogućuje da vidite unesene promjene i gotovi rezultat, a da pritom ne morate prolaziti sve evidentirane promjene (koje, ako imate više redaktora, mogu biti zbunjujuće!).

Ako biste željeli vidjeti određenu promjenu, samo kliknite na crvenu crtu s lijeve strane teksta i značajka će se uključiti.

To je bilo šest savjeta koji će vam pomoći da povećate učinkovitost u uporabi Microsoft Worda. Naravno, u Wordu su dostupne mnoge druge izvrsne značajke i prečaci, ali ovih nekoliko smatramo posebno korisnima. Nadamo se da će i vama biti korisne!

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Uvjeti života i rada u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Predstojeći događaji na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
 • Najbolja praksa EURES-a
 • EURES obuka
 • Interne vijesti EURES-a
Povezani odjeljak(i)
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.