Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия13 Декември 2021 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

7–те най-големи ползи от живота и работата в чужбина

За много хора предимствата на работата в чужбина са свързани само с по-високите заплати или по-добрия жизнен стандарт. Но придобиването на международен опит може да е от много по-голяма полза, отколкото хората си мислят.

Top 7 benefits of living and working abroad
Unsplash

По-добро самочувствие

Започването на нов живот в чужбина си има своите предизвикателства — от намирането на жилище до уреждането на различни административни въпроси, научаването как се плащат сметките и придвижването с местен транспорт. Но след като свикнете с всички тези неща, удовлетворението, което ще изпитате, си заслужава. Да знаете, че можете да се справите в напълно непозната обстановка, ви дава увереността, от която се нуждаете, за да се справите с други предизвикателства в живота си. Това е особено важно, ако нямате много опит да живеете самостоятелно.

Нови умения за живота

Когато се премествате в чужбина, често се отделяте от системата си на подкрепа. В такива моменти можете да откриете различни пропуски в знанията и уменията си, за които не сте знаели. Например може да осъзнаете, че не знаете как да сготвите любимото си ястие или как да следите месечния си бюджет. Животът в чужбина ни кара да усвоим нови умения по необходимост, което ни помага да станем по-независими.

Нова гледна точка за живота

Независимо дали сте от малък или голям град, преместването в чужбина ви дава безценна нова гледна точка за живота. Познаването на манталитета и подхода на другите култури към живота може да ви помогне да разширите и обогатите собствения си светоглед и да определите личните си ценности. Това е много по-трудно, ако никога не сте живели извън своята местна общност.

По-добри умения за общуване

Преместването в чужбина означава, че трябва да си изградите нова социална и професионална среда. Това може да е трудно, особено ако сте стеснителни по характер или ако не говорите добре местния език. Това обаче е най-добрият начин да подобрите общителността си — умение, което е важно не само в ежедневието, но и се цени от работодателите.

По-добри чуждоезикови умения

Независимо колко езикови курса сте посетили и колко често се упражнявате с приложения за езиково обучение на телефона си, най-добрият начин езиковите ви умения да се подобрят е да живеете в страната, в която се говори този език. „Потопяването“ в езиковата среда е чудесна възможност да изградите умения за слушане и говорене.

Предимство пред другите търсещи работа

Трудовият опит в чужда държава никога няма да е маловажен елемент от автобиографията ви. Той е знак за адаптивност, мотивация и решителност — три умения, които работодателите и служителите по набиране на персонал високо ценят. Освен това международният опит веднага ви дава предимство пред другите кандидати, които никога не са работили в чужбина.

Разширяване на мрежата от професионални контакти

Работата в чужбина е чудесна възможност да разширите мрежата си от професионални контакти. Не бива да се подценява силата на добре развитата мрежа от професионални връзки. Много работни места не се обявяват публично, а се запълват чрез препоръки и участие в мрежа от професионални контакти. Затова разговаряйте с новите си колеги и си създайте добри професионални взаимоотношения с тях. Никога не знаете откъде може да дойде следващото ви предложение за работа.

Винаги ли сте мечтали да започнете бизнес? Много от нас харесваме идеята сами да си бъдем шефове, но може да е трудно да намерим правилната бизнес идея, която да следваме. Вижте нашите най-добри съвети как да бъде развита една идея, която да е успешна за вас.

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Връзки по темата:

Шест съвета как да бъде развита една бизнес идея, която да е успешна за вас

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
 • Младост
Свързан раздел(и)
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.