Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre13 decembrie 2021Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

Top 7 beneficii ale vieții și muncii în străinătate

Pentru multe persoane, singurele avantaje ale muncii în străinătate sunt salariile mai mari sau nivelul de trai mai bun. Însă dobândirea unei experiențe internaționale poate aduce mai multe beneficii decât am putea crede.

Top 7 benefits of living and working abroad
Unsplash

O mai mare stimă de sine

Începerea unei noi vieți în străinătate vine cu o serie de provocări specifice, de la a găsi o locuință până la a rezolva diferite chestiuni administrative, a afla cum se plătesc facturile și a folosi transportul local. Însă, odată ce vă familiarizați cu toate acestea, veți vedea că sentimentul de satisfacție merită eforturile. Faptul că vă descurcați într-un mediu complet necunoscut vă va da încrederea de care aveți nevoie pentru a face față altor provocări din viață. E important mai ales dacă nu aveți multă experiență de viață pe cont propriu.

Noi abilități de viață

Când vă mutați în străinătate, probabil că sunteți departe de cercul social care vă oferea sprijin. În aceste momente puteți descoperi diferite lacune în materie de cunoștințe și abilități, lacune pe care nu știați că le aveți. De exemplu, s-ar putea să vă dați seama că nu știți să gătiți mâncarea preferată sau să țineți evidența bugetului lunar. Viața în străinătate ne obligă să deprindem noi abilități, din necesitate, ceea ce ne ajută să fim mai independenți.

O nouă perspectivă asupra vieții

Indiferent că sunteți dintr-un oraș mic sau mare, mutarea în străinătate vă va oferi o nouă și foarte valoroasă perspectivă asupra vieții. Faptul că puteți observa mentalitatea altor culturi și modul în care acestea se raportează la viață vă poate ajuta să vă extindeți și să vă îmbogățiți viziunea asupra lumii și să vă stabiliți valorile personale. Ar fi un câștig mult mai greu de obținut dacă nu ați locuit niciodată în afara comunității locale.

Aptitudini mai bune de comunicare

Mutarea în străinătate aduce cu sine nevoia de a construi noi cercuri sociale și profesionale. Poate fi o încercare dificilă, mai ales dacă sunteți timid(ă) din fire sau dacă nu vorbiți prea bine limba locală. Totuși, este cel mai bun mod de a vă îmbunătăți aptitudinile de comunicare, care sunt importante nu doar în viața de zi cu zi, ci sunt apreciate și de angajatori.

Aptitudini mai bune în materie de limbi străine

Oricâte lecții urmați pentru a învăța o limbă străină și oricât de mult exersați cu ajutorul aplicațiilor de pe telefon, cel mai bine vă îmbunătățiți competențele lingvistice locuind în țara unde se vorbește limba respectivă. Integrarea în comunitatea lingvistică este o ocazie excelentă de a vă dezvolta aptitudinile de ascultare și vorbire.

Avantaje față de alte persoane care caută un loc de muncă

Întotdeauna va fi de interes să puteți include în CV o experiență profesională internațională. Aceasta demonstrează adaptabilitate, motivație și determinare – trei abilități pe care angajatorii și recrutorii le apreciază foarte mult. În plus, experiența internațională vă va aduce un avantaj imediat față de candidații care nu au lucrat niciodată în străinătate.

Extinderea rețelei profesionale

Munca în străinătate constituie o oportunitate excelentă de a vă extinde rețeaua profesională. Puterea unei rețele profesionale bine dezvoltate nu trebuie subestimată. Multe locuri de muncă disponibile nu sunt anunțate public, ci se ocupă pe baza recomandărilor și a rețelelor profesionale. Prin urmare, este recomandabil să stați de vorbă cu noii dumneavoastră colegi și să stabiliți bune relații profesionale cu aceștia. Nu se știe niciodată de unde poate veni următoarea ofertă de muncă.

Ați visat dintotdeauna să începeți o afacere? Multora ne place ideea de a fi propriul nostru șef, dar poate fi dificil să găsim ideea de afaceri potrivită pe care să o punem în aplicare. Consultați sfaturile noastre importante pentru dezvoltarea unei idei potrivite pentru dumneavoastră.

În parteneriat cu EURES, Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă.

 

Linkuri conexe:

Șase sfaturi pentru dezvoltarea unei idei de afaceri potrivite pentru dumneavoastră

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
 • Tineret
Secțiuni aferente
Sectorul
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.