Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel9 september 2018Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Nytt center för personlig rådgivning öppnar i Bryssel

En ny studie- och yrkesvägledningstjänst i Bryssel hjälper studenter, arbetssökande och arbetstagare som letar jobb eller vill omskola sig.

New one-stop shop for personal career advice opens in Brussels
Marc Buvé

”Cité des Métiers – Beroepenpunt” invigdes officiellt den 23 april 2018 i närvaro av flera högt uppsatta personer, bland annat Marianne Thyssen, kommissionsledamot med ansvar för sysselsättning, socialpolitik, kompetens och rörlighet på arbetsmarknaden.

Centret ligger i bottenvåningen på Astro Tower, i samma byggnad som Actiris – arbetsförmedlingen i Bryssel som fungerar som Eures samordningskontor i regionen – och några av centrets övriga partner, exempelvis VDAB (arbetsförmedlingen i regionen Flandern) och Tracé (via deras tjänst Leerwinkel). I likhet med Actiris kommer ”Cité des Métiers – Beroepenpunt” att erbjuda tjänster på både franska och flamländska.

I de nya lokalerna på över 1 000 kvadratmeter erbjuds rådgivning och vägledning till alla som vill veta mer om de många karriärmöjligheter som finns, oavsett om det handlar om att studera, göra praktik, arbeta, starta företag eller flytta till ett annat land eller en annan region.

Marc Buvé, som arbetar för Actiris, säger att syftet med den nya tjänsten är att ge besökarna råd om utvecklingen av ett personligt ”projekt” för deras yrkesliv, anpassat efter dagens arbetsmarknad.

Han berättar vidare att en central del är rörlighet, som innefattar rörlighet inom regioner, länder eller internationellt. Besökarna får individuell rådgivning och får veta mer om hur det är att studera, arbeta eller göra praktik i ett annat land eller en annan region. De uppmuntras att ”våga” flytta och de får råd om hur de kan få ut mesta möjliga av en sådan erfarenhet.

Det finns också planer på utbildning i användningen av Eures portal för rörlighet i arbetslivet och Actiris webbplats. På centret finns olika böcker och digitala resurser, och Actiris rådgivare i frågor som rör rörlighet, vilka även arbetar på Eures, finns alltid på plats.

Centret är ett verkligt gemensamt projekt, vilket gör att besökarnas olika behov kan tillgodoses. Teamet består av rådgivare från Actiris och Bruxelles Formation samt personal från VDAB och Tracé. I teamet ingår även företrädare för Pôle académique de Bruxelles, Wallonia-Brussels Federation, Centre de validation des compétences, CEFA, Promotion sociale, EFP, SFPME och Worldskills Belgium.

Om du bor i eller runt Bryssel och är intresserad av att veta mer om sysselsättning, utbildning och studier eller rörlighet, så besök centret redan idag. Cité des Métiers – Beroepenpunt ligger på Avenue de l’Astronomie 14, en kort promenad från tunnelbanestationen Madou. Läs mer:

www.citedesmetiers.brussels
 

Länkar:

Cité des Métiers – Beroepenpunt (på franska/flamländska)

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
EURES bästa praxisEURES-utbildningExterna EURES-nyheterExterna intressenterArbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheterNyheter/rapporter/statistikUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.