Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli5. huhtikuuta 2019Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Uusi elämä Liettuassa

Paolo Camaioni tunsi tarvitsevansa muutosta. EURESin tuella hän vaihtoi Italian Liettuaan eikä ole katunut hetkeäkään.

A new life in Lithuania
Paolo Camaioni, 2018

Abruzzon alueen maaseudulta kotoisin oleva 31-vuotias italialainen Paulo Camaioni on mies, joka tietää mitä tahtoo. Etsittyään turhaan töitä kotimaastaan – ja omalta bioteknologian ja -tutkimuksen alaltaan – hän alkoi selvittää muita vaihtoehtoja. Aiemmat kokemukset saivat hänet kiinnittämään huomionsa uuteen työmahdollisuuteen.

”Skotlannissa opiskellessani ystävystyin muutaman liettualaisen kanssa”, hän kertoo. ”Muutama vuosi myöhemmin kävin heidän luonaan Vilnassa, ja se oli mahtavaa. Silloin en odottanut päätyväni asumaan tänne, mutta kun etsin työmahdollisuuksia ympäri Eurooppaa, huomasin tilaisuuden tulla tänne. Päätin tarttua siihen. Kaipasin elämääni hieman seikkailua, ja ajattelin, että tällä maalla olisi paljon tarjottavanaan!”

Paolo oli työnhaussaan yhteydessä EURESin Italian neuvojaan Anna Bongiovanniin. ”Hän oli juuri palannut Riiasta, Latviasta, joten hän kertoi minulle omista kokemuksistaan Baltian maista ja esitteli Taxifyn, joka on täällä suosittu sovellus liikkumiseen paikasta toiseen. Hän kertoi minulle myös joistakin vaihtoehtoisista työtarjouksista ja EU:n tarjoamista mahdollisuuksista.”

Kun Paolo oli päättänyt pyrkiä löytämäänsä liettualaiseen työpaikkaan, Anna otti hänen puolestaan yhteyttä liettualaisiin kollegoihinsa. ”Liettuan EURES lähetti minulle lomakkeen, jolla EU:lta haetaan taloudellista apua matkakustannuksiin, sekä muutamia linkkejä asuntoja varten”, Paolo kertoo. ”He antoivat minulle myös yleistä tietoa Vilnasta – se oli yleisesti ottaen hyvin hyödyllistä.”

”EURES-neuvojat puhuvat keskustelevat mielellään, ja heillä on tarjottavanaan paljon erilaisia mahdollisuuksia”, hän lisää. ”Joskus työtä haettaessa byrokratia voi olla musertavaa, mutta EURES-neuvojilla on paljon kokemusta alalta, ja he pystyvät auttamaan paperityössä.”

Nyt Paolo työskentelee lentoyhtiön asiakaspalvelussa Vilnassa. Vaikka työpaikka ei olekaan tutkimuksen alalla, hän nauttii työstä, rennosta ja ystävällisestä ilmapiiristä sekä kansainvälisten työkavereidensa seurasta. Myös toisessa maassa asuminen sopii hänelle. ”Aina, kun pääsen matkustamaan, minusta tuntuu kuin olisin lapsi huvipuistossa. Nähtävää on paljon, ja odotan innokkaasti, että pääsen tutustumaan koko maahan keväällä tai kesällä.”

”En todellakaan tiedä jatkosta”, Paolo sanoo kysyttäessä hänen toiveistaan. ”Ehkä minun pitäisi palata takaisin ja etsiä työtä omalta alaltani, mutta juuri nyt minulla on kivaa uudessa elämässäni täällä!”

Paolon kokemus osoittaa, että elämä pystyy yllättämään, jos on halukas kokeilemaan jotakin uutta. Se osoittaa myös sen, että tukea, tietoa ja neuvontaa etsivän työnhakijan kannattaa kääntyä EURES-verkoston puoleen.

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
EURESin paras käytäntöMenestystarinat
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.