Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre5 aprilie 2019Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

O viață nouă în Lituania

Paolo Camaioni știa că are nevoie de o schimbare. Cu sprijinul EURES, s-a mutat din Italia în Lituania și de atunci nu s-a mai uitat în urmă.

A new life in Lithuania
Paolo Camaioni, 2018

Paolo Camaioni, un italian în vârstă de 31 de ani dintr-o zonă rurală din regiunea Abruzzo, este un om care știe bine ce vrea. După ce s-a zbătut să-și găsească de lucru în țara natală – și în domeniul științific ales, biotehnologie și cercetare –, a început să caute și alte variante. Acela a fost momentul în care, datorită unor experiențe din trecut, atenția i-a fost atrasă de o nouă oportunitate.

„Pe când mă aflam la studii în Scoția, am devenit bun prieten cu un cuplu de lituanieni”, povestește el. „Câțiva ani mai târziu i-am vizitat la Vilnius, iar experiența mi-a făcut mare plăcere. La acel moment nu mă așteptam să ajung să locuiesc aici, dar în perioada în care căutam prin toată Europa locuri de muncă disponibile am avut ocazia de a veni aici și am hotărât să-mi încerc norocul. Aveam nevoie de puțină aventură în viața mea și m-am gândit că această țară are multe de oferit!”

În timp ce căuta un loc de muncă, Paolo a intrat în legătură cu Anna Bongiovanni, consilier EURES în Italia. „Ea tocmai se întorsese de la Riga, din Letonia, așa că mi-a povestit câte ceva despre experiența ei personală în țările baltice și mi-a prezentat aplicația Taxify, care este foarte populară aici pentru deplasări. Tot ea mi-a făcut cunoscute câteva oferte de lucru și oportunități alternative oferite de Uniunea Europeană.”

După ce Paolo s-a hotărât să dea curs oportunității pe care o găsise în Lituania, Anna l-a pus în legătură cu colegii ei din această țară. „Cei de la EURES Lituania mi-au trimis un formular prin care să solicit ajutor financiar din partea UE pentru cheltuielile de călătorie, precum și câteva linkuri care să mă ajute să-mi găsesc un apartament”, povestește Paolo. „Tot ei mi-au dat câteva informații generale despre Vilnius – per total, mi-au fost de mare ajutor.”

„Consilierilor EURES le face o deosebită plăcere să discute cu tine și au de oferit o mare varietate de oportunități”, adaugă el. „Atunci când candidezi pentru un loc de muncă, birocrația poate fi uneori descurajantă, dar consilierii EURES au multă experiență în domeniu și te pot ajuta cu formalitățile administrative.”

În prezent, Paolo lucrează în cadrul departamentului de servicii pentru clienți al unei companii aeriene din Vilnius. Chiar dacă nu este vorba de un domeniu științific, Paolo apreciază activitatea pe care o desfășoară, atmosfera relaxată și amicală, precum și compania colegilor săi proveniți din diferite țări. În plus, i se potrivește traiul într-o altă țară. „Ori de câte ori am ocazia să călătoresc, mă simt ca un copil într-un parc de distracții. Sunt multe de văzut și abia aștept să explorez întreaga țară la primăvară sau la vară.”

„Nu sunt prea sigur ce voi face mai departe”, mărturisește el atunci când este întrebat ce speranțe are pentru viitor. „Poate că ar trebui să mă întorc și să-mi caut un loc de muncă în domeniul pentru care m-am pregătit, dar pentru moment mă distrez de minune în noua mea viață de aici!”

Experiența lui Paolo arată că viața are capacitatea de a te surprinde dacă ești dispus să încerci ceva nou. De asemenea, ea dovedește că rețeaua EURES reprezintă o resursă excelentă pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și care doresc să primească sprijin, informații și consiliere.

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Cele mai bune practici EURESPovesti de succes
Secțiuni aferente
Condiții de viață și de muncă
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.