Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)

Condiţii de viaţă şi de muncă

Trăiește și lucrează în Europa

Despre condiţiile de viaţă şi de muncă

Analizarea aspectelor practice, juridice şi administrative importante atunci când se are în vedere posibilitatea emigrării în străinătate poate fi derutantă. Scopul paginilor privind Condiţiile de viaţă şi de muncă de pe portalul EURES este de a vă ajuta ca mutarea dumneavoastră în străinătate să fie cât mai uşoară cu putinţă prin furnizarea, în prealabil, a tuturor informaţiilor necesare. De asemenea, puteţi afla care sunt sectoarele în care se înregistrează un dezechilibru semnificativ între numărul de posturi vacante şi numărul lucrătorilor, atât pe termen mai scurt, cât şi pe termen mai lung, lucru care poate afecta obiectivul căutării dumneavoastră de locuri de muncă.

Chiar dacă dreptul de a locui şi de a lucra într-o altă ţară UE reprezintă una dintre libertăţile fundamentale ale UE, aplicându-se şi în Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Elveţia în temeiul acordurilor SEE şi AELS, cetăţenii din câteva noi state membre UE sunt supuşi anumitor norme tranzitorii. Puteţi găsi mai multe informaţii privind modalitatea de aplicare a dispoziţiilor tranzitorii în diferitele ţări EURES vizitând secţiunea „Libera circulaţie” a portalului sau accesând următorul link.

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=466&langId=ro

Petreceţi o perioadă limitată lucrând pentru angajatorul dumneavoastră în afara statului membru în care vă desfăşuraţi activitatea în mod normal? Dacă da, atunci sunteţi considerat „lucrător detaşat” şi puteţi găsi mai multe informaţii privind normele care guvernează condiţiile dumneavoastră de lucru la secţiunea „Lucrători detaşaţi” pe portalul Europa.

Pentru informaţii detaliate şi sprijin, puteţi contacta întotdeauna consilierul local EURES sau un consilier EURES cu sediul în ţara în care doriţi să vă mutaţi.