Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak8. listopada 2020.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

EURES pomaže Pereu da započne novu karijeru u inozemstvu

Sudjelovanje na informativnom događanju u Španjolskoj početak je Pereova iskustva s EURES-om. Pere se nakon tog događanja preselio u Njemačku i završio prvu godinu strukovnog osposobljavanja.

EURES helps Pere begin a new career abroad
Pere Castellvell

Nakon što je u svojoj zemlji radio na raznim radnim mjestima u različitim sektorima, Pere Castellvell tražio je posao u hotelijerskom i ugostiteljskom sektoru kada je prisustvovao događanju na temu života i rada u Njemačkoj održanom u Kataloniji, u Španjolskoj.

Pere je na tom događanju izrazio zanimanje za potencijalne prilike u Njemačkoj te je povezan sa savjetnicom EURES-a Sofijom Tornikidou iz Međunarodne službe za zapošljavanje (Zentrale Auslands- und Fachvermittlung, ZAV), odjelom njemačke Savezne agencije za zapošljavanje.

EURES-ovi savjetnici pomažu vam pronaći prilike za strukovno osposobljavanje

Sofia je počela pomagati Pereu u potrazi za prilikama za zaposlenje u Njemačkoj. Do tada je Pere bio usmjeren na hotelijerski i ugostiteljski sektor, ali nije uspijevao pronaći mnogo prilika zbog nedostatka relevantnih vještina i nedovoljno iskustva. Sofia ga je potaknula da proširi svoju potragu i potraži prilike za naukovanje kako bi se specijalizirao u nekom drugom sektoru. Budući da je Njemačka poznata po razvijenom sektoru strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, Sofia je znala da će Pere pronaći prilike u toj zemlji.

„Kao savjetnica za karijeru savjetovala sam mu da istraži mogućnosti strukovnog osposobljavanja kakve se nude mladima u Njemačkoj”, prisjeća se. „Nakon što sam mu objasnila obrazovni sustav u Njemačkoj, predložila sam mu [da se prijavi za] naukovanje. Zajedno smo pregledali dokumente potrebne za prijavu i razgovarali o mogućnostima financiranja.”

Financijska potpora u okviru programa „Tvoj prvi posao preko EURES-a”

Uz Sofijinu pomoć Pere je primljen na naukovanje za upravitelja skladišta u poduzeću u Stuttgartu, Njemačka. Sofia je Pereu pomogla i da dobije financijsku potporu u okviru programa „Tvoj prvi posao preko EURES-a”. „Tvoj prvi posao preko EURES-a” program je radne mobilnosti za građane EU-a u dobi od 18 do 35 godina koji traže posao ili priliku za osposobljavanje u drugim državama članicama EU-a. Pere je iz programa dobio financijsku potporu za pomoć pri preseljenju u Njemačku.

Nastavak nove karijere na specijaliziranoj funkciji

Kada je Pere 2019. završio naukovanje, poduzeće mu je ponudilo priliku za razvoj karijere osposobljavanjem za stručnjaka za logistiku u skladištima. Pere prepoznaje koliki je pomak napravio u karijeri otkad se preselio u Njemačku i zahvalan je EURES-u na potpori. „Hvala EURES-u i ZAV-u. Jako sam zahvalan i sretan što mogu iskoristiti ovu sjajnu priliku koju mi je pružila Europa”, istaknuo je. „Pozdravljam ovu priliku i mogu preporučiti strukovno osposobljavanje.”

Pere je uz EURES-ovu potporu stekao nove vještine i stručne kvalifikacije. Sada želi nastaviti graditi svoju karijeru te radi na vještinama izražavanja na njemačkom i engleskom jeziku kako bi se pripremio za nove izazove. ƒ„Ostaje još prostora za napredovanje”, kaže.

Ako imate između 18 i 35 godina i želite pronaći posao ili priliku za osposobljavanje u drugoj državi članici EU-a, Norveškoj ili Islandu, u tome vam može pomoći program „Tvoj prvi posao preko EURES-a”. Za više informacija obratite se EURES-ovu savjetniku ili posjetite stranicu: https://www.yourfirsteuresjob.eu/

 

Korisne poveznice:

Tvoj prvi posao preko EURES-a

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Uspješne pričeMladost
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.