Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel11 maart 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Tekort aan wetenschappelijke vaardigheden in Malta verholpen door EURES-samenwerking

Dankzij EURES heeft een farmaceutisch bedrijf uit Malta met een tekort aan gekwalificeerde laboranten tien nieuwe werknemers gevonden in Italië en Spanje.

EURES collaboration fills scientific skills gap in Malta
EURES

Werkzoekenden aan werkgevers koppelen is voor Giliane Mallia, hoofd van het nationale coördinatiebureau van EURES Malta, aan de orde van de dag.

Kortgeleden heeft Giliane samengewerkt met collega's van EURES Spanje en EURES Italië om te zorgen dat tien werkzoekenden geplaatst konden worden bij het farmaceutische bedrijf Aurobindo uit Malta. Bij de zoektocht naar laboranten voor kwaliteitscontroles was het bedrijf naar EURES verwezen vanwege "de huidige arbeidsmarkttekorten in Malta en het gebrek aan dit soort vaardigheden op de lokale arbeidsmarkt", zegt Giliane.

Waarom er een tekort is? Omdat Malta het op twee na laagste werkloosheidspercentage in de EU heeft, wat betekent dat veel lokale werkgevers actief werknemers van buiten het eiland aantrekken.

Frederick Schembri, algemeen directeur van Aurobindo, noemt EURES "geweldig".

Toen het bedrijf groeide, zo vertelt hij, richtte het zich steeds meer op werknemers uit de hele EU. Tegenwoordig is dankzij EURES dertig procent van de werknemers van het bedrijf afkomstig van buiten Malta.

"We kunnen ons [bij het werven van werknemers] op een specifiek land of publiek richten", legt hij uit. "Dat heeft in ons voordeel gewerkt en de resultaten liegen er niet om."

Een van de mensen die profijt hebben gehad van de samenwerking tussen Aurobindo en EURES is Tamara Torcellini uit Italië. Als fervent reizigster wilde Tamara graag in een ander EU-land werken en ze gebruikte EURES al een tijd als een van haar primaire hulpmiddelen bij het zoeken van een baan. De vacature in Malta was haar op het lijf geschreven.

"Ik stuurde mijn cv op voor de functie van 'KC-analist' in Malta en kreeg meteen een e-mail van EURES ter bevestiging van mijn sollicitatie", zegt ze. "Toen ik uiteindelijk van het bedrijf het goede nieuws kreeg dat ik was aangenomen, nam ik contact op met EURES om wat dingen te vragen over het land, en zij konden me overal mee helpen."

Dat extra niveau van ondersteuning maakt dat EURES veel meer is dan alleen een arbeidsbemiddelingsdienst. "We hebben vragen beantwoord over scholen, over auto's en zelfs over het meenemen van onafscheidelijke huisdieren", vertelt Giliane. Het kleine team van EURES Malta helpt ook met de formulieren en legt namens sollicitanten contact met andere vestigingen.

Giliane hoopt dat EURES in de toekomst het eerste aanspreekpunt wordt voor alle werkzoekenden die ergens in de EU zouden willen werken. "We streven er met ons team naar om een vriendelijke en behulpzame omgeving te creëren, waarin we mensen niet alleen kunnen helpen met de stap naar het buitenland, maar ook kunnen zorgen dat de overgang voor hen zo soepel mogelijk verloopt.

De EURES-reis van Tamara doet vermoeden dat Gilianes hoop nu al waarheid aan het worden is. "Ik zit nog steeds in Malta en ik geniet van het eiland, de mensen en mijn werk", zegt Tamara. "Dit is zowel persoonlijk als professioneel een verrijkende ervaring voor me. Ik raad het jullie allemaal aan! Iedereen zou eens een tijdje in het buitenland moeten werken of studeren, en EURES biedt daar de perfecte mogelijkheid voor!"

 

Verwante links:

Leven en werken in Malta

EURES Malta op Facebook

 

Meer informatie:

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapEURES beste praktijkenExterne stakeholdersIntern EURES-nieuwsArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsWervingstrendsSuccesverhalenJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.