Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο11 Μαρτίου 2018Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Η συνεργασία με το EURES καλύπτει κενά επιστημονικού προσωπικού στη Μάλτα

Μια μαλτέζικη φαρμακευτική εταιρεία που αντιμετώπιζε έλλειψη εξειδικευμένων τεχνικών εργαστηρίου βρήκε 10 νέους υπαλλήλους από την Ιταλία και την Ισπανία, χάρη στο EURES.

EURES collaboration fills scientific skills gap in Malta
EURES

Η εύρεση των κατάλληλων υποψηφίων για κάθε εργοδότη αποτελεί την καθημερινή δουλειά της Giliane Mallia, επικεφαλής του εθνικού γραφείου συντονισμού του EURES στη Μάλτα.

Πρόσφατα, η Giliane συνεργάστηκε με συναδέλφους από το EURES στην Ισπανία και την Ιταλία, με σκοπό την τοποθέτηση 10 υποψηφίων στη φαρμακευτική εταιρεία Aurobindo στη Μάλτα. Για την αναζήτηση τεχνικών εργαστηρίου στον τομέα του ποιοτικού ελέγχου, η εταιρεία απευθύνθηκε στο EURES, λόγω της «τρέχουσας έλλειψης εργατικού δυναμικού στη Μάλτα και της έλλειψης σχετικών δεξιοτήτων στην τοπική αγορά εργασίας», δηλώνει η Giliane.

Πού οφείλεται αυτή η έλλειψη; Στο γεγονός ότι η Μάλτα έχει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ, που σημαίνει ότι πολλοί τοπικοί εργοδότες προσλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό προσωπικό εκτός του νησιού.

Ο Frederick Schembri, γενικός διευθυντής της Aurobindo, δηλώνει ότι το EURES είναι «καταπληκτικό».

Αναφέρει ότι καθώς η εταιρεία αναπτυσσόταν, στρεφόταν όλο και περισσότερο στην αναζήτηση εργατικού δυναμικού από όλες τις χώρες της ΕΕ. Σήμερα, το 30% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας προέρχεται από χώρες εκτός της Μάλτας, χάρη στο EURES.

«[Κατά την πρόσληψη προσωπικού] μπορούμε να εστιάσουμε σε μια συγκεκριμένη χώρα ή σε συγκεκριμένο κοινό», εξηγεί. «Αυτό λειτούργησε υπέρ μας, ενώ τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.»

Μεταξύ των ωφελούμενων από τη συνεργασία της Aurobindo με το EURES ήταν η Tamara Torcellini από την Ιταλία. Η Tamara λατρεύει τα ταξίδια και ήθελε πολύ να εργαστεί σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ, γι’ αυτό και χρησιμοποιούσε για αρκετό καιρό το EURES ως ένα από τα βασικά εργαλεία αναζήτησης εργασίας. Όταν βρήκε αυτή την επαγγελματική ευκαιρία στη Μάλτα, ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνε.

«Έστειλα το βιογραφικό μου για τη θέση του στελέχους ανάλυσης ποιοτικού ελέγχου στη Μάλτα και έλαβα αμέσως ένα email από το EURES που επιβεβαίωνε την υποβολή της αίτησής μου», αναφέρει. «Όταν τελικά η εταιρεία μού ανακοίνωσε τα καλά νέα της πρόσληψής μου, επικοινώνησα με το EURES για κάποιες απορίες που είχα σχετικά με τη χώρα και εκείνοι με βοήθησαν σε οτιδήποτε χρειαζόμουν.»

Χάρη σε αυτή την επιπλέον στήριξη που προσφέρει, το EURES είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή υπηρεσία εύρεσης εργασίας. «Απαντάμε σε ερωτήσεις για σχολεία, αυτοκίνητα, ακόμη και για τις δυνατότητες ταξιδιού με αγαπημένα κατοικίδια», σχολιάζει η Giliane. Η μικρή ομάδα του EURES στη Μάλτα παρέχει επίσης βοήθεια σε θέματα γραφειοκρατίας και διασύνδεσης με άλλες υπηρεσίες εκ μέρους των υποψηφίων.

Μελλοντικά, η Giliane πιστεύει ότι το EURES θα γίνει το πρώτο σημείο επαφής για κάθε άτομο που αναζητά εργασία και ενδιαφέρεται να εργαστεί σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. «Η ομάδα μας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να δημιουργήσει ένα φιλικό και εξυπηρετικό περιβάλλον, όπου μπορούμε όχι μόνο να βοηθήσουμε κάποιον να μετακομίσει στο εξωτερικό, αλλά και να διασφαλίσουμε μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση.»

Η διαδρομή της Tamara σε συνεργασία με το EURES δείχνει ότι οι ελπίδες της Giliane ήδη έχουν αρχίσει να εκπληρώνονται. «Βρίσκομαι ακόμη στη Μάλτα και πραγματικά απολαμβάνω το νησί, τον κόσμο και τη δουλειά μου», δηλώνει η Tamara. «Αυτή η εμπειρία μού προσφέρει πολλά, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Την συστήνω σε όλους σας! Όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να εργαστούν ή να σπουδάσουν στο εξωτερικό για κάποιο διάστημα, και το EURES προσφέρει την τέλεια ευκαιρία!»

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Διαβίωση και εργασία στη Μάλτα

Το EURES της Μάλτας στο Facebook

 

Διαβάστε περισσότερα:

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /Επιχειρηματικότηταβέλτιστη πρακτική EURESΕξωτερικοί ενδιαφερόμενοιΕσωτερικά νέα του EURESΝέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότηταΤάσεις προσλήψεωνΙστορίες επιτυχίαςΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.