Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice5. oktober 2017Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Pet prednosti opravljanja delovne prakse

Jonna Dromberg (22) je na delovni praksi pri finski podružnici podjetja CupoNation. Ker so ji pravkar ponudili vajeništvo v podjetju, je ravno pravšnja oseba, ki nam lahko našteje pet prednosti opravljanja delovne prakse.

5 great benefits of doing an internship
EURES

Resnični svet

Če vam nekdo pojasni, kakšen okus ima jabolko, si verjetno to lahko predstavljate, za polno razumevanje pa je ključno, da ga sami poskusite. Enako velja za izobraževanje. Če se prek knjige ali profesorja seznanite s teorijo, s tem dejansko še ne dobite celotne slike. O določeni temi, na primer o zgodovini ali trženju, lahko preberete vse najboljše knjige na svetu, vendar se to nikakor ne more primerjati z izkušnjo iz resničnega življenja.

S povezovanjem izobraževanja z delovno prakso pridobite resnično trden temelj, na katerem lahko gradite poklicno pot. Z izobraževanjem boste pridobili teoretično znanje o vrstah gradbenega materiala, ki ga morate uporabiti, vendar to samo po sebi nima praktične vrednosti.

Korak pred drugimi

Bi zaposlili osebo, ki ima le teoretično znanje, ali pa bi izbrali osebo, ki ima teoretično znanje in dejanske izkušnje s svojega področja? Na vsako prosto delovno mesto s polnim delovnim časom, ki je primerno za mlade, se bo vedno prijavilo zelo veliko kandidatov, ki upajo, da bodo izbrani ravno oni.

Z opravljeno delovno prakso boste imeli prednost, saj boste dejansko korak pred drugimi, ki nimajo izkušenj iz resničnega življenja. Delovna praksa bo obogatila vaš življenjepis, in čeprav vam ni treba še vsega znati, bodo delodajalci spoznali, da vseeno veste veliko več kot tisti, ki so vedno gledali samo v knjige.

Delovna praksa je lahko prednost, ki jo potrebujete, da dobite delovno mesto s polnim delovnim časom, ki si ga resnično želite!

Enkratne izkušnje

„Ko so mi zaupali dejansko odgovornost, je bilo to zame nekaj enkratnega.“ To je ena od stvari, ki vam omogoča rast na strokovni in tudi osebnostni ravni. Poskrbite samo, da se zaposlite v podjetju, v katerem vas bodo cenili in vas ne bodo imeli za nepomembnega pisarniškega uslužbenca.

Velik izziv je, ko vam vodja prvič zaupa odgovornost za projekt, in zelo verjetno boste občutili veliko obremenjenost. Upoštevajte, da niste v tem položaju zgolj slučajno. Tovrstno priložnost ste dobili na podlagi tega, kdo ste in kaj znate. Vaš vodja vas ni zaposlil po naključju: če menijo, da ste pripravljeni za pomembno nalogo, verjetno ste. Nihče ne trdi, da bo preprosto, vendar boste vsekakor sposobni opraviti nalogo, na drugi strani pa boste postali močnejši.

Kulturno znanje

Delovna praksa vam doma ali v tujini omogoča spoznavanje nove pisarniške kulture. V Nemčiji se stvari pogosto delajo drugače, kot sem navajena na Finskem. Ne nujno boljše ali slabše, samo drugače. Take izkušnje vam dejansko omogočijo, da dobro spoznate, kako različna podjetja vodijo svoje poslovanje. Sprejmite pozitivne stvari in jih izkoristite v svoj prid!

Priložnost

Za delovno prakso nikoli niste „predobri“. Prepričanje, da bi se po šoli morali takoj zaposliti za polni delovni čas, je lahko zaušnica. Večina podjetij ponuja delovno prakso, zato je veliko verjetneje, da boste dobili delovno mesto s polnim delovnim časom, če bodo vedeli, kdo ste in kaj pomenite, saj ste svojo vrednost že dokazali kot začetnik. „In če vam ne ponudijo pripravništva? Kot sem že dejala: nikoli ne škodi, če si korak pred drugimi.“

Ali se zanimate za delovno prakso? Potem preverite platformo Drop’pin@EURES, na kateri je na voljo več informacij o ponudbah za mlade, in poiščite delovno prakso, ki vam najbolj ustreza!

 

Sorodne povezave:

CupoNation

Pet nasvetov, ko iščete pripravništva

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Eures na Googlu+

Teme
Namigi in nasvetiMladina
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.