Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2017. október 5.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 4 perc

A gyakornoki programok 5 nagy előnye

Jonna Dromberg (22) gyakornokként dolgozik a CupoNation finnországi ágánál. Miután épp most ajánlottak neki gyakornoki helyet a vállalatnál, nehezen találnánk alkalmasabb személyt a szakmai gyakorlat öt előnyének felsorolására...

5 great benefits of doing an internship
EURES

A való világ

Ha valaki elmondja, feltehetőleg kapunk valamilyen képet arról, milyen íze lehet egy almának, de a teljes megismeréshez muszáj az embernek magának is megkóstolnia. Ugyanez érvényes az oktatásra is. Ha egy könyvből vagy a professzor előadásából megismerjük az elméletet, ez még kevés a teljes képhez. A világ legjobb könyveit is elolvashatjuk egy adott tárgyról – legyen az történelem vagy marketing –, tudásunk mégsem lesz soha összemérhető a valódi élettapasztalattal.

Amikor az oktatás szakmai gyakorlattal párosul, a karrier igazán szilárd alapokra épülhet. Önmagában az oktatás csak az elméleti alapokat adja meg arról, hogy milyen építőanyagokat kellene használni, de gyakorlati értéke magában nincs.

Egy lépéssel a többiek előtt

Ön melyiket választaná: azt, akinek csak elméleti tudása van, vagy azt, aki az elméleti ismeretek mellé tényleges tapasztalatot is szerzett a szakterületen? A fiataloknak szánt, teljes munkaidős állások esetében mindig nagy a verseny, sokan próbálják mások elől elnyerni az állást.

A szakmai gyakorlattal az ember előnybe kerül, mert szó szerint egy lépéssel előbbre jár azokhoz képest, akiknek nincs a való világban szerzett tapasztalata. Az önéletrajzban is jól mutat, és bár ettől még senki nem fogja elvárni, hogy mindent tudjon, azzal azért tisztában lesznek, hogy többet tud azoknál, akik még fel sem néztek a tankönyveikből.

Lehet, hogy éppen a szakmai gyakorlat adja meg azt az előnyt, ami a vágyott teljes munkaidős állás elnyeréséhez kell!

Lenyűgöző tapasztalat

Számomra fantasztikus tapasztalat volt az, hogy valódi felelősséget kaptam. Ez az egyik olyan dolog, ami az ember szakmai és személyes fejlődését lehetővé teszi. Csak arra kell ügyelni, hogy olyan céghez kerüljön, ahol értékes eszközként tekintenek rá, nem aktatologatóként.

Hatalmas kihívás, amikor a főnök első ízben adja át egy projekt felelősségét, és ezt valószínűleg mindenki komoly stresszként éli meg. Ennek ellenére arról soha nem szabad megfeledkezni, hogy nem a szerencse folytán kerültünk az adott pozícióba. Azért kapjuk meg a lehetőségeket, mert azok vagyunk, akik, és meg tudjuk csinálni. A főnök nem véletlenül vett fel, és ha ő úgy látja, hogy felkészültünk egy fontos feladatra, ez bizonyára így is van. Senki nem mondta, hogy könnyű lesz, de biztosan végig tudjuk vinni, és a végén megerősödve kerülünk ki belőle.

Kulturális ismeretek

Akár otthon, akár külföldön, a szakmai gyakorlat mindig lehetőséget ad egy új irodai kultúra megismerésére. Németországban gyakran máshogy kezelik a dolgokat, mint ahogy Finnországban megszoktam. Nem feltétlenül jobb vagy rosszabb, csak más. Az ilyenfajta tapasztalatokból lehet igazán jól megismerni, hogy a különböző vállalatok hogyan intézik az ügyeiket. Vegyük ki a pozitív tapasztalatokat, és fordítsuk a saját előnyünkre!

A bejutás

Soha ne gondoljuk magunkról, hogy „túl jók” vagyunk a szakmai gyakorlathoz. Ha az ember azt gondolja, hogy az iskolából egyenesen besétál egy főállásba, nagy pofonokba futhat bele. A legtöbb cég szakmai gyakorlatot kínál, a teljes munkaidős állás megszerzéséért pedig sokkal jobb esélyekkel indul az, akiről tudják, kicsoda és mit képvisel, miután már a helyszínen bizonyította a hasznosságát. Ha pedig nem kínálnak szakmai gyakorlatot, akkor – ahogy már említettem – sosem árt, ha az ember egy lépéssel a többiek előtt jár.

Érdekelné a szakmai gyakorlat? Akkor nézzen be a Drop’pin@EURES oldalra, ahol többet is megtudhat a fiataloknak kínált lehetőségekről, sőt, a tökéletes szakmai gyakorlati helyet is megtalálhatja!

 

Vonatkozó linkek:

CupoNation

Öt tipp, ha szakmai gyakorlatot keres

 

További információk:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Az EURES a Google+-on

Témák
 • Javaslatok és tippek
 • Ifjúság
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.