Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice12. september 2017Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Tvoja prva zaposlitev EURES: Kaj lahko s tem pridobijo mladi?

Program Tvoja prva zaposlitev EURES, ki je bil leta 2012 prvotno vzpostavljen kot pilotni program, je ciljni program poklicne mobilnosti, ki mladim, nadarjenim iskalcem zaposlitve v EU pomaga pri iskanju zaposlitvenih priložnosti pri podjetjih in organizacijah iz vse Evrope.

‘Your first EURES Job’: What’s in it for young people?

Zakaj naj se vključim v pobudo Tvoja prva zaposlitev EURES?

Program Tvoja prva zaposlitev EURES je kot nalašč za mlade, ki v svoji državi ne najdejo zaposlitve in zato iščejo zaposlitvene priložnosti v tujini. Program pokriva vseh 28 držav članic EU, Islandijo in Norveško ter je na voljo kandidatom z različnimi stopnjami izobrazbe in/ali različnimi delovnimi izkušnjami. Ponujene zaposlitvene priložnosti vključujejo zaposlitev in vajeništvo, ki morata trajati vsaj šest mesecev, in pripravništvo (ki mora trajati vsaj tri mesece).

Katere koristi ima program Tvoja prva zaposlitev EURES?

  • Za pomoč pri iskanju najprimernejše priložnosti boste prejeli prilagojeno iskanje zaposlitve, s podporo za usklajevanje ponudbe in povpraševanja ter zaposlitev.
  • Upravičeni ste lahko tudi do finančne podpore za kritje stroškov, povezanih z iskanjem zaposlitve v drugi državi EU (npr. udeležba na razgovoru v tujini, stroški selitve, jezikovni tečaj).
  • Izkoristite lahko tudi brezplačne podporne storitve, kot je na primer usposabljanje pred nastanitvijo in/ali po njej (jezikovni tečaji itd.), ter podporo pri mentorstvu in dobrodošlici v svoji namembni državi.

Kdo se lahko vključi v program Tvoja prva zaposlitev EURES?

Da bi se lahko vključili v program Tvoja prva zaposlitev, morate biti:

  • stari od 18 do 35 let;
  • državljan(-ka) ene od 28 držav članic EU, Norveške ali Islandije in v njej zakonito prebivati;
  • neuspešni pri iskanju zaposlitve ali pripravništva v svoji držav;
  • pripravljeni na preselitev v drugo državo članico EU-28, na Norveško ali Islandijo zaradi zaposlitve, pripravništva ali vajeništva.

Kako se lahko vključim v program Tvoja prva zaposlitev EURES?

Program izvajajo javni zavodi za zaposlovanje v posameznih državah, ki so člani mreže Eures. Če se želite prijaviti v program, se morate samo registrirati pri javnem zavodu za zaposlovanje (navadno tako, da izpolnite obrazec prijave in svoje podatke pošljete prek spletne strani ali po elektronski pošti na naslov stika).

Če vaša država še ne zagotavlja posebej storitev programa Tvoja prva zaposlitev EURES, lahko stopite v stik s katero koli organizacijo s seznama. Priporočamo vam, da izberete enega od vodilnih zavodov za zaposlovanje v Italiji, na Švedskem, v Franciji ali Nemčiji.

Kje so na voljo dodatne informacije?

Strani Tvoja prva zaposlitev EURES na Euresovem spletišču so odlično izhodiščno mesto za začetek, če želite izvedeti več o programu.Dodatne informacije in številne koristne publikacije, kot je vodnik programa Tvoja prva zaposlitev EURES, so na voljo na spletišču GD EMPL.

 

Sorodne povezave:

Tvoja prva zaposlitev EURES

Spletišče GD EMPL

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Eures na Googlu+

Teme
Mladina
Povezani razdelki
Pomoč in podpora
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.