Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel19 april 2017Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 4 min

Jobb eller universitetsstudier – vilken är rätt väg för dig?

Att fatta beslut om sin framtid är aldrig lätt, särskilt inte om man har hela livet framför sig och oroar sig för att välja fel. Ett av de första stora vägskälen i livet är huruvida man ska fortsätta studera efter gymnasiet eller om man ska söka jobb. Det är en gammal fråga som brukar ge mycket huvudbry. I den här artikeln har vi ställt samman några viktiga aspekter som förhoppningsvis kan hjälpa dig i ditt val.

Work or university – which is right for you?
Shutterstock

Vad vill du göra med ditt liv?

För att arbeta inom vissa branscher krävs det att man har universitetsstudier. Detta gäller traditionella akademiska områden som medicin, matematik och vetenskap där det krävs flera års studier efter gymnasiet för att få nödvändiga kunskaper.

För många typer av jobb – särskilt de som kräver en mer yrkesinriktad utbildning – kan dock arbetslivserfarenhet stå lika högt i kurs som högskolestudier eftersom den ger praktiska kunskaper som man inte kan tillägna sig på annat sätt. Att reflektera över vilken typ av jobbkarriär du skulle vilja ha kan hjälpa dig att bestämma vilka dina nästa steg ska bli.

Om du känner dig vilsen

Hur gör man om inte vet vad man vill syssla med i framtiden? Först och främst ska man komma ihåg att inget är skrivet i sten och att man kan ändra inriktning senare i livet. Om du till exempel inser efter en tid att du vill ha en annan typ av jobb betyder inte det att dina universitetsstudier eller dina tidigare arbeten varit förgäves. Färdigheter inom kommunikation och it värdesätts inom i stort sett alla branscher, så de kommer du alltid att ha nytta av.

En bra idé är också att ta en titt på vilka färdigheter och profiler som efterfrågas mest på marknaden i dagsläget. Om något av dessa efterfrågade yrken är intressant för dig kan det innebära att dina chanser till anställning mångdubblas, oavsett om du går raka vägen in i yrkeslivet eller väljer att studera på universitet först.

Ekonomiska avvägningar

Hur stor roll pengar spelar i valet av karriär råder det delade meningar om, men det är en aspekt att tänka på, särskilt i länder där universitetsstudier leder till stora skulder för de studerande. De flesta utbildningar kostar pengar, vilket kan betyda att du måste ta lån som sedan tar tid att betala av, medan ett jobb kan göra det möjligt att börja spara i stället.

Att investera i sin utbildning kan dock vara lönsamt på längre sikt eftersom många välavlönade jobb kräver att man har universitetsstudier. I många EU-länder finns det också stipendier att söka, vilket kan hjälpa studerande att få en högskoleutbildning utan att behöva skuldsätta sig för många år framåt.

Det bästa från två världar

Många studenter väljer att jobba deltid samtidigt som de läser vid universitet, vilket ger både extrapengar och arbetslivserfarenhet. Detta är inte alltid möjligt eftersom vissa utbildningar kräver all tid man har, men i många fall går det att kombinera.

På samma sätt betyder inte ett jobb att du inte kan studera vid sidan om. Distansstudier har blivit allt vanligare tack vare den tekniska utvecklingen, och man kan läsa många kurser på halvfart vilket ger större flexibilitet när man jobbar.

Allt fler universitet och högskolor erbjuder dessutom utbildningar som ger det bästa av två världar genom att kombinera studier med arbete. Det kan med andra ord vara värt att ta reda på vad universiteten i ditt land eller utomlands har att erbjuda.

En tredje väg

Praktikplatser och lärlingsplatser är ett annat sätt att ta sig över bron mellan studier och arbete. De är ett utmärkt sätt att få in en fot i en bransch eller ett yrke som du är intresserad av, samtidigt som du får nyttig erfarenhet. Gå in på avdelningen möjligheter för ungdomar i Drop’pin@EURES för att börja leta efter en lärlingsplats eller praktikplats som passar dig.

Det är många faktorer som måste tas med i beräkningen inför ett så stort beslut, men om du tar ställning till det som står i den här artikeln har du redan kommit en bit på vägen. Och kom ihåg att oavsett vad du väljer kan du alltid lägga till en extra dimension genom att göra det du valt i ett annat land. I vår artikel om att studera, göra praktik eller arbeta utomlands hittar du goda råd som hjälper dig att komma igång.

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Teman
  • Råd och tips
  • Nyheter/rapporter/statistik
  • Ungdom
Relaterade avsnitt
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.