Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Νοεμβρίου 2020Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Συμβουλές για την εύρεση εργασίας στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια ισχύος των περιορισμών λόγω της πανδημίας COVID-19

Η παρούσα συγκυρία δεν είναι η πλέον κατάλληλη για την αναζήτηση εργασίας, καθώς η τηλεργασία συνεχίζει να είναι πολύ διαδεδομένη και εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί στα ταξίδια λόγω της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, εργοδότες σε όλη την Ευρώπη συνεχίζουν να κάνουν προσλήψεις και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιστοποιήσετε την αναζήτησή σας ώστε να βρείτε τη δουλειά που σας ταιριάζεις.

Tips for finding jobs abroad during the COVID-19 restrictions
EURES

Στο άρθρο αυτό σας παρουσιάζουμε τις πέντε βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βρείτε εργασία στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Επιλέξτε την κατάλληλη στρατηγική αναζήτησης εργασίας

Η COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, όμως υπάρχουν ακόμη πολλές κενές θέσεις — ίσως πρέπει απλώς να στρέψετε το ενδιαφέρον σας σε διαφορετικούς τομείς ή σε διαφορετικές περιοχές για να καρποφορήσουν οι προσπάθειές σας. Επιλέξετε την κατάλληλη στρατηγική. Σε ποιους τομείς η κατάσταση είναι καλύτερη; Στους τομείς αυτούς ενδέχεται να γίνονται προσλήψεις. Οι ψηφιακοί κλάδοι, όπως οι ΤΠ και το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθίστανται όλο και πιο σημαντικοί. Το ίδιο ισχύει και για τους κλάδους της επιστήμης, της υγείας, της εκπαίδευσης, της περίθαλψης και των δημοσίων υπηρεσιών. Μην ξεχνάτε ότι κλάδοι όπως ο τουριστικός και ο ξενοδοχειακός έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία. Ενδέχεται, παρ’ όλα αυτά, να αναζητούν εργαζομένους οι οποίοι θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του κλάδου κατά την περίοδο αιχμής.

Να είστε ανοικτοί σε διαφορετικές ευκαιρίες

Εάν δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη η κατάλληλη ευκαιρία, προσπαθήστε να έχετε ανοιχτό μυαλό. Μπορεί να χρειαστεί να διευρύνετε την αναζήτησή σας περισσότερο από το συνηθισμένο, όμως τελικά θα προκύψουν ευκαιρίες. Αν και οι περισσότεροι από εμάς επιθυμούμε μια σταθερή, μακροχρόνια απασχόληση, οι συμβάσεις μικρότερης διάρκειας μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο προς μία μόνιμη θέση. Εάν δείξετε στον εργοδότη σας ότι διαθέτετε πολύτιμες δεξιότητες από τις οποίες μπορεί να επωφεληθεί, μπορεί σύντομα να αποτελέσετε αναπόσπαστο μέλος του προσωπικού του. Να είστε επίσης ανοικτοί στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε διαφορετικές χώρες. Ακόμη και αν σε μια συγκεκριμένη χώρα ισχύουν επί του παρόντος ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να αλλάξει. Η βασική συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιήσετε τον δικτυακό τόπο Re-open EU και να ακολουθήσετε τις τελευταίες ταξιδιωτικές οδηγίες.

Επιδείξτε ευελιξία

Στις αιτήσεις σας, επικεντρωθείτε στις μη τεχνικές και μεταβιβάσιμες δεξιότητες, όπως η δημιουργικότητα, η επικοινωνία και η επίλυση προβλημάτων, ιδίως εάν δεν διαθέτετε άμεση εμπειρία σχετικά με τη θέση. Δώστε έμφαση στις μεταβιβάσιμες δεξιότητες που έχετε αποκτήσει από προηγούμενες θέσεις εργασίας, εστιάζοντας στο πώς μπορείτε να τις εφαρμόσετε στη συγκεκριμένη θέση. Στη συνέχεια επισημάνετε τυχόν πρόσθετες δεξιότητές σας οι οποίες σας κάνουν να ξεχωρίζετε από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Μην ξεχνάτε ότι κάθε εμπειρία είναι πολύτιμη. Σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας, η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα και η προθυμία για μάθηση αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά χαρακτηριστικά για τους εργοδότες. Πολλοί εργοδότες θα αναζητήσουν επίσης εργαζομένους οι οποίοι διαθέτουν ισχυρές ψηφιακές δεξιότητες και θα είναι σε θέση να εργαστούν εξ αποστάσεως, εάν χρειαστεί.

Προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο διαδικτυακής πρόσληψης και τηλεργασίας

Ακόμη και αν πρόκειται να μετακομίσετε στο εξωτερικό, η συνέντευξή σας μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως. Οι περισσότεροι εργοδότες θα χρησιμοποιήσουν γνωστά και δωρεάν λογισμικά όπως το Skype ή το Zoom. Ωστόσο βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς λειτουργούν και δοκιμάστε τα προηγουμένως. Θα πρέπει επίσης να διαθέτετε αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η βιντεοσυνέντευξη αποτελεί επίσης μια καλή ευκαιρία για να αποδείξετε τις ψηφιακές σας δεξιότητες, όπως προαναφέραμε. Μια επιτυχημένη συνέντευξη θα δώσει στον μελλοντικό εργοδότη σας τη διαβεβαίωση ότι μπορείτε να εργαστείτε αποτελεσματικά εξ αποστάσεως, εάν χρειαστεί. Η διαδικασία αυτή θα σας δώσει επίσης μια ιδέα για το τι πρέπει να περιμένετε εάν πρέπει να ξεκινήσετε τη νέα σας δουλειά εξ αποστάσεως.

Μπορείτε να βρείτε και άλλες χρήσιμες συμβουλές στα προηγούμενα άρθρα μας σχετικά με τις διαδικτυακές συνεντεύξεις εργασίας και την προετοιμασία για εργασία από το σπίτι.

Ζητήστε την υποστήριξη του EURES!

Τέλος, μη ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες υποστήριξης μέσω του EURES. Η  πύληEURES περιέχει σχεδόν 3 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και επικαιροποιείται καθημερινά. Μπορείτε επίσης να λάβετε εξατομικευμένη υποστήριξη από τον τοπικό σας σύμβουλο EURES, ο οποίος θα χαρεί να σας καθοδηγήσει σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, να σας προτείνει ευκαιρίες, να βελτιώσει το βιογραφικό σας σημείωμα και να σας συμβουλεύσει σχετικά με διοικητικά θέματα.

Μάθετε περισσότερα για τη βοήθεια που μπορεί να σας προσφέρει η EURES κάνοντας κλικ εδώ.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Re-open EU

Skype

Zoom

Πώς να εντυπωσιάσετε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη εργασίας

Πέντε συμβουλές που χρειάζεστε για να αρχίσετε να εργάζεστε από το σπίτι

πύληEURES

Αναζήτηση συμβούλων EURES

Πώς μπορεί το EURES να σας βοηθήσει να βρείτε δουλειά στην Ευρώπη

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Εργαλειοθήκη ΕΕ για την κινητικότητα
 • Χρήσιμες συμβουλές
 • Νέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότητα
 • Τάσεις προσλήψεων
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.