Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli19. helmikuuta 2018Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Helppo tapa ammattipätevyyden tunnustamiseen ulkomailla

Mitä kaikilla seuraavilla on yhteistä: proviisori, fysioterapeutti, vuoristo-opas, kiinteistönvälittäjä ja yleissairaanhoidosta vastaava sairaanhoitaja?

An easy way to get your qualifications recognised abroad
Еuropa

Ne ovat kaikki ammatteja, joissa ammattipätevyys voidaan todentaa helposti eurooppalaisen ammattikortin (EPC) avulla.

Tässä artikkelissa esitellään perustiedot EPC:stä, mutta tarkempaa tietoa on saatavilla Sinun Eurooppasi -sivustolla. Kansallisista tukikeskuksista saa lisätietoa tietyn maan säännöistä, ja EU:ta koskevien lisäkysymysten osalta voi ottaa yhteyttä Europe Direct -palveluun.

EPC ei ole kortti sanan varsinaisessa merkityksessä. Se on sähköinen menettely, jonka avulla ammattipätevyyden saa nopeasti ja helposti tunnustetuksi toisessa EU-maassa. Se myös tarkoittaa, että tunnustamishakemusta voi seurata verkossa, ja aiemmin ladattuja asiakirjoja voi käyttää uudelleen uuden hakemuksen tekemiseen muita maita varten.

Tulevaisuudessa EPC-menettelyjä voidaan laajentaa muihinkin ammatteihin kuin edellä mainittuihin. Tällä hetkellä muiden alojen ammattilaisten on turvauduttava säänneltyihin ammatteihin pääsyä toisessa maassa koskeviin perinteisiin menettelyihin, jotta heidän ammattipätevyytensä voidaan tunnustaa.

Menettely on sellaisten henkilöiden käytettävissä, jotka haluavat harjoittaa ammattiaan toisessa EU-maassa väliaikaisesti ja satunnaisesti tai jotka haluavat asettua toiseen EU-maahan ja harjoittaa ammattiaan siellä pysyvästi.

Eurooppalainen ammattikortti (EPC) on sähköinen todistus siitä, että olet läpäissyt hallinnolliset tarkastukset ja että ammattipätevyytesi on tunnustettu maassa, jossa haluat työskennellä, tai että olet täyttänyt edellytykset palvelujen tilapäisestä tarjoamisesta kyseisessä maassa.

Kun asiaankuuluvan vastaanottavan maan viranomaiset ovat hyväksyneet tunnustamishakemuksen, voit luoda pdf-muotoisen ammattikorttitodistuksen. Todistuksessa on viitenumero, jonka avulla työnantajat voivat tarkistaa verkossa ammattikortin voimassaolon.

Jos aiot asettua uuteen maahan pidemmäksi aikaa (sijoittautuminen), voit joutua rekisteröitymään ammatillisen elimen ylläpitämään rekisteriin. Esimerkkejä tällaisista ovat Yhdistyneessä kuningaskunnassa proviisorien Royal Pharmaceutical Society tai fysioterapeuttien Chartered Society of Physiotherapy. Joskus tehdään myös lisätarkistuksia, muun muassa kielitestejä, ennen kuin ammatin harjoittamisen voi aloittaa. Nämä vaatimukset voi tarkastaa asiaankuuluvalta kansalliselta viranomaiselta.

EPC on voimassa pysyvästi, jos asetut maahan pidemmäksi aikaa, mutta jos tarjoat palveluja väliaikaisesti, se on voimassa 18 kuukautta. Kansanterveyteen tai turvallisuuteen liittyvissä ammateissa se on voimassa vain 12 kuukautta.

Euroopan komission järjestelmästä laatiman videoanimaation voi katsoa täältä.

 

Asiaan liittyviä linkkejä

Eurooppalainen ammattikortti (EPC) – videoanimaatio

Eurooppalainen ammattikortti (EPC) – Sinun Eurooppasi

Kansalliset tukikeskukset

Ammattipätevyyden tunnustaminen

Ammattialajärjestöt ja kielivaatimukset

 

Lisätietoja:

Etsi EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Ulkoiset EURES-uutisetVinkkejäNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.