Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak12. lipnja 2017.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Sve o Europskom socijalnom fondu (ESF)

Od 2007. do 2014. g. gotovo 10 milijuna Europljana pronašlo je posao uz potporu Europskog socijalnog fonda (ESF). Budući da ove godine Fond obilježava 60. obljetnicu osnutka, smatramo da je ovo pravi trenutak da detaljnije objasnimo kako ESF djeluje, koji su oblici potpore dostupni te kako se možete uključiti...

All about the European Social Fund (ESF)

Što je Europski socijalni fond?

ESF je jedan od glavnih instrumenata EU-a za financiranje zapošljavanja. Od svog osnutka 1957. u sklopu Rimskog ugovora, Fond već šest desetljeća djeluje na poboljšanju mogućnosti zapošljavanja u EU-u, promicanju zapošljavanja i poticanju mobilnosti.

Koji su glavni prioriteti ESF-a?

Najvažniji prioritet ESF-a jest financirati projekte koji pomažu u rješavanju četiriju najvećih izazova: zapošljavanje, socijalno uključivanje, obrazovanje i javne službe.

Posebni prioriteti uključuju:

  • pružanje boljeg obrazovanja za mlade;
  • olakšavanje prelaska iz obrazovnog sustava u svijet rada;
  • poticanje prilagodljivosti radnika;
  • poboljšanje pristupa zaposlenju;
  • pružanje podrške mladim osobama u razvijanju vještina koje su tražene na tržištu rada;
  • promicanje društvene uključenosti za marginalizirane skupine;
  • pružanje pomoći socijalno ugroženim osobama u izbjegavanju siromaštva kroz rad;
  • poboljšanje javnih službi.

Kako funkcionira ESF?

ESF djeluje u suradnji s nacionalnim i regionalnim tijelima u državama članicama EU-a pružajući im financijska sredstva za njihove programe ESF-a (službeno nazvani Operativnim programima). Ta se financijska sredstva zatim raspodjeljuju putem programa u projekte u pojedinoj zemlji ili regiji. Razina financiranja ESF-a temelji se na relativnom bogatstvu država članica.

Za što ESF pruža podršku?

ESF financira tisuće projekata diljem Europe, od manjih inicijativa kojima se pruža podrška osobama na lokalnoj razini, do nacionalnih programa koji su usmjereni na širok raspon stanovništva pojedine zemlje. Projekti se međusobno razlikuju prema veličini, temi i ciljevima, no zajedničko im je što su svima osnova ljudi.

Fond također pruža financijsku podršku programima Europske komisije, kao što je Inicijativa za zapošljavanje mladih i program Jamstva za mlade, koji pomažu mladima da razviju vještine, steknu iskustvo i zakorače na tržište rada.

Kako se možete uključiti?

Ako pripadate organizaciji koja traži financijska sredstva za pokretanje projekta povezanog sa zapošljavanjem, za više informacija obratite se upravnom tijelu ESF-a u svojoj zemlji ili regiji.

Mlade osobe zainteresirane za sudjelovanje u projektu koji financira ESF također mogu saznati više informacija tako da se obrate lokalnom upravljačkom tijelu ESF-a ili posjete nacionalne i regionalne internetske stranice ESF-a. Vaša lokalna javna služba za zapošljavanje također može biti sjajan izvor informacija.

Nedavno smo pobliže proučili program Jamstva za mlade i sve što on može ponuditi mladima, poduzećima i organizacijama, pa zašto ne biste saznali nešto više o tome? Osim toga, u članku o programu Erasmus+ pisali smo o jednom od glavnih programa Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

 

Korisne poveznice:

Rimskog ugovora

Inicijativa za zapošljavanje mladih

Program Jamstva za mlade

Obratite se upravnom tijelu ESF-a u svojoj zemlji ili regiji

Javna služba za zapošljavanje

članku o programu Erasmus+

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

EURES na portalu Google+

Teme
Posao /PoduzetništvoSavjetiVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiTrendovi zapošljavanjaMladost
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.