Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice7. julij 2020Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Ali želite varno potovati v drugo državo EU? Novo interaktivno orodje vas seznani z vsem, kar morate vedeti

Sedaj, ko se po pandemiji covida-19 Evropa znova odpira, je težko vedeti, kam in kako lahko potujemo. Da bi lažje načrtovali svoje naslednje potovanje, je EU ustvarila novo spletno orodje, ki vas redno seznanja z najnovejšimi potovalnimi nasveti.

Want to travel safely to another EU country? New interactive tool tells you what you need to know
EURES

Interaktivno orodje „Re-open EU“ je platforma z informacijami o tem, v katere države je dovoljeno potovati, kako lahko potujete v posamezno državo EU in kateri ukrepi vas čakajo ob prihodu. Orodje je zasnovano za pomoč ljudem pri načrtovanju počitnic ter ponovnih srečanj s prijatelji in družino, s čemer omogoča lažje potovanje, pri tem pa ne pozabi na varnost vseh udeleženih strani. Informacije so na voljo vsem, saj so objavljene v 24 jezikih.

Orodje vključuje interaktivni zemljevid, ki prikazuje meje in geografsko območje izbrane države. Omogoča vam pomikanje po sosednjih državah in vam pomaga pri načrtovanju potovanja z javnimi prevoznimi sredstvi ali avtomobilom. V informacijskem okvirčku so informacije razdeljene v štiri kategorije: informacije o covidu-19, potovanje, storitve ter zdravje in varnost.

Informacije o covidu-19 vključujejo povezave na pojasnila, za kakšno bolezen gre ter kako vpliva na turizem in prevoz v izbrani državi. Ta zavihek vsebuje tudi telefonsko številko za pomoč in druge uporabne povezave za turiste, regionalne informacije in ustrezne pobude EU.

Ker je nedavna pandemija ustvarila toliko negotovosti, lahko v zavihku o potovanju najdete odgovore na številna pereča vprašanja. S klikom na ustrezno ikono (ladja, letalo, vlak itd.) bo prikazano več informacij o prevozu v zadevni državi, odvisno od tega, o katerem načinu prevoza razmišljate. Izvedeli boste, ali lahko v izbrano državo vstopate oziroma izstopate iz nje kot turist, ali lahko po njej prosto potujete, katera prevozna sredstva lahko uporabite za vstop v državo, katere omejitve ali karantenski ukrepi bodo veljali ob vstopu vanjo in ali za vstop potrebujete zdravniško potrdilo.

Ko boste pridobili potovalne informacije, vas bo morda zanimalo, katere storitve vam bodo po prihodu v državo na voljo. Informacije o tem so na voljo v naslednjem zavihku, ki vsebuje podatke o vseh pomembnih storitvah in o tem, ali jih boste lahko uporabljali. Podobno kot pri potovalnih informacijah so tudi tu odgovori na vprašanja podani s preprostim „da“ ali „ne“, čemur sledi podroben opis razmer. Izvedeli boste, ali so v izbrani državi odprte tudi nenujne trgovine, ali je na voljo hotelska namestitev ter ali so plaže in kavarne odprte. Na koncu vam bo ponujen tudi vavčer za namestitev, ki ga morate porabiti do konca leta 2020.

V informacijskem okvirčku so navedena tudi tveganja, s katerimi morate biti seznanjeni, preden se odločite za potovanje. To vključuje območja, ki se jim morate na poti izogibati, informacije o obveznem nošenju mask ali omejevanju fizičnih stikov ter o priporočenih previdnostnih ukrepih med obiskom določene države.

Orodje Re-open EU se posodablja vsakih 24 ur in vas tako ažurno obvešča pred potovanjem in med njim. Če sami, z družino ali s prijatelji razmišljate o potovanju po Evropi, najprej preverite razpoložljive informacije in ostanite varni!

 

Sorodne povezave:

Re-open EU

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Zbirka orodij EU za mobilnostNovice s trga dela/novice mobilnosti
Povezani razdelki
Pomoč in podpora
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.