Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre1 august 2017Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

În prim-plan: Alianța europeană pentru ucenicii

Alianța Europeană pentru ucenicii (EAfA) a organizat recent un eveniment la nivel înalt în Malta pentru a celebra realizările sale din ultimii patru ani și pentru a privi spre viitor. Am considerat că ar fi un moment potrivit să privim mai îndeaproape acest parteneriat unic și modul în care mai pot fi implicate întreprinderi și organizații din întreaga Europă.

In the spotlight: The European Alliance for Apprenticeships

Ce este Alianța europeană pentru ucenicii?

Lansată în 2013, EAfA reunește guverne și întreprinderi, furnizori de educație și formare profesională, parteneri sociali, organisme și rețele profesionale, organizații non-profit și de tineret, camere de comerț și multe alte entități pentru a combate șomajul în rândul tinerilor.

Membrii EAfA se angajează să ia măsuri pentru a consolida calitatea, oferta și imaginea uceniciei.

De ce a fost înființată?

Criza economică din 2008 a afectat tinerii în mod deosebit, șomajul în rândul acestora cunoscând o creștere în întreaga Europă. Deși ratele șomajului au început să scadă în majoritatea țărilor în ultimii ani, nivelurile ridicate ale șomajului în rândul tinerilor continuă să provoace îngrijorare.

Ucenicia a fost recunoscută ca o modalitate deosebit de eficientă de a ajuta tinerii să-și găsească un loc de muncă, deoarece combinând învățarea în școală cu formarea la locul de muncă aceștia dobândesc o combinație unică de competențe de care au nevoie angajatorii moderni.

Care sunt realizările EAfA până în prezent?

Până în martie 2017, realizările alianței sunt următoarele:

  • 35 de țări implicate;
  • peste 200 de angajamente completate de membri, axate pe calitate, ofertă, imagine și mobilitate;
  • peste 500 000 de oportunități de angajare și de formare mobilizate pentru tineri;
  • statele membre ale UE au inclus uceniciile în propriile programe privind Garanția pentru tineret, generând 390 000 de oferte până în 2016.

De ce să oferiți ucenicii?

Uceniciile reprezintă o modalitate excelentă de a aduce în compania dumneavoastră tineri cu idei inovatoare și de a-i forma pentru a răspunde nevoilor companiei dumneavoastră și pentru a acoperi lipsa de personal calificat. Se acordă, de asemenea, sprijin financiar prin programe precum Garanția pentru tineret.

Care sunt avantajele aderării la EAfA?

Calitatea de membru al Alianței sporește vizibilitatea și accesul la o rețea europeană a uceniciilor, prin care puteți face schimb de bune practici și învăța din experiențele celorlalți. Veți primi informații referitoare la orientări, instrumente practice, rapoarte și oportunități de finanțare, precum și invitații la ateliere și evenimente relevante.

Cum poate organizația mea să se alăture Alianței?

Organizația dumneavoastră poate să adere la Alianță prin completarea unui scurt angajament și transmiterea acestuia la adresa empl-eafaatec [dot] europa [dot] eu (empl-eafa[at]ec[dot]europa[dot]eu). Angajamentul poate să vizeze unul dintre următoarele domenii:

  • actualizarea unui program sau a unei inițiative existente;
  • lansarea unui nou parteneriat sau a unui proiect-pilot;
  • demararea de ucenicii într-o țară nouă;
  • facilitarea mobilității;
  • îmbunătățirea calității;
  • creșterea gradului de sensibilizare și a atractivității sau alte acțiuni relevante.

Va trebui apoi să furnizați informații cu privire la activitățile dumneavoastră și la rezultatele angajamentului cel puțin o dată pe an, prin intermediul unei anchete online.

Unde poate găsi organizația mea mai multe informații?

Vizitați ec.europa.eu/apprenticeships-alliance pentru a afla mai multe despre Alianță și modul de completare a angajamentului. Există totodată un grup EAfA LinkedIn la care puteți adera sau puteți trimite un e-mail cu întrebări la adresa empl-eafaatec [dot] europa [dot] eu (empl-eafa[at]ec[dot]europa[dot]eu).

 

Linkuri conexe:

Alianța europeană pentru ucenicii

Garanția pentru tineret

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

EURES pe Google+

Teme
Setul de instrumente al UE pentru mobilitateȘtiri despre piața muncii/știri despre mobilitateȘtiri/rapoarte/statisticiTineret
Secțiuni aferente
Condiții de viață și de muncă
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.