Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel1 november 2018Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 4 min

Hur bygger du nätverk om du är blyg

Om du är inåtvänd tycker du nog att det är lättare att bygga nätverk i den digitala världen. Men om du vågar möta ”verkligheten” kommer du att kunna bygga upp ditt självförtroende och sticka ut från den virtuella massan.

How to network if you’re shy
Shutterstock

För vissa är tanken på att bygga nätverk, dvs. skapa nya professionella kontakter i ett socialt sammanhang skrämmande. Om du är en tillbakadragen person har du svårt för att gå på ett evenemang och prata med människor du inte känner i förhoppning om att de ska bli värdefulla kontakter. Vi har satt ihop några tips som kanske kan hjälpa dig.

Informellt nätverksbyggande

Om du inte känner dig bekväm med formella nätverksbyggande evenemang, så börja med personer du redan känner. Berätta för vänner och familj att du letar jobb eller vill få ett större nätverk. Fråga om de känner någon som jobbar inom ditt område och ge dem ditt visitkort så att de i sin tur kan ge det till sina vänner.

Berätta för nya människor som du träffar på sociala tillställningar att du söker jobb. Du vet aldrig vem de kan känna och vem som kommer på din kompis födelsedagsfest eller vem dina fotbollskompisar kan känna.

Formellt nätverksbyggande: förbered dig

Om du ska på ett formellt nätverksbyggande evenemang behöver du förbereda dig.

Bestäm dig först för vad du vill uppnå. Vill du ta reda på mer om ett visst företag eller en yrkesroll, eller bara prata med nya människor? Genom att påminna dig själv om ditt mål när dagen väl kommer så hjälper det dig att fokusera.

Ta med dig visitkort och öva in din ”hisspitch” – några meningar där du presenterar dig själv och vad du gör (eller söker).

Det kan vara bra att komma tidigt. Om du kommer före den stora massan hinner du slappna av och bekanta dig med miljön.

Så här inleder du ett samtal

Det kan vara lockande att vänta på att andra ska komma fram till dig. Men det är sällan någon bra taktik för att bygga nätverk! Du måste själv inleda samtalen.

Kom ihåg att le innan du går fram till någon. Människor tenderar att spegla ansiktsuttryck, så om du rynkar på pannan eller ser orolig ut får du andra att göra detsamma. Om du ser ut att trivas är sannolikheten större att de vill prata med dig.

Börja med att ta kontakt med personer som har kommit ensamma eller små grupper. Om alla redan pratar med någon så försök inte att tränga dig in om de ser mycket engagerade ut. Leta istället efter personer som ser sig omkring samtidigt som de pratar med andra.

När du väl tar kontakt, börja inte omedelbart att hålla ett tal. Det fungerar utmärkt att säga några ord om det ni har gemensamt: ”Hur hörde du talas om evenemanget?, ”Vad tyckte du om presentationen?”, eller varför inte ”Maten är jättegod!”.

Nu är det din tur att prata

De flesta människor gillar att prata om sig själva, och om du är blyg eller inåtvänd är du antagligen en god lyssnare. Så använd det här till din fördel: ställ frågor!

Utöver självklara jobbfrågor kan du ställa frågor om deras intressen. De kanske överraskar dig med spännande fritidsaktiviteter eller så kanske ni har gemensamma intressen. Om du kan småprata om sådant som de brinner för – och särskilt om du kommer ihåg detaljer och ställer frågor utifrån dem – är det mer troligt att de kommer ihåg dig på ett positivt sätt.

Efter ett tag bör de ställa frågor om dig. Nu är det dags för dig att använda din hisspitch och om det går, koppla den till saker som de precis har berättat för dig.

När du väl har börjat prata kan det vara lockande att inte röra sig vidare. Men du är här för att bygga nätverk. Fråga därför om de känner någon annan här och se om de kan presentera dig för en ny person.

När samtalet är slut får du inte bara försvinna! Le och säg att det var intressant att prata med dem. Om du skulle vilja prata med dem längre fram eller om det var något du skulle vilja följa upp så ge dem ditt visitkort och be om deras.

Ta det inte personligt om någon inte vill prata med dig. Många personer har ett syfte med att gå på nätverksbyggande evenemang – du kanske inte passar in i syftet för just den dagen.

Uppföljning

Efter ett evenemang är det artigt att tacka värden och den som skickade inbjudan genom ett kort meddelande eller mejl.

Om du pratade med någon om något som du hade läst eller gjort och de ville veta mer, kontakta dem med informationen inom ett par dagar eller lägg till dem på Linkedin.

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
  • Företag /Entreprenörskap
  • Råd och tips
  • Rekryteringstrender
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.