Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak17. siječnja 2020.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Četiri načina na koja studiranje u inozemstvu može pomoći u razvoju vaše karijere

Studiranje u inozemstvu odličan je način da se okružite novim kulturama, naučite nove jezike i steknete nova poznanstva. To ujedno može biti vrlo korisno za vašu karijeru u kratkoročnom i dugoročnom smislu. Kako? U nastavku navodimo neke glavne argumente.

Four ways studying abroad could enhance your career
Shutterstock

Studiranje u inozemstvu… odraz je vaše motiviranosti i snalažljivosti

Budući da je katkad teško probiti se na tržište rada, sve što vam može pomoći da se izdvojite među ostalim kandidatima za vas je prednost. Studiranje u inozemstvu potencijalnim poslodavcima govori da ste bili dovoljno motivirani i snalažljivi da izađete iz svojih okvira sigurnosti i cijeli život preselite u drugu zemlju. To će im pokazati da ste stekli vrijedno iskustvo upoznavanjem drugih kultura, da ste posvećeni karijeri koju ste odabrali, da ste prilagodljivi i spremni iskoristiti prilike koje vam se ponude.

Studiranje u inozemstvu… omogućuje vam da ostvarite međunarodne kontakte

Tijekom studija vjerojatno ćete se susresti s mnogim domaćim studentima iz zemlje koju ste odabrali, ali i s mnogima koji su u istoj situaciji kao i vi. To je izvrsna prilika da steknete prijateljstva s osobama iz cijelog svijeta, koja mogu potrajati cijeli život i biti vam od pomoći tijekom čitave karijere. Nikad se ne zna – moglo bi vam se dogoditi da se zateknete u nekoj zemlji u potrazi za poslom i da se sjetite da ondje živi netko koga ste upoznali na studiju i tko bi vam bio spreman pomoći.

Studiranje u inozemstvu… gradi vašu neovisnost i samopouzdanje

Iskreno govoreći, studiranje u inozemstvu može se činiti zastrašujućim čak i onima najsamopouzdanijima. Potrebno je hrabrosti da se poznata okolina u krugu obitelji i prijatelja zamijeni nepoznatim novim svijetom, ali to s druge strane može pridonijeti vašoj neovisnosti, samopouzdanju i vjeri u sebe. Sve su to vještine koje će pridonijeti vašem napretku tijekom boravka u inozemstvu, a ujedno je riječ o vještinama koje poslodavci cijene, što je ponajprije važno za vašu karijeru u budućnosti.

Studiranje u inozemstvu… širi vidike

Mnogi su među nama odrasli u okolinama prilično uskih vidika s unaprijed određenim vrijednostima i uvjerenjima. Zbog toga smo možda bili izloženi ograničenim iskustvima i doživljajima. Studiranje u inozemstvu dobar je način da to nadiđemo i da prihvatimo sve što svijet može ponuditi. Boravak u drugoj kulturi sa sobom nosi prednost i izazov upoznavanja mnogih različitih ljudi s različitim idejama, mišljenjima i gledištima. Naučite li uspješno komunicirati sa svima oko sebe i pozitivno iskoristiti različitosti među vama, to će vas dobro pripremiti da isto to činite na budućem radnom mjestu.

To su bila četiri razloga zbog kojih studiranje u inozemstvu može pomoći vašoj karijeri. Ako vas pak zanima rad u inozemstvu, pročitajte naš nedavni članak Rad u inozemstvu: što ja time dobivam?

Članak sastavljen u suradnji s EURES-om, europskim portalom za mobilnost pri zapošljavanju.

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnikaEURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoSavjetiMladost
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.