Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο26 Ιουλίου 2019Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

6 συμβουλές για σπουδές στην Ευρώπη

Οι ευκαιρίες για σπουδές στην Ευρώπη είναι τόσες πολλές που ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που του ταιριάζει. Η μετακόμιση στο εξωτερικό μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία, η οποία όμως μπορεί να σας προσφέρει πολλά. Στη συνέχεια θα βρείτε ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επωφεληθείτε στο έπακρο από την εμπειρία των σπουδών σας στο εξωτερικό.

6 tips for studying abroad in Europe
Shutterstock

Επιλέξτε τα μαθήματά σας από πριν

Εάν έχετε τη δυνατότητα, φροντίστε να επιλέξτε τα μαθήματα και τις αντίστοιχες διδακτικές μονάδες προτού ξεκινήσετε τη φοίτησή σας στο πανεπιστήμιο ή το κολέγιο της προτίμησής σας. Εάν συμμετέχετε σε πρόγραμμα ανταλλαγής, οι διοικητικές διαδικασίες ίσως να είναι διαφορετικές από τις διαδικασίες που ίσχυαν στο ίδρυμα στο οποίο φοιτούσατε στη χώρα σας, και ενδεχομένως να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να καταλάβετε πώς λειτουργεί το σύστημα. Αν οργανώσετε το πρόγραμμά σας από πριν, θα αποφύγετε το περιττό άγχος κατά τις πρώτες μέρες των μαθημάτων στο εξωτερικό, μιας και η περίοδος αυτή είναι εκ των πραγμάτων πιο απαιτητική.

Κάντε ερωτήσεις

Ένας πολύ καλός τρόπος για να προετοιμαστείτε για τις σπουδές σας στο εξωτερικό είναι να ζητήσετε από άτομα που έχουν παρακολουθήσει το ίδιο πρόγραμμα με εσάς να σας διηγηθούν την εμπειρία τους. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να συγκεντρώσετε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα ή τις ενότητες που προσφέρει το πανεπιστήμιο, πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή ή προτάσεις για μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε. Θα μπορούσατε επίσης να έρθετε σε επαφή και με άλλους φοιτητές του πανεπιστημίου ή του κολλεγίου στο οποίο φοιτάτε μέσω των σελίδων και των ομάδων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να ανταλλάξετε πληροφορίες.

Γνωριστείτε με τους κατοίκους της χώρας

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τις γλωσσικές σας δεξιότητες, ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχετε είναι να μιλάτε με τους φυσικούς ομιλητές. Μπορείτε, για παράδειγμα, να κάνετε καινούριες γνωριμίες συμμετέχοντας σε ομάδες και συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε τομείς του ενδιαφέροντός σας, ή πηγαίνοντας σε συναντήσεις γλωσσικής ανταλλαγής σε κάποιο καφέ. Γνωρίζοντας τους κατοίκους της χώρας ίσως να έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε σε πολιτιστικές ή τοπικές εκδηλώσεις και να δημιουργήσετε μακροχρόνιους δεσμούς με τον τόπο σπουδών σας.

Εντρυφήστε στον τοπικό πολιτισμό

Αντί να μένετε προσκολλημένοι στα όσα γνωρίζετε, προσπαθήστε να εντρυφήσετε στον πολιτισμό της χώρας στην οποία σπουδάζετε. Δοκιμάστε την τοπική κουζίνα και ανακαλύψτε την τοπική ιστορία και τον τοπικό πολιτισμό. Με τον τρόπο αυτό θα εμπλουτίσετε την εμπειρία των σπουδών σας στο εξωτερικό και θα μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα το περιβάλλον στο οποίο ομιλείται η γλώσσα. Εκμεταλλευτείτε όσο καλύτερα μπορείτε τον ελεύθερο χρόνο σας και επισκεφτείτε κοντινές πόλεις, αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία, περιοχές φυσικής ομορφιάς, μουσεία και άλλα πολιτιστικά κέντρα όπως θέατρα, συναυλιακούς χώρους και αίθουσες τέχνης.

Δοκιμάστε κάτι καινούργιο

Εάν δεν μιλάτε ήδη τη γλώσσα της χώρας στην οποία σπουδάζετε, γιατί να μην εγγραφείτε σε μαθήματα γλώσσας για αρχαρίους; Επίσης, θα μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε το διάστημα που βρίσκεστε στο εξωτερικό για να ξεκινήσετε ένα νέο άθλημα ή χόμπι. Θα μπορούσατε ίσως ακόμη και να δοκιμάσετε δραστηριότητες που δεν υπάρχουν στη χώρα σας. Γιατί να μην δοκιμάσετε κάποια από αυτές;

Μην ξεχνάτε να μελετάτε!

Παρόλο που θα θέλετε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το διάστημα που θα βρίσκεστε στο εξωτερικό, θα πρέπει να περάσετε και τα μαθήματά σας. Αφιερώστε καθημερινά λίγο χρόνο στη μελέτη και μην επαναπαύεστε. Αν αντικείμενο των σπουδών σας είναι η γλώσσα της συγκεκριμένης χώρας, εκμεταλλευτείτε το περιβάλλον για να εμβαθύνετε τις γνώσεις σας και αδράξτε κάθε ευκαιρία για να εξασκηθείτε. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να αφιερώνετε καθημερινά λίγο χρόνο για τη βελτίωση μιας συγκεκριμένης δεξιότητας.

Ελπίζουμε ότι οι συμβουλές αυτές θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε εξαιρετικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια των σπουδών σας στο εξωτερικό! Διαβάστε τα σχετικά άρθρα μας Πέντε λόγοι για τους οποίους πρέπει να τολμήσετε να εργαστείτε στο εξωτερικό

 και Μπορεί η διαμονή στο εξωτερικό να βελτιώσει την αυτογνωσία σας;.

Σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πέντε λόγοι για τους οποίους πρέπει να τολμήσετε να εργαστείτε στο εξωτερικό

Μπορεί η διαμονή στο εξωτερικό να βελτιώσει την αυτογνωσία σας;

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστεπροσωπικό του EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Χρήσιμες συμβουλές
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.