Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak26. srpnja 2019.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Šest savjeta za studiranje u drugim zemljama Europe

Među brojnim mogućnostima studiranja u drugim zemljama Europe svatko može pronaći onu koja mu odgovara. Odlazak u inozemstvo može djelovati zastrašujuće, ali iz tog iskustva možete mnogo naučiti. Donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako najbolje iskoristiti iskustvo studiranja u inozemstvu.

6 tips for studying abroad in Europe
Shutterstock

Unaprijed odaberite kolegije

Prije nego što otputujete na odabrano sveučilište ili fakultet, trebali biste po mogućnosti pripremiti pojedinosti oko svojih kolegija i bodova. Ako sudjelujete u razmjeni, administrativni postupci mogli bi se razlikovati od onih u vašoj matičnoj ustanovi, pa će vam možda trebati vremena da shvatite kako stvari funkcioniraju. Budete li imali spreman plan prije dolaska, možete izbjeći nepotreban stres ionako zahtjevnih prvih dana studija u inozemstvu.

Postavljajte pitanja

Za studiranje u inozemstvu možete se odlično pripremiti tako da se raspitate o iskustvima ljudi koji su pohađali isti studij. Tako biste mogli dobiti neophodne informacije o dostupnim kolegijima i modulima, praktične informacije o smještaju ili, primjerice, prijedloge za razgledavanje. Možda se s osobama koje će studirati s vama možete povezati preko društvenih mreža i grupa, gdje možete dijeliti svoja saznanja.

Upoznajte lokalno stanovništvo

Ako želite poboljšati jezične vještine, najviše možete naučiti razgovorom s izvornim govornicima. Na primjer, možete upoznati nove ljude pridruživanjem grupama i društvima na temelju svojih interesa ili konverzacijama u kafiću. Upoznavanjem lokalnog stanovništva mogli biste dobiti i priliku da, na primjer, posjetite kulturne festivale i lokalna događanja i stvorite trajne veze u mjestu studija.

Prepustite se

Umjesto da se držite poznatog, nastojte se prepustiti kulturi zemlje u kojoj studirate. Isprobajte lokalnu kuhinju i upoznajte lokalnu povijest i kulturu. To će obogatiti vaše iskustvo studiranja u inozemstvu te vam može dati koristan kontekst za jezik koji učite. Iskoristite što bolje svoje slobodno vrijeme posjećujući okolne gradove, znamenitosti, povijesne lokalitete, prirodne ljepote, muzeje i druge kulturne institucije kao što su kazališta, koncertne dvorane i umjetničke galerije.

Isprobajte nešto novo

Ako još ne govorite jezik zemlje u kojoj studirate, zašto ne biste upisali tečaj za početnike? Ako ne, možda biste htjeli isprobati novi sport ili hobi tijekom boravka u inozemstvu. Možda se čak nude aktivnosti koje ne biste mogli isprobati kod kuće. Zašto ne iskoristiti neku od njih?

Ne zaboravite učiti!

Iako ćete htjeti što bolje iskoristiti boravak u inozemstvu, ipak ćete trebati položiti svoje kolegije. Svaki dan izdvojite nešto vremena za učenje i nemojte postati previše samouvjereni. Ako studirate jezik, iskoristite poticajno okruženje i tražite prilike za vježbu. Zašto ne biste pokušali ostaviti svaki dan malo slobodnog vremena da se usredotočite na usavršavanje neke vještine?

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći u tome da vam studiranje u inozemstvu bude odlično iskustvo! Pročitajte i slične članke o tome zašto biste se trebali odvažiti na rad u inozemstvu i kako život u inozemstvu može podići vašu samosvijest.

U suradnji s EURES-om, europskim portalom za mobilnost pri zapošljavanju.

 

Korisne poveznice:

Pet razloga zašto biste se trebali odvažiti na rad u inozemstvu

Može li život u inozemstvu potaknuti vašu samosvijest?

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite osoblje EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
SavjetiMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.